Splošno

Na Dunaju odpirajo eno najmodernejših bolnišnic v Evropi

 

V začetku prihodnjega meseca bo dunajska bolnišnica Floridsdorf, ena najmodernejših bolnišnic v Evropi, odprla svoja vrata. Septembra letos pa bo bolnišnica, v katero se bo preselilo tudi več manjših bolnišnic, že polno obratovala.

 

V dunajskem okrožju Floridsdorf na severu Dunaja bodo 3. junija na 111.000 kvadratnih metrih površine odprli bolnišnico »Krankenhaus Nord – Floridsdorf«, ki združuje inovacije s področja medicine, tehnike in arhitekture. V njej bodo stacionarno oskrbeli 46.000 bolnikov letno, ambulantno pa 250.000 oseb.

V bolnišnici z 2.100 zaposlenimi bodo poleg urgence še oddelki za  splošno kirurgijo, kardiologijo, pulmologijo, anastezijo in intenzivno medicino, ginekologijo, ortopedijo, psihiatrijo ter otroško in mladostniško psihoterapijo. Zaradi najhitrejše dostopnosti je operacijski center zasnovan v obliki črke U ter je neposredno povezan s heliportom in dovozom za reševalna vozila. V 16 operacijskih dvoranah nameravajo vsako leto opraviti 17.000 operativnih posegov.

Pacientom bo v visoko tehnološko opremljeni bolnišnici na voljo 800 postelj, sobe bodo skoraj izključno eno- in dvoposteljne. Vsi prostori v bolnišnici bodo imeli naravno svetlobo, stavbo pa bo obkrožal ogromen vrt za sprostitev. Kar dve tretjini celotnega zemljišča bosta namenjeni zelenim površinam. Poleg tega so do bolnišnice uredili tudi prometne povezave s tramvaji, podzemno železnico in avtobusi.

Vsi procesi v novi dunajski bolnišnici so digitalizirani, od gretja, hlajenja, dvigal, senčenja oken in zalivanja vrta do robotiziranega transportnega sistema v kleti, kjer 40 robotskih vozičkov prevaža perilo, hrano in zdravila. Laboratorijski vzorci potujejo po zračni cevni pošti, kar lahko čas od odvzema vzorca do rezultatov skrajša z ene ure na le nekaj minut. Vsaka bolniška postelja je opremljena z vrtljivim ekranom z dostopom do spleta, radiem, televizijo in igricami. Inovativno zasnovana je tudi mobilna omarica, v katero bodo pacienti shranili svoje osebne predmete in ki se bo zaklepala z elektronsko kartico. Ko bodo pacienta premestili v drug oddelek, bo omarica potovala z njim.

»Z visoko stopnjo digitalizacije lahko bistveno pospešimo procese v bolnišnici. Za pacientke in paciente to pomeni manj čakalnih dob, več udobja in seveda tudi boljšo varnost,« je povedal dunajski mestni minister za zdravstvo Peter Hacker.

Foto: © KAV / Health Team KHN

Video transportnega sistema: https://youtu.be/0C0F62DjHVM

Spletna stran bolnišnice: https://www.khnord.at/

Lepo vas pozdravljam,

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T  +386 1 320 77 77

+386 31 266 668

E  pintar-marceta@eurocommpr.si

www.eurocommpr.si

Spremljajte nas na Facebook in Twitter strani.

30. 5. 2019

Avtor

Administrator