Kultura, Splošno

Fantazmagorije znanosti: kinotečni program od 4. do 9. junija

Spoštovani, vtorek, 4. junija, ob 19. uribodo v Slovenski kinoteki na ogled kratki filmi letošnjega Štigličevega nagrajenca za življenjsko deloZdravka Barišiča, enega najuspešnejših slovenskih avtorjev kratkega filma, ki je deloval tudi kot animator, scenarist in producent. Z izvirnim avtorskim pristopom je kot režiser ustvaril veličasten opus 26 kratkih filmov, s katerimi se je zapisal v zgodovino slovenskega filma. Barišičev animirani filmOblastje leta 1988 na berlinskem filmskem festivalu kot prvi slovenski film prejel zlatega medveda in bil predlagan za nominacijo za oskarja.

Zdravko Barišič na podelitvi Štigličevih nagrad (Foto: Peter Uhan/DSR)

Kultivator: Bitka v nebesih V junijskem Kultivatorju vsredo, 5. junija, ob 20. uripredstavljamo film mehiškega režiserja Carlosa Reygadasa,Bitka v nebesih(2005), ki tematizira sodobno mehiško realnost.

Bitka v nebesih (Carlos Reygadas,2005)

50 let Radia Študent: Fantazmagorije znanosti Znanstvena redakcija Radia Študentin Slovenska kinoteka vabita včetrtek, 6. junija, ob 18. urina večer, namenjen znanosti in umetnosti. Ob18. urise bo najprej odvil pogovor o obetih poseljevanja Marsa, o tem, kakšna je prihodnost potovanja v vesolje ter kakšne posledice bo imela vključitev privatnega sektorja na področje vesolja. S sogovornikomaTomažem Zwittrom(FMF) inAndrejem Tomažinomse bomo dotaknili tudi povezave med znanstveno fantastiko in napredkom v znanosti.

Pogovoru bo sledila degustacija sladoleda, pripravljenega s tekočim dušikom, ob20. uripa še projekcija kultnega filma Andreja TarkovskegaSolaris(1972).

Solaris (Andrej Tarkovski,1972)

Klasiki: Bomo videli in Pod vulkanom V tokratni rubriki Klasiki bo vpetek, 7. junija, ob 20. urina ogled vedra intelektualna farsaBomo videli(Jacques Rivette, 2001), ki se ponaša s samosvojim, lagodnim ritmom in nepredvidljivim humorjem. Vsoboto, 8. junija, ob 20. uripa ne zamudite Houstonove humanistične mojstrovinePod vulkanom(John Huston, 1984).

Pod vulkanom (John Huston, 1984)

Obeleževanje svetovnega dneva dediščine Art Nouveau 10. junija praznujemosvetovni dan art nouveauja. Ob tej priložnosti jeArt nouveau Ljubljanapripravila vrsto aktivnosti, s katerimi želi okrepiti zavest o kulturnih vrednotah in evropski razsežnosti te dediščine. V Slovenski kinoteki bosta tako vnedeljo, 9. junija, ob 20. uriv sklopu omenjenih aktivnosti na ogled dva filma.Ljubljana 1909(Salvatore Spina, 1909) je film, v katerem so ohranjeni najstarejši posnetki Ljubljane, ko je bilo mesto še središče avstroogrske kronovine Kranjske. Na sporedu bo tudi film Matjaža KlopčičaStrah(1974), ki je poln findesièclovskega vzdušja, razvrata in dekadence. Film je postavljen v Ljubljano, v leto 1895, ko se je zgodil veliki potres. Niko Matul je za film pripravil razkošno scenografijo, ki jo dopolnjujeta natančna kostumografija Alenke Bartl in mehka svetloba direktorja fotografije Tomislava Pinterja.

V sodelovanju s Filozofsko fakulteto v Ljubljani, Muzejem za arhitekturo in oblikovanje, Muzejem in galerijami mesta Ljubljane, Narodnim muzejem Slovenije, Narodno galerijo, Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS, Urbanističnim inštitutom in Zavodom za varstvo kulture dediščine Slovenije.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate na www.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

4. 6. 2019

Avtor

Administrator