Splošno

Rekorden odziv mladih na natečaj Festivala Pranger

Maribor, 26. maj – Na literarni natečaj ELA – Mali Pranger je letos prispelo rekordno število prijav, 242. Včeraj so na slovesnosti v Rogaški Slatini podelili priznanja 53 mladim pesnikom in pesnicam iz vse države. V Rogaško Slatino je prišlo 150 otrok z družinami in mentoricami, pozdravil pa jih je tudi župan mag. Branko Kidrič.

16. Festival Pranger letos trinajstič zapovrstjo pripravlja poseben program ELA, namenjen mladim literarnim ustvarjalcem. Program je poimenovan po priljubljeni pisateljici Eli Peroci, doma iz Rogaške Slatine, kjer vsako leto gostuje tudi Festival Pranger. Letos so še tesneje spletli vezi s knjižnico Rogaška Slatina, da bi natečaj za najboljšo osnovnošolsko pesem dosegel čim več šol po vsej Sloveniji.

Njihovi napori so bili uspešni, saj je na natečaj prispelo rekordno število prijav, kar kaže na izjemen interes mladih (tako deklet kot fantov), na dobro podporo družinskega okolja za branje knjig ter na velik angažma njihovih literarnih mentorjev na šolah, ki vidijo v tovrstnem ustvarjanju pomembno priložnost za razvoj mladih. Žirija, ki so jo sestavljale predstavnice knjižnice Rogaška Slatina, mag. Nataša Koražija, Sigrid Horvat in Maja Kovač, je imela težko delo. Odločila se je, da izpostavi ustvarjanje kar 53 mladih pesnic in pesnikov, ki so si letos priznanje še posebej prislužili, ter nagradi 50 pesmi.

Včeraj so tako na slavnostni prireditvi v Aninem dvoru mladi ustvarjalci prejeli priznanja ter lične zbornike, v katerih je objavljena njihova poezija. Tema letošnjega natečaja je bila “vesolje” in na natečaju je lahko z eno izvirno pesmijo sodeloval vsak učenec ali učenka od 1. do 9. razreda osnovne šole. Organizatorji se zahvaljujejo vsem sodelujočim avtorjem, mentorjem in mentoricam ter njihovim družinam za izjemen odziv in vabijo k ponovni udeležbi prihodnje leto. Še prej pa lepo vabijo tudi na osrednji program Festivala Pranger, ki se bo letos odvijal med 11. in 16. junijem z začetkom v Ljubljani, od 13. junija naprej pa bo gostoval v lepem okolju Rogaške Slatine. Več na pranger.si.

Nina Medved

040 62 62 64pr@pranger.siwww.pranger.si

27. 5. 2019

Avtor

Administrator