Radijska ekipa Vala 202 bo tudi letos poskrbela, da boste na začetku poletja v dobri družbi. Zdaj že preverjene, nadgrajene in izpopolnjene vsebine jutranjih voditeljskih dvojic vas bodo spremljale štiri poletne tedne, med drugim junijskim tednom pa poslušalce vabijo, da se jim na dogodkih v živo pridružijo na radijskem dvorišču.

Mihi in Andrej bosta ponovno obudila Živooke©. Foto: Adrian Pregelj

Prvi teden: 10.—14. junij: Andrej in Miha (+ Uršula Zaletelj in Lovro Štanta)

Začetek uvodnega tedna Poletja v dvoje bo v znamenju finalne epizode tretje sezone depresivne radijske veseloigre Pot v raj. Kako se bo razpletla saga Boštjana in Mojce?
Od srede do petka pa Živooke©. Zelo mlade, zelo pionirke, zelo #metoo. Razen v petek, ko sledi odgovor na vprašanje, zakaj Andrej Karoli in Miha Šalehar v predsezoni (ko so cene nižje) raje delata, kot da bi za davkoplačevalski denar dopustovala na Rodosu. Odgovoru se bo pridružil tudi zbor priznanih slovenskih pevk — v goste pridejo Jadranka JurasMaja Keuc in Okustični.

Skok v poletje z Anjo Hlača Ferjančič in Majem Valerijem med 17. in 21. junijem. Foto: Adrian Pregelj

Drugi teden: 17.—21. junij: Anja in Maj

Anja Hlača Ferjančič in Maj Valerij bosta pripravila posebno edicijo Globalne vasi: Slovenija, (tudi) moja dežela! Pogovarjala se bosta s športniki, glasbeniki ter ostalih vrst posebneži, ki so sicer rojeni v tujini, a so za svoj dom — po takšnem ali drugačnem naključju — izbrali Slovenijo.

Tretji teden: 24.—28. junij: Tadej in Uršula

Uršula in Tadej kot hišna Jezikalca ter iskalca vseh (ne)mogočih likov bosta v Poletju v dvoje križala petek in soboto. Pomanjkanju kilogramov navkljub obljubljata težo brez teženja.

Četrti teden: 1.—5. julij: Maruša in Mitja

Maruša in Mitja. Prva je navdušenka nad tehnologijo in pridevnikom tehnološki, drugi ima do sodobnih načinov uporabe tehnologije zmerno do pretežno odklonilen odnos. Obetajo se zanimivi pogovori in debate na temo “brez”. Brez česa vse ljudje živijo? Pametnega telefona? Interneta? Plastike? Dva voditelja, dva pogleda na svet, en poletni teden!

Poletne jutranje vsebine boste lahko spremljali na spletni strani val202.si, na njihovih družabnih omrežjih, predvsem pa v živo prek radia ali v video prenosu.

Dežurna Jezikalca – Tadej in Uršula. Foto: Adrian Pregelj

Praznovanja so najlepša s prijatelji

To pa še ni vse! V tednu pred rojstnim dnem Vala 202 se pridružite pogovornim večerom na radijskem dvorišču. Privlačne teme, izjemni gostje, znani voditelji in obiskovalci. Vsak večer, od 10. do 14. junija, ob 20.00. Pogovore bodo snemali in oddaje predvajali tudi v etru. Prijave za brezplačne vstopnice pa najdete kmalu na val202.si.

Ponedeljek, 10. junij: Frekvenca X: 50 let po velikem koraku za človeštvo
Siva, pusta, kraterjev polna, a vseeno navdihujoča — Luna. 50 let bo, odkar je Neil Armstrong kot prvi človek pustil svojo sled na našem edinem naravnem satelitu. Pristanek na Luni je pomenil neverjeten napredek, naznanil je, da lahko človek s tehnologijo osvaja tudi prostrano vesolje, in odstrl novo raven tekmovanja med svetovnimi velesilami. Kakšen pečat je v družbi, politiki in znanosti pustil pristanek na Luni 20. julija 1969 in kako danes, petdeset let po tem zgodovinskem dogodku, Luna še preseneča, združuje, ločuje? Srebrno zasanjano ponočnjakinjo bosta skozi mikrofon in teleskop s sogovorniki lovila Maja Stepančič in Jan Grilc.

Brez česa vse ljudje živijo? Pametnega telefona? Interneta? Odgovore bosta iskala Mitja in Maruša. Foto: Adrian Pregelj

Torek, 11. junij: Odbita do bita: Trije odbiti novinarji, tri odbite teme!
Odbita do bita nenehno opozarja na težave družabnih omrežij, sporočilo zadnjih let je jasno: zapustimo korporacije, ki prodajajo naše podatke, širijo nepreverjene informacije in vdirajo v zasebnost. Kaj pa potem? Kam naj gremo? Lahko poiščemo enostavno, privlačno in hkrati varno alternativo? Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je izpostavila tudi usodo naših digitalnih življenj, ki so močno povezana s tujimi podjetji. Lahko tehnološki sektor živi brez Amerike in Kitajske in kakšno vlogo ima Evropa? Maruša KerecAnže Tomić in Lenart J. Kučić bodo v živo razpravljali tudi o aktualni temi, ki jo bodo predlagali poslušalci.

Sreda, 12. junij: Žoga je okrogla: Nogomet za vse čase
Osrednja tema športnega pogovornega večera bo sveže končana nogometna sezona s poudarkom na slovenski reprezentanci. Slovenija namreč junija igra pomembni kvalifikacijski tekmi proti Avstriji in Latviji, končane bodo že tekme v ostalih skupinah, sklenila pa se bo tudi liga narodov. Obenem pa se 14. junija začne Copa America. Na nogometnem dvorišču vas pričakujejo Luka Petrič, radijski novinarski kolegi in gosti.

Četrtek, 13. junij: Gost: Leon Magdalenc, v resnici optimist, poln energije
Leon Magdalenc pravi, da nima časa za pisanje knjig, a jo je ob šestdesetem rojstnem dnevu vseeno izdal. Je avtor več kot tisoč člankov o medijih, trener komunikacijskih veščin, novinar, voditelj. Sam se opiše — optimist, poln energije, drugačen, »prodajam, podajam in navdušujem ljudi«. Gost Nataše Zanuttini bo navdušil tudi vas.

Petek, 14. junij: Toplovod: 30-letniki ob 30-letnici
Leta 1989 so se zbirali v podporo četverici in za človekove pravice. Tone Pavček je devetinosemdesetega na Kongresnem trgu prebral Majniško deklaracijo. Istega leta so bile razpisane večstrankarske skupščinske volitve. Janez Drnovšek je bil izvoljen za člana predsedstva SFRJ. In, nenazadnje, pred tridesetimi leti je padel berlinski zid. Leto je napovedovalo prihodnost, polno osebnih svoboščin, države blaginje in sveta brez zidov. Kje smo 30 let kasneje? Kako smo se tu znašli in kako naprej? Odgovore bo po tridesetih letih z artikuliranimi tridesetletniki iskal Miha Šalehar.

Mihi in Andrej bosta ponovno obudila Živooke©. Foto: SOJ RTV SLO/Adrian Pregelj