Splošno

IZJAVA ZA JAVNOST/MEDIJE

 

 

Kdaj: v sredo 12.6.2019

Kje: pred stavbo Mestne občine v Novi Gorici

Kdo: učenci z učitelji/cami starosti 2. – 9. razred OŠ (7 – 14 let), ločeni v dve starostni skupini 2.–5. razred ter 6.–9. razred ter še kdo…

 

Danes, v sredo 12.6.2019, je Agencija GOLEA, v okviru projekta LIGHTING SOLUTIONS (Inovativne rešitve za energetsko učinkovito razsvetljavo javnih stavb) v programu sodelovanja Interreg Slovenija – Italija, organizirala tradicionalen Dan obnovljivih virov in učinkovite rabe energije (OVE in URE dan), ki je bil interaktiven, gibalen, eksperimentalen ter predvsem poučen!

 

Letošnji dan je bil namenjen energetsko varčnemu vedenju ter osveščenosti mladih, učiteljev in širše javnosti. Z aktivnostmi na dogodku prispevamo k širjenju obzorja in zavesti ter k dvigu kulture energetske pismenosti med otroci. Tudi letos je bil odziv primorskih šol na OVE in URE dnevu zelo pozitiven, saj se je dogodka udeležilo preko 350 otrok.

 

OVE in URE dan, ki se je odvijal pred Mestno občino Nova Gorica, je vključeval poučne in izobraževalne postaje (24 postaj) s poskusi, izobraževalnimi igrami, itd. ter  tekmovalni kviz »Energetski milijonar«, kjer se bodo udeleženci pomerili v znanju. Zmagovalnim ekipam so bile podeljene privlačne nagrade.

 

V Energetskem milijonarju so se v mlajši kategoriji od 2.- 5. razreda OŠ najbolje odrezali učenci iz OŠ Solkan, OŠ Košana in Prestranek, OŠ Šmarje pri Kopru. Med starejšimi pa so bili najboljši učenci iz OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica in OŠ Dornberk in OŠ Postojna. V » lovilcu CO2 »je zmagala OŠ Solkan, pri izdelavi vetrnic je bila vodilna OŠ Hrvatini.

 

Z vsakoletnim dogodkom želimo omogočiti sodelujočim učencem in učiteljem izmenjavo izkušenj in znanj ter dvigniti raven energetske pismenosti in zavedanja pomena varovanja okolja. Mladi so tisti, ki lahko s svojo inovativnostjo ter z veliko energije na tem področju dosežejo korenite spremembe.

 

Pozdravnemu nagovoru organizatorja g. Rajka Lebana, direktorja GOLEA je sledila še nagovor g. Simon Rosič, podžupan MONG, ter predstavitev projekta LIGHTING SOLUTIONS s strani vodilnega partnerja projekta, Roberta Likar, OŠV. Nato pa so se udeleženci razdeljeni v skupine krožno/izmenično udeležili izobraževalnih postaj.

 

Projekt LIGHTING SOLUTIONS bo prispevali k spremembi obstoječega stanja z aktivnostmi, ki bodo dolgoročno izboljšale energetsko učinkovitost in upravljanje razsvetljave v javnih stavbah, pa tudi energetsko varčno upravljanje in vedenje nasploh. S krepitvijo energetske učinkovitosti na čezmejnem območju zmanjšujemo porabo energije, posledično pa tudi izpuste TPG. Vpeljani bodo programi izobraževanja in ozaveščanja, po eni strani namenjeni usposabljanju za energetsko upravljanje stavb, po drugi pa spodbujanju šolarjev, mladostnikov, uporabnikov in občanov nasploh k smotrnejši rabi energije.

 

Veseli nas, da smo današnji dan izpeljali v dobri družbi z ljudmi, ki prispevajo svoj delež »za boljši jutri«.

 

Ekipa GOLEA

13. 6. 2019

Avtor

Administrator