Kultura

Misterij filma: kinotečni program od 28. maja do 2. junija

Spoštovani, 28. in 29. majav Slovenski kinoteki gostimo enega najpomembnejših afroameriških filmskih umetnikov 21. stoletja,Kevina Jeroma Eversona. Kot je v tekstu za Kinotečnik zapisal kurator Greg de Cuir Jr., “njegova umetnost ni teoretična, pač pa uporabna. Eversonsreča življenje, kakor se živi, kjer se živi, ujame ga ozaveščen in prebujen, pogleda mu naravnost v oči, prepozna resničnost stvari in vsetopostavi na platno.”

Tonsler Park (Kevin Jerome Everson,2016)

Vtorek, 28. maja, ob 21. urisi bomo v sklopu programa Eversonovih filmov najprej ogledali kratki filmRhinoceros(2013) inTonsler Park(2017), celovečerni vinjetni vpogled v delo afroameriških javnih uslužbencev na voliščih v Charlottesvillu (Virginija) ob zadnjih volitvah v ZDA leta 2016. Vsredo, 29. maja,bostaob 19. in 21. urina sporedu še dva programa kratkih filmov. Po vsakem sklopu bo potekal tudi pogovor z avtorjem.

In memoriam: Dušan Makavejev “Filmi nas spremljajo kot neke vrste sanjsko gradivo, ki nam pomaga razumeti stvari, ki jih v svojem življenju sicer ne razumemo. Filmi nam dajejo rešitve ali prišepetavajo komentar o vsem, kar se dogaja okoli nas.” (Dušan Makavejev) Včetrtek, 30. maja, ob 20.30 uribo na kinotečnem platnu na ogled najznamenitejši film Dušana Makavejeva,W. R. ‒ Misterij organizma(1971), ki po besedah avstrijsko-ameriškega cineasta in filmskega teoretika Amosa Vogla velja za eno najpomembnejših subverzivnih mojstrovin 70. let. Ob19. uri, pred projekcijo filmaW. R. ‒ Misterij organizma, vabljeni tudi na brezplačno projekcijo dokumentarnega portreta o Makavejevu,Misterij Makavejev(Dragomir Zupanc, 2012).

Vpetek, 31. maja, ob 20. uribo na sporedu še vizualno impozantenSladki film(1974), vnedeljo, 2. junija, ob 20. uripa ne zamudite projekcije znamenitega omnibusaManjka mi Sonja Henie(1972), ki ji bo sledila še projekcija filmaManifest(1988) – tipično makavejevske mešanica črne komedije in ostre politične satire, posnete za hollywoodskega kralja B produkcij osemdesetih Menahema Golana.

Sladki film (Dušan Makavejev, 1974)

Otok v Ljubljani: Evropa 2.0 Med5. in 9. junijembo v Izoli že petnajstič zaživel mednarodni filmski festivalKino Otok – Isola Cinema, predpoletna mešanica neodvisnih avtorskih filmov,srečanj s filmarji in filmskimi navdušenci ter razgibanih večerov ob Svetilniku. Filmski festival Kino Otok – Isola Cinema bo z bogatim filmskim programom in živahnim, na film osredotočenim druženjem ponovno pljusknil tudi v Ljubljano – v Kinoteko in Kinodvor.

V Kinoteki bo v soboto,1. junija, na sporedu filmski dvojček v okviru sekcijeEvropa 2.0. Ogledali si bomo program kratkih filmov italijanskega dokumentarista Vittoria De Sete in večkrat nagrajeni dokumentarec direktorice fotografije in režiserke Leonor Teles,Na kopnem(2018). Program kratkih filmov priznanega italijanskega režiserja in celovečerni prvenec mlade portugalske filmarke vsak s svojo edinstveno filmsko govorico pripovedujeta o svetovih, ki – prav nič počasi – izginjajo, svetovih, kjer ljudje bivajo v tesnem odnosu z naravo in njenim cikličnim življenjem.

 

Kinotečna matineja (14+): Razmetane postelje Vnedeljo, 2. junija, ob 17. uribo v sklopu kinotečne matineje na sporedu film Alexisa Dos Santosa,Razmetane postelje(2009). Lirična, mehka novovalovska pripovedka z eklektično mešanico režijskih stilov in vsem, kar odraščanje nujno vsebuje: z zabavo, glasbo, prijateljstvom, seksom in ljubeznijo.

Razmetane postelje (Alexis Dos Santos, 2009)

 

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520

www.kinoteka.si

press@kinoteka.si

27. 5. 2019

Avtor

Administrator