Splošno

Evropski letalski šampion na tnalu trgovinskih vonj

 

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström je evropske ministre opozorila, da se z ameriško stranjo niso uspeli dogovoriti glede spora pred WTO o nedovoljeni pomoči ameriški družbi Boeing in evropskemu Airbusu. Uvedba carin je tako po razsodbi WTO legalna, saj naj bi Airbus res prejemal nedovoljene subvencije. Prav tako naj bi enako razsodili glede Boeinga, vendar naj bi se razsodba prvega primera zaključila predvidoma letošnjega julija, druga pa šele v naslednjem letu. Pričakovati je, da bodo carine uvedene na katerega od evropskih kmetijskih izdelkov, kot so vino ali sir, vendar odločitev še ni dokončna.

Majska gospodarska klima nekoliko navzgor, slovenske zaposlitvene agencije z manj prometa

Majska gospodarska klima v EU-28 se je po več mesecih slabljenja pričakovano nekoliko izboljšala, in sicer predvsem zaradi rahlega izboljšanja pri industrijskem kazalniku (ki ostaja negativen) ter kazalniku razpoloženja potrošnikov. Prodaja storitev je bila v prvem četrtletju 2019 v Sloveniji višja za 8,4 %. K rasti prihodka na letni ravni so prispevale vse opazovane skupine storitvenih dejavnosti, najbolj pa strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti (predvsem v dejavnosti arhitekturnega in tehničnega projektiranja ter podjetniškega svetovanja); prihodek v teh dejavnostih je bil namreč za 13,9 % višji kot v enakem obdobju lani. V gostinstvu je bil višji za 10,2 %, v dejavnosti prometa in skladiščenja za 8,3 %, v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih za 5,2 %. V zaposlitvenih dejavnostih je upadel za 3,7 %, kar po naši oceni pomeni manjšo uporabo agencijskega dela med delodajalci v drugih sektorjih.

Semafor napovedi 70-odstotna verjetnost za več kot 3-odstotno rast števila prvih registracij osebnih avtomobilov (108.000 v 2018)(nespremenjeno). 80-odstotna verjetnost, da bo medletna rast cen v maju 2019 med 1,8 in 1,9 % (nespremenjeno). 60-odstotna verjetnost za uvedbo ameriških sankcij na določene evropske proizvode do avgusta 2019 (NOVO).

Več informacij je napovezavi.

Mag. Tajda Pelicon Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije Služba za strateško komuniciranje in marketing Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana t:01 5898 136m:041 397 194 e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

31. 5. 2019

Avtor

Administrator