Splošno

ČUDOVITI BELI LIPICANCI SO S SVOJO LEPOTO IN ENERGIJO NAVDUŠILI NA DNEVU LIPICANCA IN V SONČNI ANDALUZIJI

Praznovanje 439. obletnice Kobilarne Lipica in lipicanca je včeraj navdušilo mnoge obiskovalce. Občudovali so predstavo z lipicanci iz vse Slovenije in posebno gostjo Magnificent Maelle. Čudoviti beli konji so nastopili ob zvokih kraških ljudskih pesmi, obenem pa so lipicanci v teh dneh gostovali v sončni Andaluziji. Prav iz Andaluzije so namreč kmalu po ustanovitvi kobilarne leta 1580 v Lipico prišli prvi španski žrebci.

Izjemna lepota belih lipicancev, sproščeno vzdušje ob praznovanju 439. obletnice Kobilarne Lipica in lipicanca ter srečanje teh plemenitih konj iz vse Slovenije. Nastopi energičnih akrobatov in posebna gostja Magnificent Maelle, ki s svojo energijo in pogledom usmerja konje v popolno harmonijo in zaupanje. Ob tem pa še orkester z zvoki kraških ljudskih pesmi, ki jih je v avtorsko glasbo vključil akademski glasbenik Tomaž Nedoh, ter nastop lipicancev iz vrst policije in mažoretk.

Vse to je obiskovalcem Kobilarne Lipica včeraj poklonil Dan lipicanca in s pestrim programom napolnil prireditveno jahalnico. Praznovanje sta že tradicionalno pripravila Kobilarna Lipica in Združenje rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce lipicanskih konj.

»Skupaj s Kobilarno Lipica se ves čas trudimo, da bi bili slovenski lipicanci še boljši in bolj prepoznavni doma in v svetu,« je dejal predsednik združenja Aleksander Ozmec v poklon 19. maju 1580, ko je habsburški nadvojvoda Karel II odkupil lipiško posestvo, ustanovil kobilarno v Lipici in napisal prvo stran zgodbe o reji lipicanske pasme konj.

Predsednik Turistične zveze Slovenije in član Nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Pavle Hevka je ob tej priložnosti postal boter male Gaetane, prve žrebičke, ki je letos prišla na svet v Lipici.

»V veliko čast mi je, da sem danes boter žrebički Gaetani, ki je in bo ponos Lipice,« je dejal Pavle Hevka in zaželel, naj bo Gaetana dodal navdih vsem, da bodo ob spoznavanju žrebičke iskali vrednote, ki jih ta predstavlja: »Močna, a obvladana čustva, strast, notranjo moč, vitalnost, svobodo izražanja in življenjsko energija, na kateri se lahko jezdi skozi življenje. Gaetana, želimo ti, da odrasteš v zdravo in močno kobilo, ohraniš svojo igrivost in zaupanje v dobronamerne ljudi okoli tebe, ki te imamo radi in spoštujemo odlike in magičnost tvoje starodavne pasme lipicanskih konj.« Prve korake male žrebičke je boter Pavle Hevka podprl tudi z donacijo Kobilarni Lipica.

V. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Lorela Dobrinja je pojasnila, da ji je v veliko čast, da je postal boter žrebičke tako iskren in velik ljubitelj lipicanskih konj, ter poudarila odgovornost do te plemenite pasme konj: »Kobilarna Lipica skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije nosi odgovornost do ohranja tradicije reje in vzreje lipicanca, odgovornost do ohranjanja in prenosa vsega znanja, povezanega z vzrejo in rejo lipicanca, odgovornost do ohranjanja in širjenja lipicanca, vendar je še največja odgovornost ta, da lipicancu najdemo mesto v sodobnem družbenem okolju. Lipicanec ne sme ostati zgolj konj tradicije, imeti mora svojo mesto v sodobnem družbenem okolju. Šele tako bo naše skupno poslanstvo izpolnjeno.«

Pri tem poslanstvu Kobilarno Lipica podpira resorno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Zato je v. d. direktorice Lorela Dobrinja namenila »posebno zahvalo ministru Zdravku Počivalšku, ki se zavzema in podpira vse ukrepe, s katerimi bo Kobilarna Lipica imela zagotovljeno prihodnost in bodo naši lipicanci pridobili ne samo ponos, ampak bodo postali pravi nosilci uspešne zgodbe Slovenije. In hvala nazadnje vsem zaposlenim, ki se za to zgodbo neizmerno trudijo.«

Iskren aplavz so lipicanci v petek in soboto, 17. in 18. maja, prejeli tudi v sončni Cordobi. Po tem, ko so lani in predlani na Krasu gostili temperamentne andaluzijske konje Cordobe Ecuestre, so jim lipicanci tokrat vrnili obisk in prvič gostovali v Andaluziji – deželi, od koder so kmalu po ustanovitvi kobilarne leta 1582 pripeljali prve španske žrebce v Lipico. Tako so se lipicanci znova izkazali kot odlični ambasadorji Slovenije in povezovalci konjeniških tradicij.

Več informacij: www.lipica.org

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed, Cordoba Ecuestre

Služba za odnose z javnostmi Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica | Lipica 5, 6210 Sežana | M: 041 750 728| E: pr@lipica.org | W: www.lipica.org

20. 5. 2019

Avtor

Administrator