Avtomobilizem

5 zvezdic Euro NCAP za novi Renault CLIO: najboljša varnost za vse

Novi Renault Clio je na preskusih varnosti Euro NCAP prejel zelo zaželeno oceno 5 zvezdic. Euro NCAP je novi rod prodajne uspešnice Skupine Renault preizkusil po novem, strožjem protokolu, ki je bil uveden leta 2018. Novi Clio je dobil najboljšo oceno na podlagi rezultatov na najvišji trenutni ravni vključujoč vse segmente.

Clio_Euro-Ncap

Peta generacija ikoničnega Renaultovega modela Clio, ki bo jeseni uvedena tudi na slovenski trg, je že dobila oceno enega najvarnejših mestnih avtomobilov, kar so jih kdaj koli preizkusili pri Euro NCAP. S tem je novi Clio  postal 22. model Skupine Renault, ki je prejel najvišjo možno oceno pet zvezdic. Zasluge za to gredo predvsem izboljšani pasivni varnosti in najbolj celovitemu naboru pripomočkov za vožnjo v tem razredu.

Novi Clio je zasnovan na povsem novi modularni konstrukcijski osnovi Zveze (CMF-B), s čimer je pridobil optimizirano zgradbo karoserije, prenovljeno zgradbo sedežev in pritrdišč varnostnih pasov, ki so zasnovana tako, da je vsem potnikom, ne glede na njihovo velikost ali položaj v avtomobilu, zagotovljena optimalna opora, dopolnjujejo pa jih še pirotehnični zategovalniki in omejevalniki zatezne sile. Renault je zagovornik tehnologije Fix4sureza odličnost v zadrževanju teles potnikov in preprečevanje zdrsa pod varnostnim pasom (submarining). Poleg tega Novi Clio z izrazito prostornostjo omogoča namestitev vseh vrst varnostnih otroških sedežev, tako spredaj kot zadaj, s pritrdišči isofixin s sistemom I-size, poleg tega pa tudi boljšo zaščito glave potnikov zadaj v primeru bočnega trka.

Novi Clio ponuja tudi zelo bogato serijsko varnostno opremo, ki vključuje:

  • 6 varnostnih blazin,
  • protiblokirni zavorni sistem ABS s pomočjo pri zaviranju v sili,
  • kamero in radar, ki omogočata funkcije opozorilnika za prehajanje oznak voznega pasu, prepoznavo prometnih znakov z opozarjanjem na prekoračeno hitrost, in zaviranje v sili),
  • regulator in omejevalnik hitrosti,
  • opozorilnik za neuporabo varnostnega pasu (tudi na zasedenih sedežih zadaj),
  • klic v sili.

Poleg tega za boljšo vidljivost poskrbijo serijski žarometi z izključno svetilnimi diodami (LED), samodejnim preklapljanjem med nezasenčenim in zasenčenim snopom ter zatemnitveno vzvratno ogledalo (dan/noč).

Zahvaljujoč novi arhitekturi elektronske opreme ima novi Clio lahko tudi sistem aktivne pomoči pri zaviranju v sili s prepoznavo pešcev, kolesarjev in drugih vozil, čigar učinkovitost potrjuje ocena Euro NCAP za AEB pešci/kolesarji (11/12). Za še večjo varnost in boljše udobje bo Novi Clio napredne pripomočke za vožnjo kmalu demokratiziral s pomočnikom za promet in vožnjo po avtocesti (Highway & Traffic Jam Companion oz. Assistant Trafic et Autoroute), ki bo pomenil prvi korak k povsem avtonomni vožnji.

Kot pristno vsestranski mestni avtomobil Novi Clio ponuja najboljšo varnost v vseh svojih različicah, s čimer ponovno potrjuje Renaultovo strokovno znanje na področju varnosti za vse, tako potnike kot druge udeležence v prometu. Z prenovljeno podobo, visoko tehnološko opremo in inovacijami Novi Renault Clio začenja novo obdobje v strategiji izdelkov Skupine Renault in ponuja najboljše s področja varnosti v najbolje prodajanem francoskem avtomobilu na svetu.

Foto in PR: Renault

28. 5. 2019

Avtor

Administrator