Splošno

Vabljeni Med šmarenske griče

nedelja, 2. junij 2019, ob 8:00

POHOD ČEZ ŠKOLJ IN TIBOT

Vabimo vas na že 10. tradicionalni voden krožni pohod dolžine cca 9km z začetkom in ciljem v Šmarjah (pri informativni točki). Trasa pohoda je zelo razgibana, slikovita in z lepimi razgledi na južno in severno stran Vipavske doline. Na pohodu nas bo spremljal osliček Sivko, ki bo za pohodnike nosil pijačo.

Najprejse bomo spustili v dolino potoka Raklč in povzpeli preko Brda na najvišjo točko pohoda Školj (418 n.v.) z razgledom na Kras in Tržaški zaliv. Nato se bomo sprehodili skozi Vrtovče in Lisjake ter povzpeli na Tibot (392 n.v.), kjer bo sveta maša. Tu je nekoč stala cerkvica svetega Teobalda. Na koncu se bomo spustili še v zaselek Potok ter se skozi Jakuline, rojstni kraj Matije Vertovca, in Hrastje vrnili nazaj v Šmarje. Predviden povratek je ob 12:30.

Na pohodu bodo na razpolago kava, sok, vino in prigrizki, kar je vključeno v startnino 3 €. Za otroke do 10 let je udeležba brezplačna.Po pohodu bo poskrbljeno za jedačo in pijačo.

V popoldanskem času pripravljamo zabavni program s kmečkimi igrami ter predstavitev dela PGD Šmarje, možen bo tudi ogled Vertovčeve sobe.

Kupili boste lahko razne domače dobrote na tržnici, na voljo pa bodo tudi vipavske češnje.

Organizatorja pohoda sta TD Vinoreja Šmarje in TD Vrtovče.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi spomeniško zaščiteno jedro vasi Šmarje, edinstveno zaradi gradnje ozkih ulic v krogih okrog cerkve in številnih kamnitih detajlov. Vredna ogleda je tudi informativna točka ob glavni cesti skozi vas, kjer so člani TD Vinoreja Šmarje avtohtoni planti v letošnjem letu dodali še pet vipavskih sort: merlot, klarnico, modri in rumeni muškat ter vrtovko, tako da je sedaj posajenih že 15 avtohtonih sort, za prihodnje leto pa so že pripravljeni cepiči bergonje in poljšakice. Edinstveno vipavsko planto in informativno točko v Šmarjah bodo letos dokončno uredili tudi preko Moje pobude, projekta participativnega proračuna občine Ajdovščina, tako da ji bodo dodali še pitnik in stojalo za kolesa.

Lep pozdrav,

TD Vinoreja Šmarje in TD Vrtovče

30. 5. 2019

Avtor

Administrator