Splošno

VELIKI SPEKTAKEL OB DNEVU LIPICANCA BO V NEDELJO V POKRITI JAHALNICI, V VSAKEM VREMENU

 

Lipicanec bo v nedeljo, 19. maja, praznoval 439. rojstni dan. Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije bosta praznovanje izvedla v vsakem vremenu. Veliki spektakel s posebno gostjo Magnificent Maelle in 100-članskim pihalnim orkestrom bo ob 15. uri v prireditveni jahalnici v Lipici.

 

Čudoviti beli lipicanci bodo v nedeljo, 19. maja, na Dnevu lipicanca nastopili ob zvokih 100-članskega pihalnega orkestra. S svojo lepoto in najzahtevnejšimi figurami klasične dresure bodo navdušili ob zvokih kraških ljudskih pesmi, ki jih je v avtorsko glasbo vključil akademski glasbenik Tomaž Nedoh. Premierno jih bodo izvedle združene kraške pihalne godbe iz Trebč, Komna in Sežane in tako pripravile prav poklon tradiciji Krasa, ki je dom lipicanca.

Posebna gostja velikega spektakla, ki bo potekal v vsakem vremenu, v prireditveni jahalnici v Lipici, bo Magnificent Maelle, ki s svojo energijo in pogledom usmerja konje v popolno harmonijo in zaupanje.

Na ta praznični dan se bodo domov, v Lipico, vrnili lipicanci iz vse Slovenije. Obeležili bodo spomin na 19.maj 1580, ko je habsburški nadvojvoda Karel II odkupil lipiško posestvo od tržaškega škofa in ustanovil kobilarno v Lipici. Tako se je namreč začela zgodba o reji lipicanske pasme konj.

Pestremu dogajanju se bodo pridružili tudi lipicanci Postaje konjeniške policije Ljubljana in energični akrobati. Najbolj igrive male obiskovalce bo pritegnil pester program s priložnostjo za spoznavanje letošnjih žrebičkov in življenja lipicancev.

Na Dnevu lipicanca bodo svoje moči združili trije pihalni orkestri: Kraška pihalna godba iz Sežane, Pihalni orkester Komen in Pihalni orkester Viktor Parma iz Trebč. Kar sto glasbenikov bo zaigralo dve skladbi, ustvarjeni posebej zatopriložnost: skladbo “Plemeniti lipicanec” z značajem valčka in “Lipiški marš”. Obe bogatijo stari kraški ljudski motivi. Avtorju skladb, Tomažu Nedohu, je projekt v posebno veselje, saj je akademski glasbenik, doma s Krasa. Konji lipicanci so ga od nekdaj privlačili, zato bo pogled na njihovo gibanje na glasbo, ki jo je ustvaril, tudi zanj prav posebno doživetje.

 

Več informacij:www.lipica.org

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed, Kobilarna Lipica, Gabriele Boiselle / Edition Boiselle, Luka Karlin

Služba za odnose z javnostmi Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica | Lipica 5, 6210 Sežana | M: 041 750 728| E:pr@lipica.org| W:www.lipica.org

16. 5. 2019

Avtor

Administrator