Splošno

DOŽIVITE KRESNO NOČ IN POZDRAV POČITNICAM V LIPICI

Ob zaključku šole čakajo razigrane otroke v Lipici tri posebna doživetja med več kot 300 belimi lipicanci. To so: Kresna noč, Pomežik počitnicam in praznični Pozdrav počitnicam.

  

 

V Lipici se dogaja! Več kot kilometer značilnih belih ograj so zadnji dve junijski nedelji pobarvali razigrani otroci in njihovi prav poletno sproščeni starši na tradicionalni akciji barvanja ograj v Lipici. Skupaj s slovenskimi družinami so se akciji barvanja ograj tokrat pridružili tudi obiskovalci iz drugih držav. »Super je, zabavno in sproščeno. Dan bomo izkoristili tudi za ogled predstave z lipicanci Zgodba o Lipici. Tako bomo imeli lepo celodnevno doživetje in super popust za ogled Lipice,« so povedali obiskovalci iz Nemčije, medtem ko je mlada družina iz bližnjega Trsta že povprašala, kdaj bomo jeseni spet barvali ograje. Tako jim je bilo všeč.

Preplet stika z belimi lipicanci in doživetja kulturne dediščine v sproščenem poletnem večeru se obeta tudi v soboto, 22. junija, na Kresno noč, ko bo vstop v kobilarno med 18. in 22. uro prost. Kresna noč je ena najbolj čarobnih noči v letu. Po izročilu je to edinstvena noč, v kateri se lahko pogovarjamo z živalmi, če imamo v žepu semena praproti. Zato obiščite Lipico, preizkusite magičnost večera in izkoristite priložnost, da se o tradiciji Lipice pogovarjate z lipicanci. V večernih urah boste lahko občudovali enega najlepših prizorov v Lipici – prihod kobil in žrebet s paše ter si ogledali hleve in zgodovinsko jedro kobilarne.

Ker bo šole čez dan ali dva konec, se beli lipicanci in njihovi žrebički se veselijo srečanja z razigranimi otroki. V nedeljo, 23. junija, vabijo na obisk v Lipico in naPomežik soncu. Na ta dan bodo v senci krošenj v lipiškem parku k poletnim dogodivščinam vabile ustvarjalne delavnice in gledališka predstava, otroke pa pri parku igral že nestrpno pričakujeta ponija Tulipan in Lučka.

Na praznični torek, 25. junija, pa bo šolarje vabi praznični dogodek Pozdrav počitnicam, zbogom šola z obilico zabave, smeha in doživljajskih aktivnosti. Brezskrbno vzdušje bodo pričarale ustvarjalne delavnice, otroci pa bodo lahko spoznali tudi najmlajše igrive žrebičke in najlepše bele lipicance, ki so zvezde edinstvene predstave Zgodba o Lipici. V doživetju Postanite šepetalec konjem bodo lahko čisto od blizu doživeli stik z mogočnimi belimi konji, v lipiškem parku pa se posladkali s poletnimi kulinaričnimi dobrotami.

Se vidimo v Lipici, kjer so počitnice najlepše!

Da bo nova bela barva lipiških ograj dolgo kljubovala soncu, vetru in dežju, je 9. in 16. junija pripomoglo podjetje JUB d. o. o., ki je za akcijo prispevalo belo barvo. Čopiče pa je prispevalo podjetje Žima d. d.

Kmalu se spet vidimo

Bele ograje obiskovalcem Lipice prve izrečejo dobrodošlico, obenem pa varujejo več kot 300 belih lipicancev in 31 letošnjih žrebičkov. Njihova podoba je znana po vsem svetu. Zato se bo akcija barvanja lipiških ograj nadaljevala jeseni. Tudi v toplih jesenskih mesecih se ji boste lahko pridružili vsi, ki želite zavihteti čopič, prispevati k ohranjanju kulturne dediščine in postati del velike lipiške družine. Spremljajte nas na www.lipica.org.

 

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed, Kobilarna Lipica

 

Služba za odnose z javnostmi Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica | Lipica 5, 6210 Sežana | M: 041/750 728 | E: pr@lipica.org | W: www.lipica.org

17. 6. 2019

Avtor

Administrator