Splošno

VI. koncert Glasba z vrtov svetega Frančiška 11.6.2019

SPOROČILO ZA JAVNOST

XXV. sezona Glasbe z vrtov svetega Frančiška – VI. koncert in

Mednarodni znanstveni simpozij:

Breda Šček – poklon primorski glasbenici in skladateljici

Celodnevni Mednarodni znanstveni simpozij in večerni koncert v

sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice.

Torek, 11. junij 2019, ob 20. uri,

dvorana Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici

Torek, 11. junija 2019 bo celodnevno dogajanje v Frančiškanskem samostanu Kostanjevica v Novi Gorici posvečeno Bredi Šček – primorski glasbenici, skladateljici in učiteljici. Med 9. in 16. uro bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica potekal Mednarodni znanstveni simpozij: Breda Šček (1893-1968). Dan pa bodo tam sklenili ob 20.00 s predzadnjim koncertom letošnjega cikla, ki je nastal v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice. Vstop na dogodka v sklopu dneva posvečenega Bredi Šček je prost, vabljeni!

torek, 11. junija 2019, bo dogajanje znotraj cikla Glasba z vrtov sv. Frančiška v celoti posvečeno Primorki Bredi Šček (1893-1968), glasbenici in učiteljici, Slovenki in Italijanki, “glasbeni migrantki”, ki je živela in delovala v časih in prostorih fašizma, nacizma in komunizma. Med 9. in 16. uro bo v dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica potekal Mednarodni znanstveni simpozij: Breda Šček (1893-1968), za katerega ideja je vzniknila leta 2018, ob 125-letnici rojstva in 50-letnici smrti Brede Šček. Na simpoziju, ki ga bosta vodila prof. ddr. Igor Grdina in dr. Franc Križnar, bo nastopilo 11 govorcev iz Hrvaške, Italije in Slovenije, ki bo spregovorilo o delu, življenju in ustvarjanju primorske glasbenice. Za podrobnejše informacije o sodelujočih in njihovih izbranih tematikah vabimo k ogledu priloženega e-vabila.

Zvečer, ob 20. uri, pa bodo dan sklenili s koncertom, ki je nastal v sodelovanju s Slovenskim centrom za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice. Na koncertu, ki nosi naslov Breda Šček – poklon primorski glasbenici in skladateljici, se bo pod vodstvom zborovodkinje Damijane Čevdek Jug in ob klavirski spremljavi Eve Dolinšek predstavila Dekliška vokalna skupina Emil Komel. Nastopile bodo tudi solistka pianistka Sara Lupi in sopranistka Alessandra Schettino ob spremljavi pianistke Elisabette Cavaleri. Dekliška skupina bo predstavila izbor nabožnih in posvetnih skladb za dva oz. štiri-glasove, pianistka bo poustvarila nekatere skladbe za klavir, ki jih je Ščekova napisala v Trstu v letu 1928 in izhajajo iz njene zbirke Zvonovi v praznik, goriška sopranistka pa bo predstavila skladbe za glas in klavir, ki izhajajo iz različnih obdobij skladateljevanja Brede Šček. Vstop na oba dogodka v organizaciji Kulturnega doma Nova Gorica je prost.

* * * Zadnji koncert iz letošnjega cikla bo v torek, 18. junija 2019, ob 20. uri.

V dvorani Frančiškanskega samostana Kostanjevica v Novi Gorici bo nastopil

kitarski duo v sestavi tržaških kitaristov Marca Ferija in Janoša Jurinčiča.

Zahvaljujemo se vam za najavo dogodka v vašem mediju.

Na razpolago ostajamo za dodatne informacije in fotografije koncerta.

 

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T+386 5 335 40 13

M+386 41 775 089

Wwww.kulturnidom-ng.si

4. 6. 2019

Avtor

Administrator