Splošno

Mastercard predstavil rešitve Open Banking Solutions, ki podpirajo inovacijo in sodelovanje širom Evrope

 

· Nova platforma podpira finančne ustanove in zunanje ponudnike pri ustvarjanju prihodnosti na področju odprtega bančništva

· Rezultati nove raziskave Ovum razkrivajo potrebo po sodelovanju preko meja ekosistemov za spopad s tehničnimi izzivi

Ljubljana, 4. junij – Mastercard® je danes razkril novi komplet orodij Open Banking Solutions™, vodilnih aplikacij in storitev na tržišču za podporo, omogočanje in ščitenje novih možnosti, ki se pojavljajo na področju finančnih storitev po vsej Evropi. Štiri rešitve, izdelane z namenom podpiranja finančnih inštitucij in zunanjih ponudnikov pri ustvarjanju njihove prihodnosti na področju odprtega bančništva, so:

Open Banking Connect – Enotna povezava do funkcionalnosti odprtega bančništva finančnih inštitucij, ki zunanjim ponudnikom omogoča doseganje ekonomije obsega, odpornosti in hitrega vstopa na trg. Open Banking Protect  preverjanje statusa zunanjih ponudnikov v realnem času, povezano z nadzorom in opozorili za manjšo izpostavljenost odškodninski odgovornosti in goljufijam. Open Banking Resolve – Centralizirana storitev za odgovarjanje na vprašanja in reševanje sporov, ki ponuja jasnost, doslednost in preglednost. Open Banking Consulting Services  Profesionalno svetovanje in podpora v praksi, ki finančnim institucijam pomaga določiti in izvajati njihovo strategijo na področju odprtega bančništva.

Svoj namen za uporabo kompleta storitev so že izrazili nekateri partnerji v Združenem kraljestvu in na Poljskem, kjer je bila storitev premierno predstavljena, in sicer KikapayStreevaTribe PaymentsAlior Bank in ponudnik mobilnih plačil DiPocket. To nakazuje, da po celotni Evropi in vsesplošno, po vsej globalni panogi plačil narašča zavedanje o pomenu odprtega bančništva.

Nove rešitve podjetja Mastercard izhajajo iz izsledkov raziskav podjetja Ovum[i], ki je ugotovila, da izpolnjevanje zavez na področju odprtega bančništva od tržnih udeležencev zahteva sodelovanje za reševanje tehničnih izzivov na treh ključnih področjih:

1. Razvoj standardiziranih mehanizmov za interakcijo med bankami in zunanjimi ponudniki.

2. Ustvarjanje ustreznih rešitev znotraj ekosistemov za zmanjšanje izpostavljenosti goljufijam.

3. Zagotavljanje jasnosti in doslednosti pri odgovarjanju na vprašanja in reševanju sporov.

Izobraževanje potrošnikov glede potencialnih koristi odprtega bančništva bo ključnega pomena za njegovo uveljavitev v ustreznem obsegu. Banke morajo razmisliti, kako svojim strankam pomagati pri odkrivanju in dostopanju do dokazano varnih in zanesljivih rešitev, ki obenem nemoteče prispevajo k celoviti izkušnji. Visokotehnološka finančna podjetja in tradicionalne finančne institucije pa morajo zaupanje potrošnikov pridobiti z uvedbo skupno dogovorjenih in nadzorovanih pravil in mehanizmov.

[1] https://www.openbanking.org.uk/providers/account-providers/api-performance/

V letu, ki je upoštevano kot kritično za odprto bančništvo, rešitve Open Banking Solutions™ podjetja Mastercard finančne ustanove in zunanje ponudnike podpirajo pri spopadanju z izzivi nove “ekonomije z uporabo programskih vmesnikov (API)”. V Združenem kraljestvu je odprto bančništvo v zadnjih mesecih zabeležilo bistveno rast, večinoma zaradi naraščajočega števila zunanjih ponudnikov, vključno z inovativnimi visoko-tehnološkimi finančnimi podjetji, in izboljšano funkcionalnostjo programskih vmesnikov bank. Podatki organizacije OBIE iz marca 2019[1] so pokazali skoraj 30 % rast uporabe storitev odprtega bančništva v primerjavi z mesecem poprej. Po pričakovanjih se bo ta opazna rast in osredotočenost na odprto bančništvo preselila tudi v Evropo po septembru 2019, ko bo v veljavo vstopila prenovljena Direktiva o plačilnih storitvah (PSD2).

Jim Wadsworth, višji podpredsednik za Odprto bančništvo pri podjetju Mastercard, je poudaril: “Finančne institucije in zunanji ponudniki po celotni Evropi in širše raziskujejo, kako lahko odprto bančništvo izkoristijo za rast svojega poslovanja in hkrati svojim strankam ponudijo boljšo storitev. Ta proces je prikazal očitno potrebo po zaupanja vrednih partnerjih z mednarodnim pedigrejem in specializacijo na področju varnosti in tehnologije plačil. Rešitve Mastercard Open Banking Solutions™ sektorju zagotavljajo strokovne nasvete, vrhunsko tehnološko podporo in zapolnjujejo vrzel, ki je končnim uporabnikom preprečevala miren spanec, ter posledično zagotavljajo višjo stopnjo uporabe odprtega bančništva.”

Alex Reddish, glavni poslovni direktor pri Tribe Payments je dejal: “Pri Tribe Payments smo zavezani k zagotavljanju najboljših rešitev v panogi za naše partnerje in se vse bolj usmerjamo na izdelke, ki rešujejo njihove probleme in imajo obenem dodano vrednost. Odprto bančništvo vidimo kot veliko priložnost. A v ekosistemu še vedno obstajajo izzivi, zaradi česar smo se odločili za uporabo rešitev Mastercard Open Banking Solutions™. Obsežne izkušnje podjetja Mastercard pri upravljanju in podpori globalnih bančnih in plačilnih sistemov nam omogočajo strankam ponuditi varne transakcije, na primer z uporabo sistemov Mastercard za nadzor nad goljufijami in orodij za sprotno preverjanje. Z veseljem sodelujemo s podjetjem Mastercard in tako zgoraj navedeno ponudimo našim partnerjem.”

 

O družbi Mastercard

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com, je družba za globalna plačila in tehnologijo. Upravlja najhitrejšo svetovno mrežo obdelovanja plačil, povezuje potrošnike, finančne institucije, trgovce, vlade in podjetja v več kot 210 državah in območjih. Izdelki in rešitve družbe Mastercard naredijo vsakodnevne aktivnosti – na primer nakupovanje, potovanje, vodenje podjetij in upravljanje financ – lažje, varnejše in učinkovitejše za vse. Sledite nam na računu na Twitterju @MastercardNews, pridružite se pogovoru na blogu Beyond the Transaction Blog in se naročite na najnovejše novice na Engagement Bureau.

Spremljajte tudi Mastecard Slovenia Facebook in Instagram stran

[1] Delivering on the promise of Open Banking (Izkoriščanje potenciala odprtega bančništva). Bela knjiga podjetja Ovum, maj 2019. Ovum je izvedel intervjuje z vodilnimi misleci in tržnimi udeleženci iz celotne vrednostne verige, vključno z bankami, regulatornimi telesi, posamezniki, ki sodelujejo pri razvoju standardov, in finančno-tehnološkem ekosistemu.

Reference

[1] Delivering on the promise of Open Banking (Izkoriščanje potenciala odprtega bančništva). Bela knjiga podjetja Ovum, maj 2019. Ovum je izvedel intervjuje z vodilnimi misleci in tržnimi udeleženci iz celotne vrednostne verige, vključno z bankami, regulatornimi telesi, posamezniki, ki sodelujejo pri razvoju standardov, in finančno-tehnološkem ekosistemu.

Marta Namačinski

PR Svetovalka //PR Consultant

M+386 40 796 604

www.mayermccann.com

4. 6. 2019

Avtor

Administrator