Zala Kralj in Gašper Šantl. Foto: Thomas Hanses

Preden sva šla na oder, sva bila oba malce živčna, vendar je potem ta strah izginil. Na odru se počutiva res fajn, lepo je. Osredotočila sva se drug na drugega in dala sva vse od sebe. Vesela sva, da se je najina glasba dotaknila številnih gledalk in gledalcev ter strokovnih žirij iz različnih delov Evrope, in da so naju nagradili z nastopom v finalu letošnje Pesmi Evrovizije. Popolnoma neobremenjeno pričakujeva sobotni večer, kjer bova še enkrat ostala zvesta sebi,” sta po koncu prvega predizbora Pesmi Evrovizije povedala Zala Kralj in Gašper Šantl.

Poleg Slovenije so se iz prvega predizbora v veliki finale uvrstili še predstavniki Grčije, Belorusije, Srbije, Cipra, Estonije, Češke, Avstralije, Islandije in San Marina.

četrtek, 16. maja, bo na sporedu drugi predizbor Pesmi Evrovizije 2019, v katerem se bodo predstavili izvajalci iz osemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Armenija, Islandija, Moldavija, Švica, Latvija, Romunija, Danska, Švedska, Avstrija, Hrvaška, Malta, Litva, Rusija, Albanija, Norveška, Nizozemska, Severna Makedonija in Azerbajdžan. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na finalno prireditev. Prenos boste lahko od 21. ure naprej spremljali na TV SLO 2 in RTV 4D.

Evrovizijski finale bo na Valu 202 komentiral Andrej Karoli. Foto: Stane Jeršič

veliki finale letošnjega že 64. tekmovanja za Pesem Evovizije, ki bo v soboto, 18. maja, so se neposredno uvrstili predstavniki držav »velikih pet«, to so Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija, ter predstavnik Izraela, ki je država gostiteljica letošnjega izbora. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci in petčlanske strokovne žirije v vseh 41-ih državah udeleženkah.

Vse o Evroviziji 2019 vam bo predstavil Nejc Šmit. Foto: Žiga Culiberg

Slovensko žirijo sestavljajo Ula Ložar, Urša Vlašič, Urša Mihevc, Žiga Klančar in Mate Bro. Točke slovenskega glasovanja bo v Tel Aviv sporočila Lea Sirk, naša lanska predstavnica na Pesmi Evrovizije.

Voditelji letošnje Pesmi Evrovizije so Assi Azar, Bar Refaeli, Erez Tal in Lucy Ayoub. Foto: Eyal Nevo

Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor ali RTV 4D. Komentator televizijskega prenosa bo Andrej Hofer, radijskega ga Andrej Karoli.

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora, ob 20. uri na TV SLO 1, si boste lahko ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2019. Gre za reportažo iz Tel Aviva, kjer bo voditelj Nejc Šmit od blizu spremljal dogajanja dveh tednov vaj, generalk, prireditev, pogledali boste lahko tudi v zaodrje ter spremljali Zalo Kralj in Gašperja Šantl na njunih vajah. Spoznali boste tudi ustvarjalce letošnje Pesmi Evrovizije in ostale udeležence tekmovanja.

Avtorji fotografij so Thomas Hanses, Andres Putting, Eyal Nevo, Žiga Culiberg in Stane Jeršič. V višji resoluciji so na voljo tukaj. Uradne fotografije z vaj in generalk so pa na voljo tukaj.