Kultura

Vabilo. Dragan Živadinov – kustos za en dan na razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 (četrtek, 23. 5. ob 18. uri v Narodni galeriji)

DRAGAN ŽIVADINOV – KUSTOS ZA EN DAN na razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 v četrtek, 23. maja 2019 ob 18. uri v Razstavišču Narodne galerije (Prešernova cesta 24, Ljubljana).

“Slovenska scenografija na papirju je presežna in vizualno presenetljiva na vseh ravneh,”meni gledališki režiser in ustvarjalecDragan Živadinov, ki bo 23. maja ob 18. uri prevzel vlogokustosa za en dan v Narodni galeriji.

Foto: Dragan Živadinov

Popeljal Vas bo po razstaviProstor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991in izpostavilscenografski javni natečaj iz leta 1928 za opero Marija KogojaČrne maske.”Nanj se je prijavilo šest scenografov / … /Edini, ki je imel malo več izkušenj s scenografsko umetnostjo, pa je bil slikar Ivan Vavpotič. Ta je bil v finalu natečaja tudi izbran. A vse, čisto vse plastične scenske projekcije vseh šestih scenografov so izkazale najvišjo stopnjo duha časa”… Vstopnina: 5 € Prijave na vodstvo: T:01 241 54 18ali E:trgovina@ng-slo.si. Kustos za en dan Vsak mesec se v Narodni galeriji v kustosa za en dan prelevi znana osebnost in nam predstavi svoj pogled na izbrane umetnine. S ciklom Kustos za en dan Narodna galerija odpira vrata drugačnim pogledom in odkriva zgodbe za umetninami, pri vsem tem pa je najpomembnejši osebni pečat, ki ga na vodstvu z obiskovalci v prijetnem vzdušju deli izbrana znana osebnost. RazstavaProstor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre zaprvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.Več o razstavi

Lepo vabljeni!

Razstavo je pripravilSlovenski gledališki inštitutv sodelovanju zNarodno galerijo. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanjuSNG Opera in balet Ljubljana.

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

17. 5. 2019

Avtor

Administrator