Splošno

OZS v zbiranje podpisov za razrešitev članov skupščine SOP

Foto: OZS

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 28. 5. 2019 – Obrtniki in podjetniki so na današnji seji Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (UO OZS) soglasno podprli sklep o zbiranju podpisov za razrešitev članov skupščine Sklada obrtnikov in podjetnikov (SOP), ki so izglasovali znižanje poklicnih pokojnin za 30,4 odstotka. Člani UO OZS sicer še vedno pričakujejo tudi pomoč države pri razrešitvi nastale situacije.

»Člani nas vsak dan pozivajo k ukrepanju. Zbornica s skladom sicer ni povezana, ima pa moralno dolžnost, da članom, ki so vplačevali v SOP, pomaga. Nedopustno je, da obrtnikom že tako nizke pokojnine, ki v povprečju znašajo 84 evrov, sedaj znižajo še za 30,4 odstotka,« je bil na seji odločen predsednik OZS Branko Meh. »Če smo socialna država, bo treba problem teh poklicnih pokojnin rešiti. Prav tako se ne moremo strinjati s trditvijo, da država s tem nima nič. Če je država do sedaj plačevala 6 milijonov evrov, sedaj pa plačuje 600 tisoč evrov na leto v SOP, ima za to zagotovo razlog,« je še prepričan Meh.

Da bi bilo treba zamenjati tudi vodstvo SOP, pa je menil obrtnik Miran Gracer iz Celja. »Treba je pritisniti na državo, da nam bo šla nasproti. Če se ne bo zamenjalo vodstvo sklada, pa je vprašanje, ali nam bo država pri tem sploh pomagala. Skupščina kot najvišji organ SOP lahko razreši vodstvo SOP,« je predlagal Gracer.

Člani OZS, ki so vplačevali v SOP, se po pomoč vsakodnevno obračajo na OZS in območne zbornice. Direktor OZS Danijel Lamperger je ob tem pojasnil: »Nekateri člani že napovedujejo skupinske tožbe za izpodbijanje izglasovanega znižanja poklicnih pokojnin. Članom bomo seveda nudili vso pomoč in infrastrukturo, ki jo imamo na voljo v zbornični mreži.«

Mnogi člani še vedno pričakujejo, da bo SOP spremenil svoje sklepe o znižanju poklicnih pokojnin. »V Logatcu je velik revolt, od zbornice zdaj pričakujejo podporo, da jim ne bodo vzeli tega denarja, ki so ga vplačali v SOP,« je stališče obrtnikov iz Logatca predstavil obrtnik in predsednik OOZ Logatec Bogdan Oblak. 

Na seji so ponovno poudarili, da OZS ni povezana s SOP, kot zmotno menijo nekateri člani in splošna javnost. »OZS s tem skladom nima nič, zbornica niti ni imela možnosti vplivanja na vodstvo SOP in člane skupščine SOP. Je pa res, da ima zbornica moralno dolžnost nekaj narediti za svoje člane. Edina prava pot se mi zdi, da za pomoč prosimo predsednika vlade in to zadevo rešimo,« je izpostavil obrtnik Peter Pišek. Da je rezultat glasovanja za znižanje pokojnin v SOP tragedija, pa je menil obrtnik Dušan Fidler.

Poleg zbiranja podpisov za razrešitev članov skupščine SOP, so na seji zavzeli tudi sklep, da OZS pozove predsednika Vlade RS in pristojne ministre k razrešitvi nastale situacije. OZS obenem predlaga, da se vzajemna zavarovanja prenesejo na ZPIZ.

Stališča do problematike SOP je OZS predstavila tudi na nedavni novinarski konferenci.

Za dodatna pojasnila ali izjave smo vam na voljo.

Mira Črešnar
Vodja odnosov z javnostmi

 

OBRTNO-PODJETNIŠKA ZBORNICA SLOVENIJE
Celovška 71, 1000 Ljubljana
T: +386 (0)1 58 30 823, 580 30 501
M: +386 (0)41 936 844

E: mira.cresnar@ozs.si | www.ozs.si

29. 5. 2019

Avtor

Administrator