Slovensko podjetje Vivapen je 6. junija na svetovnem srečanju družinskega podjetništva v Monaku prejelo nagrado odličnosti za družinsko podjetje. Na dogodku World Entrepreneur of the Year (WEOY), ki ga organizira mednarodno podjetje EY, so podelili nagrade najuspešnejšim družinskim podjetjem iz 22 držav.

EY je na svetovnem srečanju družinskega podjetništva v Monaku nagrado za najboljše družinske prakse in družinska podjetja na svetu podelil tudi celjskemu Vivapenu. Družinsko podjetje, ki proizvaja raznobarvna pisala, je vodilni proizvajalec nalivnih peres, rolerjev in črnila v Evropi. Direktorica Vivapena Petra Melanšek, je ob prejemu dejala: »Nagrada pomeni potrditev, da nekaj delamo prav že 52 let in da je trud tudi prepoznan. Oče je že kot obrtnik imel vizijo in si je cilje vedno postavljal visoko. Kljub vsemu pa je ohranil svoje vrednote in jih prenesel tudi na družino ter na kolektiv. Vsekakor tega uspeha ne bi bilo brez odličnih sodelavcev ter dolgoletnih in zaupanja vrednih poslovnih partnerjev.«

Nedavni preboj na obsežen kitajski trg
Družinsko podjetje, ki sta ga v 70. letih prejšnjega stoletja ustanovila Jože in Vanda Melanšek, od leta 2007 pa ga vodi njuna hči Petra, proizvaja raznobarvna pisala, kot so nalivna peresa, rolerji, brisalci za črnilo in flomastri, dovajalne sisteme črnila, črnila, črnilne vložke ter šolski in pisarniški pribor. Sodelujejo z različnimi vrhunskimi proizvajalci pisal, kot je denimo Faber Castell. Prav zaradi izdelkov, ki so jih z njimi razvili, je Vivapenu uspel preskok od proizvajalcev šolskih nalivnikov k pisalom višjega cenovnega razreda.

Podjetje 99 % vseh prihodkov ustvari na tujem trgu. Največ izvažajo v Nemčijo in druge države EU, ZDA, Južno Ameriko, Tajvan itd. V začetku leta 2019 jim je uspel preboj na obsežen kitajski trg. Za slednjega je glavni ‘krivec’ Petrin sin Luka, ki je skupaj z njenim nečakom Tomažem že tretja generacija Melanškov, ki so oz. bodo svoje življenje zapisali pisalom.

V Vivapenu so zavezani kulturi stalnega napredka, ki se odraža v nenehnemu izboljševanju obstoječih proizvodov in tehnologij ter uvajanju novih. Njihov seznam nagrad in priznanj za inovativne izdelke je iz leta v leto daljši. Pri delu združujejo ekspertna znanja, tudi s področja fizike, kemije ter strojništva. Pot do višje dodane vrednosti, ki je njihov cilj, jih vodi tudi preko avtomatizirane in robotizirane proizvodnje, s katero se intenzivno ukvarjajo zadnji dve leti. Zgodba podjetja Vivapen je bila predstavljena v knjigi Družinsko podjetništvo Slovenija 2014, ki je v celoti dostopna na spletu.

Kriteriji za izbor slovenskega predstavnika
Letošnjega slovenskega predstavnika Vivapen je izbrala neodvisna izborna komisija, ki jo sestavljajo prof. dr. Boštjan Antončič, predstojnik katedre za podjetništvo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, mag. Edita Krajnović, direktorica družbe Mediade, in predsednik komisije Matjaž Čadež, ustanovitelj podjetij Halcom in MBILLS. Vivapen je komisija izbrala na osnovi osmih kriterijev odličnosti. »Podjetje odlikujejo njegova mednarodnost in podjetnost, usmerjenost v ozko tržno nišo, vpetost tretje generacije v podjetje, preskok na izdelke z višjo dodano vrednostjo in vrednote, ki so temelj njihovega dolgoročnega uspeha,« so v utemeljitvi izbora izpostavili člani komisije.

Slovenci ponosno ob bok mednarodnim družinskim podjetjem
Mednarodno podjetje EY je četrto leto zapored podelilo nagrado odličnosti slovenskemu družinskemu podjetju – lani je nagrada šla v roke podjetju Lumar IG, pred tem sta jo prejeli KLS Ljubno in Roto.

»Tradicionalni dogodek WEOY je vedno znova navdihujoč, saj se na njem zberejo uspešni podjetniki z vsega sveta. V okviru podelitve nagrad družinskim podjetjem, ki smo se ji iz Slovenije letos pridružili že četrtič, spoznavamo, da so družinska podjetja po vsem svetu inovativna, odgovorna in trajnostno naravnana. Veseli smo, da lahko slovenska družinska podjetja predstavimo ob boku drugih nacionalnih in mednarodnih družinskih podjetij in vsako leto dokazujemo, da se lahko ponosno merimo z njimi,« pravi Mojca Emeršič, vodja družinskega podjetništva v EY Slovenija, kjer se že vrsto let aktivno ukvarjajo z družinskim podjetništvom, med drugim na zemljevid postavljajo dobre zgodbe in zglede slovenskih družinskih podjetij. Jeseni načrtujejo izdajo že šeste knjige Družinsko podjetništvo Slovenija, kjer bo predstavljenih novih 10 zanimivih in uspešnih družinskih podjetij.

Predstavitev EY: Družba EY je sicer vodilna na področju svetovanja družinskim podjetjem. Z obširnimi globalnimi izkušnjami in razumevanjem lokalnih posebnosti, razumejo edinstvene izzive s katerimi se družinska podjetja srečujejo in jih pomagajo nasloviti. Tudi v Sloveniji so v zadnjih letih s svetovanjem pri sestavi več družinskih ustav in prenosu lastništva družinskih podjetij pripomogli k več uspešnim zgodbam. Projekt promocije družinskega podjetništva spodbuja in podpira tudi Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT Slovenija).

Več informacij o EY in družinskem podjetništvu

PR: Mediade