Družabno, Kultura

Teden italijanskega filma: kinotečni program od 20. do 26. maja

Spoštovani,
med 20. in 26. majem v Kinoteki gostimo drugi Teden italijanskega filma po svetu, ki ga Slovenska kinoteka pripravlja v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji.
Na otvoritvi v ponedeljek, 20. maja, ob 20. uri si bomo ogledali dramatično komedijo Noro veselje (Paolo Virzì, 2016), ki je leta 2017 slavila na italijanskem ekvivalentu oskarjev – nagradah David di Donatello, kjer je med drugim osvojila priznanja za najboljši film, režijo in glavno igralko.

Teden italijanskega filma

Častni gost letošnjega Tedna italijanskega filma je režiser Alberto Fasulo. Poleg filma TIR(2013) si bomo ogledali še njegovo najnovejšo mojstrovino Menocchio (2018), zgodovinsko dramo, ki je osnovana na dokumentiranih prigodah heretika s konca 16. stoletja, Domenica Scandelle. Njegova zgodba je postala znana s slavno knjigo Carla Ginzburga, klasiko novoveškega zgodovinopisja, Sir in črvi.
Obe projekciji bosta potekali v prisotnosti režiserja, na projekciji filma TIR pa se nam bo pridružil tudi glavni igralec Branko Završan.

Menocchio (Alberto Fasulo, 2018)

V sklopu programa si bomo v soboto, 25. maja, ob 21. uri ogledali tudi restavrirano verzijo ene največjih filmskih klasik in temeljno delo italijanskega neorealizma Tatovi koles (Vittorio De Sica, 1948).

Tatovi koles (Vittorio De Sica, 1948)

Večer SFA: Nevidni bataljon
torek, 21. maja, ob 19. uri se bomo v sklopu večera Slovenskega filmskega arhiva (SFA) s projekcijo filma Nevidni bataljon (Jane Kavčič, 1967) poklonili spominu na filmsko montažerko Darinko Peršin.
Program je pripravil Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS.
Za projekcijo so na voljo brezplačne vstopnice.

Nevidni bataljon (Jane Kavčič, 1967)

 

Kino-katedra za pedagoge: Dušan Makavejev
»Filmi nas spremljajo kot neke vrste sanjsko gradivo, ki nam pomaga razumeti stvari, ki jih v svojem življenju sicer ne razumemo. Filmi nam dajejo rešitve ali prišepetavajo komentar o vsem, kar se dogaja okoli nas.« (Dušan Makavejev)
Maja in junija se bomo v Kinoteki s peščico filmov poklonili letos preminulemu srbskemu režiserju Dušanu Makavejevu, avtorju vrste prelomnih filmov in prvemu ambasadorju jugoslovanskega filma po svetu.
sredo, 22. maja, ob 17. uri bo v sklopu Kino-katedre za pedagoge, ki bo tokrat potekala pod naslovom Dušan Makavejev. Soočenje s filmsko zgodovino na “črnovalovski” način, najprej na sporedu v Berlinu in Pulju nagrajeni film Nedolžnost brez zaščite (Dušan Makavejev, 1968).
Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha. Na voljo so brezplačne vstopnice.

Dušan Makavejev

Dnevi latinskoameriškega filma
Ob letošnji konferenci z naslovom »Dnevi Latinske Amerike in Karibov 2019«, ki poteka v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve, smo v sodelovanju z veleposlaništvi latinskoameriških držav med 22. in 26. majem pripravili tudi pester filmski program.
Program, ki bo na ogled v Kinoteki, prinaša slovenske premiere petih raznovrstnih filmov: od glasbeno-biografskega filma Elis (Hugo Prata, 2016), ki odstira ozadje ustvarjanja prezgodaj umrle kraljice brazilske pop in jazz glasbe Regine Elis, do dokumentarnega filma Gabo (Justin Webster, 2015) o kolumbijskem pisatelju Gabrielu Garcíi Márquezu, enem najbolj cenjenih in pomembnih umetnikov 20. stoletja, med drugim dobitnikom Nobelove nagrade za književnost.
Na sporedu bosta tudi restavrirana argentinska klasika Juan Moreira (Leonardo Favio, 1973), zgodovinska drama o življenju argentinskega hajduškega gverilca Juana Moreire in celovečerni igrani prvenec ene redkih kubanskih režiserk, Zakaj moje prijateljice jočejo? (Magda González Grau, 2017), ki v prvi plan postavlja življenje sodobne kubanske ženske.
Za konec se bomo z mehiško zgodovinsko dramo Breme (Alan Jonsson, 2016) znašli v nasilnem času španskega kolonializma, ki je do zadnje kaplje krvi izkoriščal domorodce in njihove naravne dobrine.

Gabo

Kinotečna matineja (5+): Čebelji film
nedeljo, 26. maja, ob 17. uri bo v sklopu kinotečne matineje na sporedu Čebelji film(Steve Hickner in Simon J. Smith, ZDA, 2007).
Glavni junak filma, radoživi Barry, se po končani čebelji univerzi nikakor ne more sprijazniti z mislijo, da bo vse življenje nabiral med, zato prekrši najosnovnejše čebelje pravilo in se odpravi v mesto med ljudi, kjer se spoprijatelji s prijazno cvetličarko Vanesso. V mestu kmalu zgrožen ugotovi, da so prav ljudje tisti, ki čebelam kradejo med. Odloči se tožiti človeštvo, kar ima usodne posledice tako za svet čebel kot tudi za Barryjevo prijateljstvo z Vanesso.
Film je sinhroniziran v slovenščino in primeren za otroke od 5. leta dalje.

Čebelji film (Steve Hickner in Simon J. Smith, 2007)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

 

Slovenska kinoteka
Miklošičeva cesta 28
1000 Ljubljana
01/4342520
www.kinoteka.si
press@kinoteka.si

21. 5. 2019

Avtor

Uredništvo