Splošno

Na Krasu že 5. Festival kamna

Foto: OZS

V Pliskovici na Krasu bo med 16. in 19. majem potekal že 5. Festival kamna. Festival je namenjen ohranjanju kulturne dediščine, starim obrtem, vrhunskim rokodelskim spretnostim in prenosu znanj na mlajše generacije. Osrednji dogodek festivala bo tako tudi tokrat tekmovanje mladih kamnosekov v predizboru za evropsko tekmovanje poklicev EuroSkills.

Prireditev je tradicionalno, dvodnevno dogajanje, ki je velikega pomena tako za regijo, Pliskovico kot tudi za kamnoseštvo na Krasu. V okviru festivala potekajo številne aktivnosti, kot so prikaz obdelave kamna, kamnoseške in druge rokodelske delavnice za otroke in odrasle, pohodi in kolesarjenje po poteh kamnosekov, delavnice gradnje suhozidov, strokovna predavanja, vodeni ogledi vasi s predstavitvijo kraške arhitekture in naravnih kraških značilnosti, tržnice najrazličnejših obrtniških ponudnikov in okušanje kraške kulinarike.

Tekmovanje za Euroskills

Osrednji dogodek festivala je tekmovanje mladih kamnosekov, starih od 18 do 25 let, ki se pomerijo v predizboru evropskega tekmovanja za EuroSkills. Tekmovanje pripravljajo Razvojno društvo Pliska v sodelovanju z Mladinskim hotelom Pliskovica, Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana in Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana ter ob podpori Centra za poklicno izobraževanje RS in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Izdelke, ki jih bodo mladi tekmovalci izdelali v 18. urah, bo ocenila posebna strokovna komisija in določila najboljše tri tekmovalce. Ti se bodo udeležili še finalnega izbora v poklicnih spretnostih na državni ravni, Olimpijadi poklicev. Najboljši mladi kamnosek pa bo nastopil na mednarodnem tekmovanju EuroSkills prihodnje leto v Gradcu. Naši mladi kamnoseki so sicer v zadnjem obdobju z evropskega tekmovanja že dvakrat prinesli srebrno medaljo in zanesljivo veljajo za evropske podprvake.

Kamen odpira vrata

Posebna novost bo uvodno festivalsko dejanje z Večerjo v kamnolomu – Kamen odpira vrata. Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana bo na temelju sodobne kulinarične interpretacije kamnoseške malice in s ciljem promocije Krasa kot turistične destinacije poleg vrhunskih gostincev združila še okoliške vinarje in v kamnolomu Lipice pripravila edinstven gastronomski dogodek, ki bo potekal v četrtek, 16. maja, ob 17. uri. Na dogodek se morate prijaviti na spletni strani www.ooz-sezana.si.

 

Mira Črešnar

Vodja odnosov z javnostmi

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE

Celovška 71, 1000 Ljubljana

T:+386 (0)1 58 30 823, 580 30 501

M:+386 (0)41 936 844

E:mira.cresnar@ozs.si|www.ozs.si

13. 5. 2019

Avtor

Administrator