Kultura

27. Bologna po Bologni, odprtje razstave najboljše tuje otroške literature, knjigarna Konzorcij, 28. 5.

27. PRODAJNA RAZSTAVA BOLOGNA PO BOLOGNI, 28. 5. – 1. 6. 2019

  1. prodajna razstava Bologna po Bologni bo tudi letos ponudila pregledaktualne, kakovostne in nagrajene otroške literature, ki je bila predstavljena na 56. sejmu otroških knjig v Bologni. Rdeča nit razstave bodo  prizadevanja za spodbujanje družinskega branja in pismenosti.

Ljubljanska knjigarna Konzorcij, ki razstavo pripravlja s strokovnim sodelovanjem Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo pri Mestni knjižnici Ljubljana in Slovensko sekcijo IBBY, bo med 28. majem in 1. junijemponudila pregled najboljših knjig z letošnjega 56. sejma otroških knjig v Bologni, torej prvonagrajene in finalistke iz vseh petih kategorij nagrad.

Na pomen družinskega branja in pismenosti bomo opozorili z izborom knjig pa tudi s celostno podobo razstave in s spremljevalnimi prireditvami. Za nosilno podobo razstave smo izbrali ilustracijo Ane Zavadlav, ki je v Bologni doživela posebno priznanje, saj so organizatorji bolonjskega sejma uvrstili njene ilustracije iz knjige Toon Tellegen: Čriček in temačni  občutek (Mladinska knjiga, 2017) na kurirano ilustratorsko razstavo. Za razstavo Bologna po Bologni pa smo izbrali njenoilustracijo iz knjige Nisem smrklja Nataše Konc Lorenzutti (Mladinska knjiga, 2017).

Odprtje razstave

Slovesno odprtje 27. Bologne po Bologni bo v torek, 28. maja, ob 10. uri v Pavčkovi dvorani (službeni vhod v Mladinsko knjigo Založbo, Slovenska 29). Goste bosta pozdravili direktorica Mladinske knjige Trgovine mag. Iva Premerl in direktorica Mestne knjižnice Ljubljana mag. Teja Zorko.

V pogovoru o ustvarjanju za otroke in pomenu družinskega branja bosta sodelovali ilustratorka Ana Zavadlav in pisateljicaNataša Konc Lorenzutti, ki sta združili ustvarjalne moči pri nastajanju knjige Nisem smrkljaPogovor bo povezovala urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi Založbi Irena Matko Lukan.

Otvoritveno slovesnost bodo z glasbenim programom popestrili solisti Pevske šole Glasbene matice Ljubljana. Sledil bo strokovni dan za knjižničarje. Mag. Tilka Jamnik jim bo predstavila novosti s sejma otroških knjig Bologna 2019 in nagrajene knjige. Po strokovni predstavitvi si bodo gostje ogledali razstavljene knjige v knjigarni Konzorcij.

Izpostavljene knjige

Na 27. Bologni po Bologni bo razstavljenih 550 knjižnih novosti, ki so izšle v obdobju od lanskega do letošnjega sejma otroških knjig v Bologni. Izpostavljene bodo knjige, ki so na sejmu v Bologni prejele nagrade. Letos so organizatorji podelili priznanja v petih kategorijah. Poleg štirih tradicionalnih kategorij nagrade Bologna Ragazzi Award (leposlovje, poučno, prvenci, »novi horizonti«) so prvič podelili še nagrado za knjige za najmlajše otroke (toddlers – kobacajčki).

Nagrado za leposlovje je prejela knjiga Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček (Chrudoš Valoušek, Vojtěch Mašek;Češka), ki bralce spet poveže z Ostržkom. Nagrajena poučna knjiga Atlas das Viagens e dos Exploradores  (Isabel MinhósMartins; Portugalska) razkriva velika odkritja iz preteklosti. Nagrajeni prvenec Julian is a Marmeid (Jessica Love, ZDA) sporoča, da z domišljijo lahko postanemo tudi morska deklica, »novi horizonti« nas s prvonagrajeno knjigo A history of pictures (David Hockney, Martin Gayford; Velika Britanija) popeljejo v zgodovino slikarstva, ljubka igralna knjiga (kobacajček) A dormir, gatitos! (Bàrbara Castro Urío; Španija) pa uspava majhne mucke.

 

 

Prodajna razstava otroških knjig Bologna po Bologni je pregled trenutno najaktualnejše, kakovostne in nagrajene otroške literature, ki je bila predstavljena na nedavnem knjižnem sejmu v Bologni. Razstavo vsa leta pripravljajo otroški oddelek Knjigarne Konzorcij, Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo, in Slovenska sekcija IBBY.
Rdeča nit letošnje Bologne po Bologni je družinsko branje.
Vabimo vas na ogled razstave v knjigarno Konzorcij, in sicer od 28. maja do 1. junija 2019, in na strokovni dan, ki bo v torek, 28. maja, ob 10. uri, v dvorani Toneta Pavčka na Slovenski cesti 29 v Modri hiši Mladinske knjige (službeni vhod).

 

Program Strokovnega dne:

10.00–11.00
Otvoritev razstave in pozdravni nagovori (mag. Iva Premerl, direktorica Mladinske knjige Trgovine, mag. Teja Zorko, direktorica Mestne knjižnice Ljubljana, in Katarina Modic, vodja knjigarne Konzorcij).

Kulturni program solistov Pevske šole Glasbene matice Ljubljana (prof. petja Tanja Rupnik, pianistka Metoda Kink).

Pogovor z Ano Zavadlav, ki se je na knjižnem sejmu v Bologni predstavila s svojimi ilustracijami in prispevala letošnjo naslovno ilustracijo za razstavo Bologna po Bologni ter večkrat nagrajeno mladinsko pisateljico in dramsko igralko Natašo Konc Lorenzutti. Z avtoricama se bo pogovarjala urednica Irena Matko Lukan, ki je tudi sama velika zagovornica družinskega branja.

11.15–12.30
Nagrajene in druge zanimive knjige bo predstavila mag. Tilka Jamnik.

12.30
Neformalno druženje in pogostitev.

Udeležba je brezplačna.

Prisrčno vabljeni.

22. 5. 2019

Avtor

Uredništvo