Splošno

PREVIDNOST PRI NAKUPU ZELENJAVE

 

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS) opozarja potrošnike, da naj bodo pri nakupu slovenske zelenjave pozorni na njeno poreklo, saj nekateri skušajo zlorabiti vse večje povpraševanje po slovenski hrani

(Ljubljana, 16.maj 2019)– Na stojnicah ob cestah, tržnicah in tudi drugih prodajnih mestih se v tem času pojavlja vse več zelenjave in vrst sadja, ki so označeni kot slovenski, da bi s tem dosegli višje cene. Med drugim so tako označeni tudi nekateri pridelki, ki zaradi neugodnih vremenskih razmer pri nas, kot so nizka temperatura, deževje in veter, še niso primerni za prodajo ali pa so na voljo v zelo majhnih količinah.

Slovenski pridelovalci zelenjave tako opozarjajo, da je trenutno na našem trgu možno dobiti naslednjo zelenjavo slovenskega porekla:mladi krompir, paradižnik in jagode (vsetoiz rastlinjakov), solata, mlada čebula z zelenjem, por, mladi česen, špinača, redkvica in šparglje,ostale vrste zelenjave pa le v zelo majhnih količinah. Zato je velika verjetnost, da vsi pridelki, ki so sedaj na voljo pri nekaterih prodajalci, niso bili pridelani pri nas in da ti trgovci zavajajo potrošnike z napačnimi navedbami porekla.

KGZS pričakuje, da bodo ustrezni organi poostrili nadzor nad prodajo zelenjave, hkrati pa potrošnike poziva, da z nakupom slovenske zelenjave podprejo slovenske kmete in pripomorejo k ohranitvi delovnih mest in obdelanosti slovenskega podeželja.

Dodatne informacije: Branko Majerič, predsednik Zelenjavne verige,

T: 041 359 001

16. 5. 2019

Avtor

Administrator