Splošno

VABLJENI NA ZELENJADARSKI PRAZNIK Z OTVORITVIJO PRODAJALNE Z DOMAČO ZELENJAVO!

 

V okviru lokalne akcijske skupine Toti las želimo na območju občine Maribor in Kungota izboljšati samooskrbo z zelenjavo ter na podeželje povabiti prebivalce urbanih središč. Na kmetijah Horvat in Pliberšek smo izdelali učne vrtove, kjer obiskovalci lahko spoznajo pomen zelenjave, prepoznajo zelišča in zelenjavo, prepoznajo in spoznajo pa tudi pomen koristnih žuželk in nekaterih koristnih živali.

Kmetija Horvat, ki se ponaša z več desetletno tradicijo pridelave zelenjave, bo v začetku junija odprla lastno prodajalno na kmetiji. V njej bodo sprva prodajali samo lastno zelenjavo, pridelano v neposredni bližini. Nameravajo pa se povezati tudi s sosednjimi kmetijami, da bi v svoji trgovinici lahko ponudili tudi mleko, mlečne izdelke, sadje, vino in sokove, pa še kaj tudi z drugih kmetij. Kmetija Horvat je ena izmed prvih, ki se je odločila za integrirano pridelavo zelenjave ter ena redkih na Štajerskem, ki uporablja koristne žuželke za boj s škodljivci in že več kot 20 let prideluje zelenjavo na naravi prijazen način.

Otvoritev prve take kmečke trgovine v neposredni bližini Maribora bo v soboto, 08.06.2019 na kmetiji Horvat v Dogošah, Nad reko 15, Maribor. Pričnemo ob 9:00 zjutraj, ko bo naslednja generacija zelenjadarjev na tej kmetiji odprla trgovino. Zelenjadarski praznik se bo potem nadaljeval s številnimi delavnicami, med drugim bo Miša Pušenjak predavala o zdravi pridelavi zelenjave, potem pa vse, ki jih to zanima, popeljala še po rastlinjakih kmetije in bo bližnjih njiv. Gospa Mojca POLAK, znana kuharica, predavateljica, učiteljica in dobra poznavalka domače hrane bo za vse skuhala zanimive jedi iz zelenjave, te jedi boste lahko tudi poskusili, ocenili, če vam bodo všeč, pa dobili tudi recepte. Poskrbljeno bo tudi za tiste, ki še vedno menijo, da je ob zelenjavi potrebno tudi kaj močnejšega, na primer meso. Tudi otrokom ne bo dolgčas, saj bodo tudi za njih organizirane delavnice. Celoten praznik bo potekal od 9:00 zjutraj do 13:00 ure dopoldan. Z udeležbo na našem praznovanju boste pripomogli tako k dvigu samooskrbe z zelenjavo v okolici Maribora, zagotovo pa obstanek kmetij, poseljeno podeželje pomenita tudi bolj zdravo prehrano vseh prebivalcev Slovenije, predvsem pa tudi otrok in starejših. Obdelane površine pa pomenijo tudi veliko lepšo Slovenijo.

Miša Pušenjak, Kmetijsko gozdarski zavod Maribor: “Eden izmed vzrokov za vedno nižje številke samooskrbe z zelenjavo je tudi mišljenje, da je vsaka zelenjava dobra. Pa ni. Sveže odrezana ali pobrana zelenjava vsebuje več vitaminov, mineralov in antioksidantov kot tista, ki je na policah že nekaj časa. Vsak prevoz le še pospešuje hiter razpad teh dragocenih sestavin. Neposredna prodaja zelenjave je ena boljših rešitev, da potrošnik dobi kakovostno in lepo zelenjavo. Za neposredno prodajo na kmetiji pridelovalci porabijo manj sredstev za varstvo rastlin, hkrati pa zelenjavo prodajo po nekoliko višjih tržnih cenah. Naši pridelovalci imajo manjše obdelovalne površine, a te so lepo obdelane. Zato je naša dežela lepa, pisana in zanimiva, a številke o stopnji samooskrbe so žal vedno nižje. Potrošniki se ne zavedajo, da z nakupom uvožene zelenjave poslabšujejo tržni položaj domačih pridelovalcev, ki so svoj pridelek prisiljeni prodajati po nizkih cenah. Šele na trgovskih policah se vidi, kakšen je zaslužek na račun žuljev naših kmetov.”

Za vse informacije smo dosegljivi na telefonsko številko:

031 772 233 Miša Pušenjak ali 051 317 105 Veronika Valentar

Vinarska ulica 14, 2000 Maribor

tel.:(02) 228 49 16,fax:(02) 251 94 82

E-pošta:veronika.valentar@kmetijski-zavod.si,

http://www.kmetijski-zavod.si/

27. 5. 2019

Avtor

Administrator