Splošno

Vabilo na OVE in URE dan_12_6_2019

 

 

Vabimo vas na tradicionalen Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe energije (OVE in URE dan).

 

Kdaj: v sredo 12.6.2019

Kje: pred stavbo Mestne občine v Novi Gorici

Kdo so udeleženci: učenci z učitelji/cami starosti 2. – 9. razred OŠ (7 – 14 let), ločeni v dve starostni skupini 2.–5. razred ter 6.–9. razred ter še kdo…

 

V sredo 12.6.2019 bo Agencija GOLEA, v okviru projekta LIGHTING SOLUTIONS (Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb) v programu sodelovanja Interreg Slovenija – Italija, organizirala tradicionalen Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe energije (OVE in URE dan), ki bo interaktiven, gibalen, eksperimentalen ter predvsem poučen!

Letošnji dan bo namenjen energetsko varčnemu vedenju ter osveščenosti mladih, učiteljev in širše javnosti. Z aktivnostmi na dogodku prispevamo k širjenju obzorja in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroci. Tudi letos je bil odziv primorskih šol na OVE in URE dnevu zelo pozitiven, saj se bo dogodka udeležilo preko 350 otrok.

 

OVE in URE dan, ki se bo odvijal pred Mestno občino Nova Gorica, bo vključeval poučne in izobraževalne postaje (24 postaj) s poskusi, izobraževalnimi igrami, itd. ter  tekmovalni kviz »Energetski milijonar«, kjer se bodo udeleženci pomerili v znanju. Zmagovalnim ekipam bodo podeljene privlačne nagrade. Z vsakoletnim dogodkom želimo omogočiti sodelujočim učencem in učiteljem izmenjavo izkušenj in znanj ter dvigniti raven energetske pismenosti in zavedanja pomena varovanja okolja. Mladi so tisti, ki lahko s svojo inovativnostjo ter z veliko energije na tem področju dosežejo korenite spremembe.

 

Pozdravnemu nagovoru organizatorja g. Rajka Lebana, direktorja GOLEA bo sledil še nagovor g. Simon Rosič, podžupan MONG, ter predstavitev projekta LIGHTING SOLUTIONS s strani vodilnega partnerja projekta, Roberta Likar, OŠV. Nato pa se bodo udeleženci krožno udeležili izobraževalnih postaj.

 

Projekt LIGHTING SOLUTIONS bo prispevali k spremembi obstoječega stanja z aktivnostmi, ki bodo dolgoročno izboljšale energetsko učinkovitost in upravljanje razsvetljave v javnih stavbah, pa tudi energetsko varčno upravljanje in vedenje nasploh. S krepitvijo energetske učinkovitosti na čezmejnem območju zmanjšujemo porabo energije, posledično pa tudi izpuste TPG. Vpeljani bodo programi izobraževanja in ozaveščanja, po eni strani namenjeni usposabljanju za energetsko upravljanje stavb, po drugi pa spodbujanju šolarjev, mladostnikov, uporabnikov in občanov nasploh k smotrnejši rabi energije.

 

Veselimo se, da bi ta dan izpeljali v dobri družbi z ljudmi, ki prispevajo svoj delež »za boljši jutri«.

 

Ekipa GOLEA

 

Marta Stopar

Strokovna sodelavka -vodja projektov

GORIŠKA LOKALNA ENERGETSKA AGENCIJA
Mednarodni prehod 6, Vrtojba
5290 Šempeter pri Gorici, Slovenija

www.golea.si

E-mail: Marta.Stopar@golea.si
Telefon: +386 (0)5 393 24 60

11. 6. 2019

Avtor

Administrator