Kultura

Vabilo. Predstavitev monografije o življenju in delu slikarja Maksa Kavčiča in odprtje razstave Maks Kavčič – pisava v prostoru (v torek, 4. 6. ob 18. uri v SLOGI)

Vljudno Vas vabimo na predstavitev MONOGRAFIJEO ŽIVLJENJU IN DELU SLIKARJA MAKSA KAVČIČA in odprtje razstave MAKS KAVČIČ – PISAVA V PROSTORU v okviru spremljevalnega programa ob razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 v torek, 4. junija 2019 ob 18. uri v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana)

Letos mineva 110 let rojstva Maksa Kavčiča, slikarja, scenografa, pedagoga…človeka, ki je dolga leta predstavljal srž likovnega življenja v Mariboru in SV Sloveniji. Le knjiga, ki v sliki in besedi povzema življensko in ustvarjalno pot vsestranskega umetnika, bo dokončno umestila njegov bogat opus v slovenski in širši srednjeevropski prostor. Ko danes preglejujemo slikarjevo zapuščino, se moramo ustaviti ob uspehih na področju likovne pedagogike, ob mednarodnem slovesu, ki ga je Kavčiču prinesla njegova izvirna in duhovita scenografija, predvsem pa ob razkošni barvitosti slikarskih del, hkrati polnih dramatske in subtilne izpovedi. Ob vsem tem ne smemo prezreti še živega spomina na veliko Kavčičevo priljubljenost v mestu ob Dravi. Vsetobogastvo umetnikove biti je povezala v celoto monografija, ki so jo pripravili strokovnjaki – umetnostni zgodovinarji in njegova hčerka Metka. Monografija dopolnjuje vednost o slikarju tistim, ki že poznajo njegovo umetnost in vzbuja željo, da bi jo spoznali tisti, ki jim je bila doslej tuja.

Metka Gabršek Prosenc

Maks Kavčič (Zgornji Porčič, 1909 – Maribor, 1973), slikar, restavrator in scenograf je leta 1937 diplomiral na zagrebški likovni akademiji. Že pred drugo svetovno vojno je sodeloval v gledališki skupini Frana Žižka in Jožeta Babiča na ljubiteljskih odrih v Mariboru, po vojni pa se je uveljavil kot scenograf poklicnih gledališč. Ustvaril je scenografije za 65 predstav, večinoma z režiserjem Hinkom Leskovškom. Ob predstavitvi monografije bomo tudiodprli razstavoMAKS KAVČIČ – PISAVA V PROSTORU, ki bov prvem nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta na ogled do 4. julija 2019. Predstavitev monografije in odprtje razstave bodo pospremili urednica monografije, akdemska kiparka in hči Maksa KavčičaMetka Kavčič, umetnostna zgodovinarka in kritičarkaMeta Gaberšek Prosenc, umetnostni zgodovinarMarko Košanter umetnostna zgodovinarka in avtorica razstavemag. Ana Kocjančič. MAKS KAVČIČ – PISAVA V PROSTORU, razstava 4. junij–4. julij, Slovenski gledališki inštitut Na razstavi bo predstavljeno scenografsko delo Maksa Kavčiča v mariborski Drami, ljubljanski in mariborski Operi. Po drugi svetovni vojni je na vse tri poklicne odre vpeljal svoj likovni jezik in barvit stil, ki marsikdaj sovpada z njegovim sočasnim likovnim opusom. Pregledna razstava je spremljevalka predstavitve biografije, ki jo je o očetu napisala Metka Kavčič in razstave o scenografijiProstor v prostoruv Narodni galeriji. Lepo vabljeni! RazstavaProstor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991 na ogled do 8. spetembra v Narodni galeriji Prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre zaprvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Razstavo je pripravilSlovenski gledališki inštitutv sodelovanju zNarodno galerijo. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanjuSNG Opera in balet Ljubljana.Več o razstavi

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

30. 5. 2019

Avtor

Administrator