Kultura

Festival Lent: JazzLent

Festival Lent 2019:JazzLent

nedelja, 23. 6.,21.00, Sodni stolp

TAMAN

Po dvoletnem zatišju se skupina tAman vrača nazaj na odre s svežim repertoarjem, ki ga tokrat širi na tradicionalno glasbeno področje vse “od Vardara pa do Triglava”.

ponedeljek, 24. 6.,22.00,Minoriti – Oder Nove KBM

1. koncert

BODHISATTWA TRIO(IND)

Trio Bodhisattwa se je v minulih letih proslavil z najbolje prodajanim neodvisnim albumom v Indiji in bil izbran med 10 najboljših albumov leta 2016 v tamkajšnji izdaji revije The Rolling Stone! Foltin je ena najpomembnejših, če ne celo najpomembnejša makedonska skupina.

2. koncert

FOLTIN

Foltin je ena najpomembnejših, če ne celo najpomembnejša makedonska skupina. Od začetkov leta 1995 do danes je izdala že osem albumov.

torek, 25. 6.,22.00,Minoriti – Oder Nove KBM

JIMMY BARKA EXPERIENCE

Edinstveni projekt Jimmy Barka Experience je delo treh veteranov slovenske glasbene scene, s katerim se skušajo izogniti vsem pastem pričakovanj ustaljenih didžej/glasbenih sodelovanj in praks.

sreda, 26. 6.,22.00, Minoriti – Oder Nove KBM

BOMBINO(NIG)

O njem obsežno pišejo največje glasbene revije in časopisi (Rolling Stone, The New York Times). Bombinov album Nomad (2013), ki ga je v Nashvillu posnel in produciral sloviti Dan Aeurbach (The Black Keys), je postal velika svetovna uspešnica; njegov zadnji album Deran, ki je bil posnet v Maroku, pa je bil lani nominiran za nagrado grammy za najboljši “world music” album. New York Times ga je imenoval “the sultan of shred”, številni mediji pa so ga medtem oklicali za “najboljšega kitarista sveta”. Preprosto, surovo in iskreno.

četrtek, 27. 6.,22.00,Minoriti – Oder NoveKBM

RABIH ABOU-KHALIL & JOACHIM KÜHNFeat.JARROD CAGWIN(LIB, GER, GBR)

“Rahločuten in izbran izlet v (novo) jazzovske vode” z mojstrom arabske lutnje Rabihom Abou-Khalilom in legendarnim nemškim jazz pianistom Joachimom Kühnom. Rabih Abou-Khalil je libanonski lutnjar, ki živi v Nemčiji. Vseskozi povezuje arabsko tradicionalno glasbo z jazzom in evropsko klasično glasbo. Zato k sodelovanju redno vabi ustvarjalce tovrstnih glasb, kot so recimo Kronos Quartet, Kenny Wheeler, Steve Swallow, Balanescu Quartet in drugi.

petek, 28. 6.,22.00,Minoriti – Oder Nove KBM

THE GARIFUNA COLLECTIVE(BIZ)

Kolektiv, ki združuje večstoletne tradicije ljudstva Garifuna s sodobnimi plesnimi ritmi in strastnim zanosom, in zagotavlja eno najboljših afro-karibskih “žurk”! Garifuna je ljudstvo potomcev sužnjev iz zahodne Afrike, ki živi na karibskem območju, predvsem v Nikaragvi, Hondurasu in Belizeju. Njihov glasnik kulture Palacio, ki ni bil “le” najbolj priljubljen belizejski glasbenik, ampak tudi kulturni ambasador in vodja Nacionalnega inštituta za kulturo in zgodovino, je po svoji smrti za seboj zapustil Garifuna Collective, ključno glasbeno zasedbo iz Belizeja.

sobota, 29. 6.,22.00,Minoriti – Oder Nove KBM

JOSÉ JAMES PRESENTSpresent”Lean on me”(USA)

Za zaključek festivala se na JazzLentu obeta soul večer kot v najboljših časih! V Minneapolisu rojeni pevec José James je eden vodilnih pevcev našega časa. Že več kot desetletje navdušuje z edinstveno mešanico jazza, rn\”b-ja, in hip-hopa, predvsem pa s svojo iskrenostjo, predanostjo in srčnostjo, s katero si je zagotovil izjemne kritike ter privrženo občinstvo povsod po svetu. Posnel je sedem albumov, pri čemer je njegov zadnji eden bolje prodajanih izdelkov legendarne založbe Blue Note, produciral pa ga je legendarni Don Was. Na njem je José James na sicer sebi lasten, a vendar do izvirnikov spoštljiv način, predelal skladbe enega največjih ameriških soul pevcev Billa Withersa. Tako bo tudi na ekskluzivnem slovenskem koncertu moč slišati nepozabne pesmi kot so Lean on me, Ain\”t no sunshine ali Use me.

 

Foto in PR: ND

4. 6. 2019

Avtor

Administrator