Splošno

Ruska dača – izjemna obogatitev slovenske turistične, kulturne, kulinarične in doživljajske ponudbe v Zgornjih Gameljnah

Zg. Gameljne pri Ljubljani, 13. maj – Ob prazniku četrtne skupnosti Šmarna Gora so bili krajani deležni prav posebnega darila. Vrata je v Zg. Gameljnah odprla prenovljena primestna vila, zaradi svoje podobe imenovana Ruska dača, razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Predstavlja povsem novo, drugačno, izjemno zanimivo turistično in zgodovinsko lokacijo za domače in tuje obiskovalce.

 

Kljub slabim vremenskim okoliščinam, ki so »odplavile« načrtovani jutranji program za novinarje, so v Ruski dači zmogli konec tedna organizirati praznik krajanov četrtne skupnosti Šmarna gora z izjemno pridobitvijo, ki predstavlja kulturno, turistično, kulinarično in doživljajsko obogatitev kraja in osrednje Slovenije. Vila Ruska dača, ki je vrsto let propadala pred očmi krajanov, je navzven popolnoma prenovljena, v notranjosti pa je za ogled pripravljena in opremljena že polovica hiše.

O vili Ruska dača

Primestna vila Ruska dača je bila z odlokom Mestne občine Ljubljana razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Od konca leta 2016, ko je bila na dražbi odkupljena od DUTB, je v lasti podjetja Ruska dača d.o.o. Zanjo se je potegovalo 5 dražiteljev. Izklicna cena je bila 68.500 evrov, prodana je bila za 105.000 evrov.

V letu 2018 so lastniki, v sodelovanju s podjetjem GNOM, ki je specializirano za področje varovanja kulturne dediščine, pričeli z obnovo in v teh dneh v celoti zaključili zunanjost hiše, v notranjosti pa prvo polovico. Vsak kos lesa so vzeli v roke in ocenili, ali ga je mogoče obnoviti. Če ne, je bila ročno izdelana replika. Vsa fasadna obloga in konstrukcija balkonov je šla skozi restavratorsko delavnico. Okrog 70 % lesa je originalnega, le manjši del je moral biti zamenjan. V obnovo, restavriranje in izvedbo instalacij bo vloženih okrog 200.000 EUR, za opremo hiše, vzpostavitev turistične ponudbe in ureditev okolice pa bo vrednost vseh vlaganj blizu 500.000 EUR.

Kdo je Franc Petrič?

Osnovno podobo vile Ruska dača, ki ji je sledila sedanja obnova, je dal ljubljanski veletrgovec, pivovarski posrednik in posestnik Franc Petrič. Vilo je odkupil 1907 od družine Černe in jo dodobra prenovil v duhu ruskih primestnih hiš za oddih, ki jih poznamo kot dače. Bil je svetovljan, popotnik, razgledan trgovec s pivom, ki pa so ga 1915 obtožili vohunjenja in ga ustrelili. Časovni »stroj« vile Ruska dača so današnji lastniki osredotočili prav na leto 1908 oz. na čas pred prvo svetovno vojno, ko je bila hiša po obnovi polna doživetij, ki jih bodo s kar največjo mero pristnosti ponudili tudi obiskovalcem.

Kulturna in kulinarična doživetja

Vila Ruska dača bo od septembra dalje obiskovalcem ponudila različne možnosti prav posebnih doživetij na osnovi predhodnega dogovora. Vila lahko v več prostorih hkrati sprejme okoli 20 oseb. Največja soba lahko gosti med 8 do 10 oseb, zato je primerna za manjše, zaključene družbe, za slavnostne obede, podpise pomembnih pogodb ali druge izjemne priložnosti, ki jih bodo ustvarjalci programa oblikovali po želji naročnika. Poleg najema bo Ruska dača organizirala tudi svoje dogodke. Lep primer je »Cesarska večerja«, za katero je s pomočjo prof. Janeza Bogataja že obnovljen jedilnik svečanega banketa, ki so ga priredili 2. decembra 1908 v Ljubljani v čast 60-letnici vladanja cesarja Franca Jožefa.

 

Ruska dača potovanja

Ruska dača je že po zgodovinskem izročilu Franca Petriča tudi hiša potovanj, na katerih je sam spoznaval svet in opravljal posle. Pomemben del njene vsebine zato ostaja tudi turistična ponudba potovanj v tujino. Gre za oblikovanje manjših skupin in po skrbno načrtovanem programu, v katerem je dobro premišljen vsak najmanjši detajl. www.ruska-daca/potovanja.si

Kraljevska limuzina

Del ponudbe Ruske dače je tudi možnost najema zgodovinske limuzine, ki je edina tovrstna v Sloveniji, na svetu pa je bilo narejenih le 376. Gre za vozilo Rolls Royce Phanthom VI, ki ga je leta 1971 za svoje službene in protokolarne potrebe naročila princesa Aleksandra, prava sestrična britanske kraljice Elizabete II. Vozilo je bilo za potrebe Ruske dače obnovljeno v enem najboljših servisov za angleške starodobnike v Salzburgu. Ob najemu vozila Ruske dače bosta uporabniku na voljo tako voznik kot tudi sovoznik.

V razvoju so še dodatne vsebine in produkti Ruske dače, med njimi tudi darilni program in posebna razvajanja, o čemer bomo medije tekoče obveščali.

Uradna otvoritev celotnega kompleksa Ruske dače z urejeno okolico je predvidena v septembru 2019.

www.ruska-daca.si

FB Ruska dača

Več informacij kamien.komunikacije@siol.net

Darinka Pavlič,

Kamien komunikacije

14. 5. 2019

Avtor

Administrator