Kultura

Za boljši jutri: kinotečni program od 11. do 16. junija

Spoštovani, pretekli konec tedna se je v Izoli zaključila 15. edicija festivalaKino Otok, ki nam je poleg izvrstnega filmskega programa prinesel tudi poletje. Otoški utrip lahko v Kinoteki ujamete še vtorek, 11. junija,ko bo ob19. urina ogled filmMed ljudmi: Življenje in igra(Želimir Žilnik, 2018), ki ga je Žilnik posnel za razstavo o svojem delu, ki se je zgodila v zagrebški Galeriji Nova leta 2018. Žilnik v filmu poišče nekatere izmed svojih filmskih junakov, spomini pa se prepletejo z odlomki iz filmov in s posnetki z avtorjevih snemanj. Ob21. uribo na sporedu šeČrna mati(Khalik Allah, 2018), poklon multikulturni, grobo surovi in hkrati globoko duhovni Jamajki. Barvite podobe, izmenično posnete na 16-mm in 8-mm filmski trak ter v digitalni tehniki, podprte s pričevanji ljudi z ulice, ustvarijo enkratno, poetično in hkrati natančno sliko od Zahoda opustošene in od boga pozabljene dežele.

Črna mati (Khalik Allah, 2018)

Magistrski filmi študentk AGRFT Vsredo, 12. junija, ob 21. urivabljeni na projekcijo novih magistrskih kratkih filmov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo. Na sporedu bodo štirje filmi štirih režiserk:Risk(Tina Novak, 2018),Iva(Hanna Szentpeteri, 2019),Nežka(Gaja Möderndorfer, 2018) inAsunta(Ester Ivakič, 2018). Projekcija bo potekala v prisotnosti filmskih ustvarjalk in ekip.

Režiserji v dialogu Junijski večerDruštva slovenskih režiserjev(DSR), ki bo na sporedu včetrtek, 13. junija, ob 21. uri, bo tokrat posvečen scenarističnemu vidiku domačih TV-nadaljevank in nanizank. Gostje večera bodo režiserji in scenaristiVojko Anzeljc,Luka MarčetićinBlaž Završnik, večer pa bo usmerjal kolega in predsednik sekcije DSR ScenaristiMatevž Luzar. Ob 19. uri, pred omenjenim pogovorom, lepo vabljeni tudi na projekcijo klasikeRdeči boogie ali Kaj ti je deklica(Karpo Godina, 1982). Za izposojo kopije se zahvaljujemo Slovenskemu filmskemu centru.

V dvoje (Luka Marčetić, 2015-)

Večer revije KINO!: Zgodba zvokov Sahel “Aktualna zgodba o ameriški založbi Sahel Sound je svojstven vstop v kartografijo zvokov, v kakofoničen in heterogen svet glasbe s širšega teritorija Zahodne Afrike /…/ v tamkajšnjo pop kulturo in glasbo, ki v različnih žanrskih oblikah ob specifičnih družbenih, političnih in ekonomskih okoliščinah preko samosvoje rabe tehnologije in lastnih distribucijskih kanalov vstopa v naša ušesa in na zahodni trg.” (Luka Zagoričnik) Vpetek, 14. junija, ob 20. urivabljeni na večerrevije KINO!, na katerem bomo zavrteli izvrsten dokumentarni filmZgodba zvokov Sahela(Tobias Adam, Markus Milcke, Florian Kläger, 2016). Po projekciji se bomo pogovarjali z enim od ustvarjalcev – Florianom Klägerjem.

Poletna muzejska noč: Veter v mreži V Slovenski kinoteki bo v okviruPoletne muzejske nočibrezplačno na ogled filmska poema o avantgardnem umetniškem gibanju v Novem mestu,Veter v mreži(1989), pod katerega se kot režiser in scenarist podpisuje letošnji Prešernov nagrajenecFilip Robar Dorin. V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

Klasiki: Za boljši jutri in Nebo nad Berlinom Konec tedna prinaša v Kinoteko dve brezčasni filmski klasiki. Vsoboto, 15. junija, ob 21.30 uribo na ogled mojstrovina na temo ljubezni in staranja ter eden najbolj ganljivih filmov vseh časovZa boljši jutri(Leo McCarey, 1937).

Za boljši jutri (Leo McCarey, 1937)

Vnedeljo, 16. junija, ob 20. uripa se s projekcijo filmaNebo nad Berlinom(Wim Wenders, 1987) poklanjamo nedavno preminulemu igralcu Brunu Ganzu. Film o angelu, ki želi doživeti usodo človeka in občutiti vse tisto, kar je do sedaj le opazoval – večno življenje in popolno razumevanje zamenja za prelepo in srhljivo izkušnjo človeka, ki je na poti v ljubezen.

slovenska

Nebo nad Berlinom (Wim Wenders, 1987)

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

11. 6. 2019

Avtor

Administrator