Splošno

Celjski sejem in Zagrebški velesejem z roko v roki

Foto: CS
Ob obeležju 110. obletnice Zagrebškega velesejma in Mednarodnega dneva sejemske industrije sta Celjski sejem in Zagrebški velesejem podpisala Memorandum o sodelovanju in razumevanju.
Zagrebški velesejem je ob svoji 110. obletnici in Mednarodnemu dnevu sejemske industrije v sredo, 5. junija, v Zagrebu organiziral mednarodno konferenco “Sejemska industrija – disruptor or disruptee?”. Poudarek je bil na ozaveščanju o potencialu sejemske industrije kot izvozne, naložbene in komunikacijske platforme ter o vlogi sejemske industrije pri promoviranju destinacije.
Ker se te pomembne vloge zavedajo tako na Celjskem sejmu kot tudi na Zagrebškem velesejmu, sta dr. Dina Tomšić, direktorica Zagrebškega velesejma, in Franc Pangerl, predsednik uprave Celjskega sejma, podpisala Memorandum o sodelovanju in razumevanju.
Namesto povečevanja tekmovalnosti in konkurenčnosti, so vodilni obeh sejmov raje naredili korak k povezovanju in izkoristku sinergije obeh sejmov. S sodelovanjem bodo tako izboljšali in nudili podporo pri internacionalizaciji podjetjem oziroma razstavljavcem obeh držav.
Podpis memoranduma je prvi korak sodelovanja, ki pa ga bosta celjski in zagrebški sejem konkretizirala že v prihajajočem letu. Sejem Energetika bo z novim konceptom v 2020 še dodatno pridobil na mednarodnosti, saj je s podpisom v planu združitev dveh osrednjih sejmov s področja energetike v obeh državah, ki bosta pod isto blagovno znamko potekala eno leto v Sloveniji, drugo leto na Hrvaškem.
»Sejem je ena najbolj prepoznavnih mestnih lokacij in priča talentu in trudu domačinov. Zato še posebej pozdravljam pobudo za podpis Memoranduma o sodelovanju na zagrebškem in celjskem sejmu, ki bo še poglobil prijateljstvo naših mest in držav,« je povedal župan Zagreba Milan Bandić.
Celjski sejem je s Hrvaško že sodeloval v okviru 50. MOS-a, ko je naša Južna soseda postala uradna partnerica sejma 2017. Že takrat so se oblikovale močne vezi med organizatorji sejmov in tokratni podpis Memoranduma je le še en list v knjigi, katere zgodba se je šele dobro začela.
Po podpisu memoranduma, so v okviru obletnice potekale tri razprave, na katerih so sodelovali vodilni domači in tuji strokovnjaki s področja gospodarstva, politike, izobraževanja, turizma in sejemske industrije. S pomočjo izmenjave novih znanj so na panelnih razpravah dobili vpogled v preobrazbo sejemske industrije v obdobje digitalizacije in učinkovito izkoriščanje potenciala.
Pa vendar je Ana Mandac, pomočnica ministra za gospodarstvo, podjetništvo in obrt na Hrvaškem, opozorila: »Svet postaja digitalni, vendar ljudje vse bolj želijo osebne stike, zato je sejemska industrija zelo pomembna.”
Priča smo selitvi na digitalna omrežja skoraj že na vseh panogah. AirBnB ter Booking.com sta vodilna posrednika na področju prenočišč in nastanitev, pa v lasti nimata niti enega apartmaja oziroma hotela. Prav tako Uber brez lastne taksi službe uspešno prevzema posel taksistom. Morda je ravno sodelovanje in medsebojno spodbujanje recept, da tudi sejmi ne postanejo ukalupljeni v računalniški ekran.
Monika Oset
Odnosi z javnostmi / Marketing and Public Relations
Celjski sejem d.d. / Celje Fair Plc
7. 6. 2019

Avtor

Administrator