Splošno

Poletje, polno KRASnih doživetij

 

Zavod za šport, turizem in proti čas Sežana, Javni zavod Komenski Kras, Park Škocjanske jame, Kobilarna Lipica, Kosovelov dom Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana, Filmski muzej Divača in Klub študentov Sežana vas vabimo na novinarsko konferenco, namenjeno predstavitvi poletnega dogajanja na Krasu. Pridružite se nam v sredo, 19. junija, ob 13. uri, v Kosovelovem domu v Sežani. Poletje, polno KRASnih doživetij, vam bodo predstavili predstavniki naštetih organizacij.

S poletnim dogajanjem smo namreč že začeli 14. junija, ko se je pri nas začelo Poletje odprtih kleti in domačij na Krasu z okusno, zanimivo in nadvse barvito ponudbo štirinajstih vinskih kleti, domačih kmetij in drugih turističnih ponudnikov. 22. junija bomo navijali tekmovalcem na 4. etapi 26. Kolesarske dirke po Sloveniji, ki prečka pot skozi Komen do Branika ter nato proti Štanjelu. Popoldne istega dne se obeta bogato dogajanje v Komnu, ob Prazniku občine Komen, večer Kresne noči v kobilarni Lipica pa bo namenjen družinam in pozdravu počitnic. POČIT(AL)NICE Kosovelove knjižnice bodo v Kazljah in Štorjah mlade navduševale od 23. junija naprej. Zaključek šolskega leta prinaša še vrsto drugih prireditev: #SeVejKiSeJej – Sežana strEAT 24. junija, 30. junija v Kobilarni Lipica obljubljajo glasbeno presenečenje za mlade in mlade po srcu. Junij bomo zaključili v Ivanjem Gradu na že tradicionalnem Festivalu sivke na Krasu.

Začetek julija pomeni tudi začetek poletnih aktivnosti JULIjZUNI s kulturnimi, ustvarjalnimi in športnimi aktivnostmi za najmlajše pred Kosovelovim domom Sežana, Mladinskim centrom Podlaga in v parku pri Starem gradu. Dogajanje v Sežani bo dopolnilo gostovanje uličnega gledališča Ana Desetnica, Kosovelov dom Sežana in Muzej slovenskih filmskih igralcev v Divači pa bosta vse od začetka julija poskrbela za Poletni kino na Krasu.

Osrednje dogajanje za mlade in mlade po srcu – Mladifest vrata odpira 11. julija, tako julija kot avgusta pa bodo v Parku Škocjanske jame mladim na dveh poletnih taborih predstavili Stvaritev narave v stoletjih in tisočletjih – Lipicanci in Škocjanske jame. V avgustu ne spreglejte Slovenskega festivala kamišibaj gledališča, ki bo med 9. in 11. avgustom ozke ulice Štanjela spremenil v edinstvena prizorišča pripovedovanja zgodb ob slikah. V Pliskovici in Dutovljah bo avgust v znamenju 49. praznika terana in pršuta, 15. avgusta ne zamudite predstave Zgodba o Lipici, ki bo ponudila spoznavanje najmlajših igrivih žrebičkov, vožnje s kočijo in najzahtevnejše figure klasične dresure. Festival Gledanica v Štanjelu in okolici 22. avgusta prinaša štiridnevno dogajanje, posvečeno prazgodovinskim gradiščem in etnobotaniki med Krasom in Kvarnerjem, avgustovsko dogajanje bodo v Sežani zaključile prireditve ob Prazniku občine Sežana in Državno prvenstvo v vožnji vpreg v Lipici.

Aktivnost sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. Za vsebino je odgovoren Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014– 2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Partnerji projekta so Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana, Občina Sežana, Občina Hrpelje-Kozina, Občina Divača, Javni zavod Komenski Kras, Kobilarna Lipica, Park Škocjanske jame, Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana in Razvojni center Divača. Izpostavili smo le nekatere prireditve, celoten seznam dogajanja po posameznih dogodkih najdete na visitkras.info.

 

 

Za več informacij o prireditvah so vam na voljo:

Ana Hrast, vodja TIC Sežana, ana@visitkras.info

Helena Kosmina, Javni zavod Komenski Kras, helena.kosmina@stanjel.eu

Nina Ukmar, direktorica Kosovelovega doma Sežana, direktor@kosovelovdom.si

Magdalena Svetina Terčon, direktorica Kosovelove knjižnica Sežana, magdalena.s.tercon@kosovelova.si

Urška Milač, vodja mladinskega centra Podlaga, urska.milac@mcpodlaga.com

Katja Hrobat Virloget, Park Škocjanske jame (katja.hrobat@guest.arnes.si) in Žarko Kariž, vodja šole jahanja (zarko.karizk@gmail.com)

Tina Čič, odnosi z javnostmi v Kobilarni Lipica, tina.cic@lipica.org

Urban Grmek Masič

Javni zavod Komenski Kras

Grad Štanjel

Štanjel 1a

6222 Štanjel

T:+386 5 769 00 56

@:info@stanjel.eu

W:www.stanjel.eu

14. 6. 2019

Avtor

Administrator