Avtomobilizem

Avatar na montažni liniji

Foto: Seat

  • SEAT ima kot edini v Španiji v sklopu tovarne svoj laboratorij za biomehaniko, namenjen optimizaciji zdravja na delovnem mestu
  • 20 kamer in različni senzorji beležijo gibe delavcev, da lahko preučujejo aktivnost sklepov in mišic
  • Z navidezno resničnostjo lahko ustvarijo montažno linijo že pred samim začetkom proizvodnje modela
  • V preteklih dveh letih se je obseg poškodb mišic zmanjšal za 70 %

 

Martorell (Španija), maj 2019 – 20 kamer, najsodobnejši senzorji in očala za navidezno resničnost. Videti je kot studio tehnološkega start‑upa, vendar ni to; gre za SEAT‑ov laboratorij za biomehaniko, ki deluje v sklopu Centra za zdravje in rehabilitacijo CARS v Martorellu.

 

-Kako to deluje?: “Tehnologija nam omogoča, da ustvarimo montažno linijo z našo laboratorijsko opremo. Zelo pomembno je, da delavci, ki izvajajo preizkus, realistično simulirajo točne takšne gibe, kot bi jih na svojem delovnem mestu”, pove Sonia García, ki je pri SEAT-u odgovorna za področje ergonomije. V laboratoriju merijo dva parametra – napetost mišic in položaj sklepov pri izvajanju določenih gibov. “Nekateri delavci enake gibe izvajajo do 100-krat dnevno, zato sta rotacija na delovnem mestu in zasnova montažne linije ključni za preprečevanje morebitnih poškodb,” pojasni.

-3D‑avatarji kot v videoigri: V ta namen uporabljajo dve različni tehnologiji. S prvo ustvarjajo 3D‑avatarje s skupno 20 kamerami v kombinaciji s senzorji, ki beležijo gibe delavčevih sklepov, analitična programska oprema pa uporabi te podatke, da izdela avatarja. “Avatar je 3D‑podoba, ki natančno simulira hitrost in obseg gibov. Z enako tehnologijo izdelujejo like za videoigre, vendar je ta bistveno bolj natančna“, pove Sonia.

-Navidezna resničnost, resnični učinek: Druga tehnologija, ki jo uporabljajo, je navidezna resničnost. Glavna prednost tega sistema je, da omogoča napredno načrtovanje in možnost uvajanja prilagoditev še pred dejanskim začetkom obratovanja montažne linije. “Lahko simuliramo različne položaje, dokler ne najdemo najboljšega, na primer za pritrjevanje pokrova prtljažnika. To nam omogoča prihranek časa in tudi denarja v primerjavi z izvajanjem preizkusov na dejanski montažni liniji,” poudarja Sonia.

-Na kakšen način se uporabijo rezultati?: “Biomehanika nam daje nove možnosti za aktivno ureditev novih delovnih mest”, pojasnjuje dr. Patricia Such, ki je pri SEAT‑u odgovorna za varnost in zdravje na delovnem mestu. Laboratorij deluje od leta 2017 in opravljenih je bilo že več kot 4.000 študij. “V samo dveh letih nam je obseg poškodb mišic uspelo zmanjšati za 70 % in to nameravamo v prihodnosti še izboljšati,” poudarja dr. Suchova. Podatki so jim med drugim pomagali prilagoditi montažno linijo za novi SEAT Leon, tako da so enega od njenih odsekov znižali za 20 centimetrov. Vendar pa se delo v laboratoriju ne konča, ko je zaključena postavitev linije. Medtem ko se proizvodnja nadaljuje, delovna mesta nenehno analizirajo in iščejo nadaljnje izboljšave.

 

SEAT je edino špansko podjetje v svoji panogi, ki pokriva celotni razpon avtomobilske proizvodnje – od dizajna, razvoja in proizvodnje do trženja. Je član koncerna Volkswagen in mednarodno podjetje s sedežem v Martorellu (Barcelona). Izvaža 80 % svojih vozil in je prisoten v več kot 80 državah na vseh petih celinah. Leta 2018 je SEAT prodal 517.600 vozil – največ v 68-letni zgodovini znamke, zabeležil je 294 milijonov evrov dobička po obdavčitvi in rekorden promet v višini skoraj 10 milijard evrov.

 

Skupina SEAT zaposluje več kot 15.000 ljudi in ima tri proizvodne centre – Barcelona, El Prat de Llobregat in Martorell, kjer izdelujejo prodajno izjemno uspešne modele Ibiza, Arona in Leon. Na Češkem izdelujejo model Ateca, v Nemčiji model Tarraco, na Portugalskem Alhambro in na Slovaškem Mii.

 

Multinacionalno podjetje ima tudi tehnični center, v katerem dela 1.000 inženirjev. Njihov cilj je postati gonilna sila na področju inovacij za vodilnega industrijskega investitorja v raziskave in razvoj v Španiji. SEAT v svoji modelski paleti že ponuja najsodobnejšo povezljivostno tehnologijo, trenutno pa se osredotoča na globalno digitalizacijo, ki je bistvena v zagotavljanju mobilnosti za prihodnost.

 

Video s slovenskimi podnapisi:

https://we.tl/t-P9kVyHLTZn

 

 

 

SEAT komunikacije       

Sabrina Pečelin

Odnosi z javnostmi

T/ 01 5825 105

sabrina.pecelin@porsche.si                                          

28. 5. 2019

Avtor

Administrator