Splošno

Na Finančnem uradu Velenje o aktualnih temah s področja davkov


V skladu z dobro prakso zadnjih let je sekcija računovodskih servisov pri Savinjsko-šaleški gospodarski zbornici (SŠGZ) organizirala obisk Finančnega urada Velenje (FUV), kjer so bile udeležencem srečanja predstavljene aktualne teme s področja davkov.

O NOVI OBDAVČITVI REGRESA

Po uvodnem nagovoru direktorice FUV Darije Vidmar je Saša Potočnik predstavila novo obdavčitev regresa, izvajanje nadzora obračunov davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO) in dohodnine od dohodka iz dejavnosti (DohDej), napotitev delavcev v tujino in pridobivanje potrdil A1 ter elektronsko oddajo obrazcev za uveljavljanje ugodnosti na podlagi mednarodnih pogodb o izogibanju dvojnega obdavčevanja (KIDO).

PLAČEVANJE PRISPEVKOV ZA SOCIALNO VARNOST Z E-RAČUNOM

V nadaljevanju je Tanja Meža spregovorila o prijavi transakcijskih računov v tujini, o poslovnih subjektih brez transakcijskih računov in o urejanju rezidentstva zaposlenih tujih delavcev. Marija Gregorc je predstavila plačevanje prispevkov za socialno varnost z E-računom in izvajanje informiranja davčnih zavezancev.

AJPES REGISTRIRA IN IZOBRAŽUJE

V drugem delu srečanja so predstavnice FUV odgovarjale na konkretna vprašanja računovodij. Direktorica Darija Vidmar je pojasnila, da se za lani najavljeno izobraževanje podjetnikov začetnikov po predhodnem posvetu z izpostavo AJPES v Velenju niso odločili, ker so ugotovili, da je omenjeno izobraževanje mogoče bolj učinkovito izvesti v fazi registracije na SPOT točki.

Z DOBRO VELENJSKO PRAKSO SEZNANJENA TUDI LJUBLJANA

Ob koncu srečanja je predsednica sekcije računovodskih servisov pri SŠGZ Petra Pleterski izrazila zadovoljstvo nad nadaljevanjem dobrega sodelovanja s FUV, s katerim sta seznanjena tako Zbornica računovodskih servisov pri Gospodarski zbornici Slovenije kot Generalni finančni urad v Ljubljani.

Foto in PR: GZS
17. 6. 2019

Avtor

Administrator