Kultura

70 let Levstikovih nagrad: znana so letošnja nominirana dela

Levstikova nagrada je bila prva založniška nagrada v povojnem obdobju. Mladinska knjiga jo je prvič podelila pred 70 leti, leta 1949, z namenom, da bi spodbujala slovenske književnike, slikarje in znanstvenike k ustvarjanju za mlade bralce.

Strokovni komisiji sta že razglasili letošnjihpetnominirancev za izvirno leposlovje inpetza izvirno ilustracijo, nagrajenca bosta znana 13. junija. Takrat bomo razglasili tudi prejemnika Levstkove nagrade za življenjsko delo na področju leposlovja in ilustracije ter simbolno odkrili njuni plošči pod Levstikovimi arkadami (pred Konzorcijem). 70-letnico Levstikovih nagrad bomo zaokrožili s svečano podelitvijo nagrad v Gostilni pri Koširju.

NOMINIRANA DELA ZA LEVSTIKOVO NAGRADO 2019 ZA IZVIRNO LEPOSLOVJE ZA OTROKE IN MLADINO:

ČRNA VRANAJanje Vidmar

NISEM SMRKLJANataše Konc Lorenzuttiz ilustracijami Ane Zavadlav

ZbirkaTRIO GOLAZNIKUSAndreja E. Skubicaz ilustracijami Tanje Komadina

ŠNOFIJEVA DRUŠČINA 3: HEROJSKI HOLOGRAM, PREFRIGANI PALČEK IN BESNI BARABIN

Boštjana Gorenca – Pižamez ilustracijami Mateja de Cecca

DROBTINE IZ MIŠJE DOLINEAnje Štefanz ilustracijami Alenke Sottler

NOMINIRANA DELA ZA LEVSTIKOVO NAGRADO 2019 ZA IZVIRNE KNJIŽNE ILUSTRACIJE ZA OTROKE IN MLADINO:

PRVOTNOSTFerija Lainščka z ilustracijamiJuretaEngelsbergerja

MEDVED Z MIŠKO NA RAMIMiroslava Košute z ilustracijamiMaše Kozjek

DROBTINE IZ MIŠJE DOLINEAnje Štefan z ilustracijamiAlenke Sottler

BUTALCIFrana Milčinskega z ilustracijamiPetra Škerla

ČRIČEK IN TEMAČNI OBČUTEKToona Tellegena (v prevodu Staše Pavlović) z ilustracijamiAne Zavadlav

UTEMELJITVI:

Nominirance zaLevstikovo nagrado 2019 za izvirne leposlovje za otroke in mladinoje med 28 deli izbrala strokovna žirija:Tjaša Koprivec Vuga, pesnica, pisateljica in urednica leposlovja,dr.Peter Svetina, pesnik, pisatelj, prevajalec, literarni zgodovinar in profesor na Univerzi v Celovcu, inIrena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja v Mladinski knjigi Založbi. Predsednica žirije Tjaša Koprivec Vuga je v utemeljitvi zapisala:

Silovita naracijaČrne vranepodrži usode proti nebu, da vzvalovijo kot žarečeplošče – občuteno drsenje romaneskne resnice zaplameni v intimnoternazadnje izgovori zloslutne ognje kolektivnega imaginarija.Imaginarija, ki se pogoltno hrani s totalitarizmom, kolonizacijo in neutešljivim sovražnim govorom. Humanistični prispevek, ki prižiga rdečeluči alarma in drami iz hromečega malodušja.

V živo(pisno) tkivo ugnezdena izpovednesmrklje Polone, ki se pomenkuje z okni, razkošno joče, brž vzljubi majhne reči in se zmore dostojanstveno zazreti v oči njegovega zlobnega veličanstva, je tankočutno odstrtje pristnega doživetja mladega življenja. Ganljivo.

Tris, ki si prek rame oprta neukročeno svojeglavost nekoč prav mogočeproslule trojice, z življenjskega vlak(c)a zre v zaobljene zavoje in v čvrstem pobratimstvu klesti

po odvečnem –Trio Golaznikuskuje verodostojen slovar v lumparije namočenega prijateljstva. Privito in nabrito. Po famoznem švigu v vesolje, ki nepovratno prečeše planetarni trdi disk, nas odpahne med taborniško zelenjad in zajedljivega palčka, pa kmalu nato na viteški turnir, kjer (pogojno) slavita distančni žgečkalnik in prvovrstni javor. Blesteči situacijski prekuci in opojni besedni izumkiŠnofijeve druščine 3izzovejo smeh, ki kulminira v mitraljezno

drdranje. Tristo kosmatih klorofilov!

V mišji dolini so stopinje vsega sveta. Razsipno razdajajočese in neusmiljeno jemajoče. Hudomušno razigrane in sem ter tja bridko ošiljene. Tako nadrobno odtisnjene. Žlahtne … Oh, kako so žlahtne! Da,Drobtine iz mišje dolineso katedrala, a brž potem drobcen vtisk, ki ga bo zdajci zametel sneg. Prav tako kot Življenje …”

Utemeljitev strokovne žirije za Levstikovo nagrado 2019 za izvirne ilustracije, ki so jo sestavljaliJelka Reichman(predsednica),Milan EričinPavle Učakar:

Jure Engelsbergerje v knjigiPrvotnostprikazal svoj stripovsko prežeti DNK. Odločna risba, zmehčana v lirično in erotično pripoved, izvrstno dopolnjuje tok zahtevne zgodbe. Intenzivna akcija se nenehno prepleta z ljubezenskimi sanjami.

Alenka Sottlerv slikaniciDrobtine iz mišje dolinezopet dokazuje svojo razkošno ustvarjalnost. Vedno izumlja nove načine upodabljanja in vedno osupne z eleganco duha in slikarske izvedbe.

Maša Kozjekje zelo prijazna dama, tako kot njeni junaki.Medved z miško na ramije mila zver, ki se odlično razume s svojo malo prijateljico. Prav vse ilustracije v knjigi govorijo o tem. Prijazne, bogate, premišljene, a tudi čisto sproščene podobe se popolnoma prilegajo prav takim rimam.

Peter Škerlje izvrsten risar. VButalcihje dosegel, da jih zdaj vidimo res do konca trapaste. Vsi liki, ki sodelujejo v knjigi, so prav posebni karakterji. Na nosu jim piše vse, saj jih z lahkoto “preberemo”. Tudi situacije med njimi in prizorišča nam čisto na novo izostrijo vtis o Butalcih.

Ana Zavadlavje tenkočutna opazovalka. Tema zgodbe se zrcali v vsakem liku, v njegovi

govorici telesa in atmosferi. Celotna serija črno-belih ilustracij v knjigiČriček in temačni občuteknam obarva najfinejše barvne odtenke finih in kompliciranih razpoloženj junakov.

RAZGLASITEV NAGRAJENCEV

Razglasitev letošnjih nagrajencev bo13. junija ob 11. uri v knjigarni Konzorcij, večerna slovesnost s podelitvijo nagrad paob 19. uri v Gostilni pri Koširju (Tacenska 142)v Ljubljani.

Nagrajenca za izvirno leposlovno delo in ilustracije bosta prejela nagrado v višini vsak po 2000 evrov neto, Levstikova nagrajenca za življenjsko delo pa vsak po 4000 evrov neto.

O LEVSTIKOVIH NAGRADAH

Mladinska knjiga podeljujeLevstikove nagradeod leta 1949 (od leta 1989 bienalno). Namenjene so slovenskim pesnikom, pisateljem in ilustratorjem za izvirna leposlovna dela in izvirne ilustracije za otroke in mladino, ki so bili po mnenju strokovnih žirij najboljši dosežki v preteklih dveh letih in so izšli pri Mladinski knjigi.

Ob petdeseti obletnici prve podelitve Levstikovih nagrad, leta 1999, je Mladinska knjiga uvedla šenagrado za življenjsko delo, ki so jo do sedaj prejeli:Kristina Brenkova, Marlenka Stupica, Kajetan Kovič, Ančka Gošnik Godec, Tone Pavček, Marjanca Jemec Božič, Dane Zajc, Jelka Reichman, Niko Grafenauer, Marjan Manček, Polonca Kovač, Matjaž Schmidt, Svetlana Makarovič, Kostja Gatnik, Neža Maurer, Danijel Demšar, Miroslav Košuta, Zvonko Čoh, Slavko Pregl in Lila Prap.

Ob svoji 70-letnici, leta 2015, se je Mladinska knjiga vsem prejemnikom Levstikovih nagrad za življenjsko delo poklonila s ploščami pod stebriščem knjigarne Konzorcija na Slovenski 29 v Ljubljani, prostor pa poimenovalaLevstikove arkade.Tojepoklon avtorjem, ki so v slovensko kulturno krajino vnesli izjemne knjižne bisere za otroke in mladino.Odtlej dopoldanski razglasitvi Levstkovih nagrajencev sledi še simbolična otvoritev plošč aktualnih prejemnikov Levstikovih nagrad za življenjsko delo.

Seznam vseh dosedanjih Levstikovih nagrajencev je na spletnem naslovu:http://www.mladinska.com/knjige/knjizne_nagrade/levstikove__nagrade

 

 

Za dodatne informacije:

Ester FidelVodja Službe za odnose z javnostmi

Eester.fidel@mkz.si

M+386 41 740 528

T+386 1 241 3026

Mladinska knjiga

Slovenska 29, SI-1000 Ljubljana

www.mladinska.com

30. 5. 2019

Avtor

Administrator