Avtomobilizem

Volvo Cars in Varjo predstavljata prvo uporabo mešane resničnosti za razvoj avtomobilov na svetu

 

Foto: Volvo

Prihodnost razvoja avtomobilov je tukaj: Volvo Cars in Varjo, finski proizvajalec vrhunskih očal za obogateno resničnost, sta ustvarila prvi pristop mešane resničnosti k ocenjevanju prototipov, modelov in tehnologij aktivne varnosti na svetu.

Sodelovanje pa se bo zaradi odločitve sklada Volvo Cars Tech Fund, da vlaga v Varjo, še okrepilo. Tech Fund je sklad tveganega kapitala proizvajalca avtomobilov, ki vlaga v zagonska tehnološka podjetja z visokim potencialom.

Volvo Cars in Varjo sta prvič omogočila vožnjo pravega avtomobila ob uporabi očal za mešano resničnost, kjer so za namene razvoja brezhibno dodani virtualni elementi ali popolne funkcije, ki se zdijo resnične tako za voznika kot za senzorje avtomobila. Do zdaj nekaj takega ni uspelo nobenemu drugemu proizvajalcu avtomobilov.

Očala Varjo XR-1 omogočajo fotorealistično mešano ali virtualno resničnost z visoko ločljivostjo, ki je boljša od česar koli, kar je trenutno na voljo. Kot taka lahko XR-1 bistveno zmanjšajo časovne okvire razvoja z ustvarjanjem nove sposobnosti za skoraj takojšnje ocenjevanje funkcij in modelov.

V primerjavi s svojim predhodnikom imajo očala XR-1 dodane kamere z visoko ločljivostjo in omogočajo mešano resničnost. Tako lahko oblikovalci in inženirji Volvo Cars „vozijo“ avtomobile prihodnosti in ocenjujejo vse funkcije v simulacijskem okolju že veliko let pred njihovim nastankom, kar omogoča podjetju, da razvija najvarnejše avtomobile z najnaprednejšo uporabniško izkušnjo.

„S tem pristopom mešane resničnosti lahko začnemo ocenjevati modele in tehnologije, medtem ko so ti dobesedno še vedno na risalni plošči,“ je povedal Henrik Green, tehnološki direktor pri Volvo Cars. „Namesto običajnega statičnega načina ocenjevanja novih izdelkov in idej lahko koncepte takoj preizkusimo na cesti. Ta pristop ponuja precejšnje možne prihranke pri stroških zaradi opredelitve prednostnih nalog in odpravljanja ozkih grl veliko prej v procesu oblikovanja in razvoja.“

Očala XR-1 inženirjem Volvo Cars omogočajo tudi, da veliko lažje razvijejo in ocenijo rešitve aktivne varnosti. Varnostni strokovnjaki lahko v Volvovih raziskovalnih objektih na Švedskem vozijo prave avtomobile, medtem ko nosijo očala XR-1, pri čemer preizkušajo navidezne sisteme aktivne varnosti, ki so uvedeni s pomočjo obogatene resničnosti v resničnem okolju.

Zelo natančna tehnologija za sledenje oči, ki je vgrajena v XR-1, olajša ocenjevanje, kako vozniki uporabljajo novo funkcionalnost in ali jih ta na kakršen koli način moti med vožnjo. Ta tehnološko zasnovan pristop k merjenju ravni motenj zagotavlja, da lahko Volvo Cars razvija nove funkcije, ne da bi povzročal dodatne motnje.

„Že od samega začetka je bila naša vizija ustvariti izdelek, ki lahko brezhibno združi resnično in virtualno,“ je povedal Niko Eiden, ustanovitelj in generalni direktor podjetja Varjo. „Izjemno napredni načini, s katerimi Volvo Cars uporablja XR-1, kažejo, da tehnologija podjetja Varjo omogoča stvari, ki so bile prej nemogoče. Skupaj z Volvom smo začeli novo obdobje v profesionalni mešani resničnosti.“

Volvo Cars je v avtomobilski industriji v ospredju uporabe obogatene in virtualne resničnosti pri oblikovanju in razvoju. Partnerstvo s podjetjem Varjo je najnovejša in najnaprednejša manifestacija močnega položaja podjetja na tem področju. Volvo Cars verjame v moč pametnih partnerstev z vodilnimi tehnološkimi podjetji za razvoj tehnologij naslednjih generacij.

„Varjo je jasen vodja na svojem področju,“ pravi Zaki Fasihuddin, generalni direktor sklada Volvo Cars Tech Fund. „Tehnologija podjetja obljublja veliko za prihodnost, vendar pa že danes ponuja jasne aplikacije za Volvo Cars. Varjo je šolski primer vrste podjetij, v katera želimo vlagati.“

Očala Varjo XR-1 in uporaba tehnologije Volvo Cars so od danes naprej predstavljene na razstavi obogatene resničnosti Augmented Reality World Expo v Santa Clari v Kaliforniji. Za uporabo tehnologije je bil vložen patent.

 

Sandra
Horvat
 
Marketing & PR Coordinator
+386 1 584 34 96
+386 30 464 155
sandra.horvat@vcag.net
 
VCAG d.o.o.
Importer Adria Region
Leskoškova 2
1000 Ljubljana, Slovenija
www.volvocars.com
31. 5. 2019

Avtor

Administrator