Turizem

OTVORITEV PRENOVLJENEGA ALPSKEGA VRTA NA GOLTEH

 

V soboto, 15.6.2019, so na Golteh otvorili Alpski vrt, ki spada med najvišje ležeče gorske vrtove v Evropi. Vrt ponuja na ogled preko 70 gorskih rastlin, ki čudovito uspevajo v neizprosnem gorskem okolju. Sprehod po vrtu ponuja obiskovalcem poleg vodenega ogleda gorskih rastlin, ki so značilne za našo pokrajino, tudi sprostitev na energetskih točkah, točkah za meditacijo in užitek v čudovitem razgledu na Savinjsko dolino in okoliške vrhove. S tem projektom gorsko turistični center Golte širi ponudbo poletnih gorskih aktivnosti.

ALPSKI VRT LEŽI V KRAJINSKEM PARKU GOLTE

Na Golte, ki ležijo na zahodnem robu Kamniško Savnjskih Alp, se najlažje dostopa z nihalko ali gondolo, kot ji pravijo domačini. Golte so visoka kraška planota z značilnimi kraškimi pojavi kot s0 večje in manjše vrtače, suhe doline, podzemne jame in naravna okna. Golte so del krajinskega parka, pozimi pa so bolj znane kot smučišče.

Alpski vrt leži na južnem pobočju Okenc blizu Mozirske koče in se razteza na 1,4ha. Nadmorska višina 1380 m n.m. daje temu območju značilnost subalpskega pasu. Značilna je izrazita razgibanost terena in živahnost pokrajine: ostri vrhovi, narezani ozki grebeni, naravni stolpi in prepadi. Obdobje vegetacije traja 6, 5 mesecev, tla pa so sestavljena iz grebenskih apnencev in dolomitov.

To območje je leta 1950 zajel gozdni požar, zato je znano pod imenom POŽGANIJA. Širše področje obsega krajinski park, ki je bil razglašen leta 1986, del alpskega vrta pa se nahaja v bližini gozdnega rezervata, ki ga proučuje biotehniška fakulteta.

Krajinski park predstavljajo pašniki, ki so nastali z izsekavanjem. S počasnim širjenjem mej pašnikov za pašo goveje živine in konj ter začasnimi napajališči v obliki jezerc se je ta del problikoval v idlilični predalpski svet, ki ga še posebej oblikujejo slikoviti prehodi in enkratni svet planinskega cvetja. To želijo na Golteh ohraniti in del tega predstaviti obiskovalcem, gostom planinskega sveta. Raznovrstnost rastlinskega sveta se tako ohranja in je prikazana v Alpskem vrtu. Danes lahko občudujete lepoto preko 70 gorskih rastlin, ki čudovito uspevajo v neizprosnih gorskih pogojih. Med njimi najdete planiko, encijan, avrikelj in druge.

PONOVNA OTVORITEV ALPSKEGA VRTA

Alpski vrt sta s prerezom traku otvorila Mag. Mitja Terče, direktor Golte d.o.o. in Ivan Suhoveršnik, župan občine Mozirje, ki je poudaril, da je vesel, da sedanji lastniki centra Golte vlagajo v obnovo in razvoj ter da si želi, da bi novi, mladi in motivirani ekipi na Golteh uspelo uspešno izpeljati vse zastavljene projekte za razvoj in razcvet gorsko turističnega centra. Podpira sodelovanje in povezovanje vseh v Mozirski občini in celotni Savinjski dolini.

Idejo za Alpski vrt je dal g. Jože Skornšek, vrtnar in tedanji direktor Mozirskega gaja, udejanjila se je s pomočjo strokovnjaka za alpske vrtove g. Miha Ogorevca ter tedanjega direktorja Golte, žal že preminulega Marjan Preloga. Elaborat so izdelali leta 1996 pod vodstvom ga. Cvetke Goličnik. Takrat je bilo v Evropi 8 gorskih alpskih vrtov, na Golteh pa naj bi bil, najbolj divji in najvišji. Leta 2002 je projekt ugledal luč sveta.

Danes je Alpski vrt ponovno zaživel na pobudo sedajnega direktorja Golte.d.o.o., mag. Mitje Terčeta, ki nas je z besedami popeljal v čudoviti svet alpskih rožic. Ob tej priložnosti je izjavil: “Vesel sem, da smo ponovno obudili Alpski vrt, eden najčudovitejših in najvišje ležečih gorskih botaničnih vrtov v Evropi. Alpski vrt je eden izmed najpomembnejših projektov, ki jih razvijamo na Golteh za širitev poletnega gorskega turizma.” Zahvalil se je vsem dosedanjim ustvarjalcem vrta, še posebej dolgoltetnemu upravitelju, g. Zlatku Rošerju in idejnemu pobudniku g. Jožetu Skorenšku. Alpski vrt bo sedaj odprt vsak dan med 9.00 in 18.00 vse do začetka septembra.

Otvoritveno prireditev so poestrili nastopajoči, med njimi duo Opala, ki ga sestavljata domačinki Mojca in Katja Brezovnik, Lea Pavrič, ki je gostom razkazala Alpski vrt in energetske točke. Po uradnem delu pa je sledila skupinska zvočna meditacija v Alpskem vrtu v objemu energetskih točk. Program je izvajala ga. Jerica Lebar, energijsko resonančna ustvarjalka in terapevtka, Dušni atelje. Prav tako so si obskovalci lahko pogledali predstavitveni plezalni program, ki ga ponujajo gostom na Golteh. Za izvirno pogostitev je poskrbelo gostinstvo hotela Golte, presenetili so nas s koprivovim čipsem, bezgovo limonado in vodo s planskimi zelišči.

Pri prenovi je pri zasaditvi pomagala Srednja šola za hortikulturo iz Celja, ki se jim podjetje Golte iskreno zahvaljuje. Prenovljene so table, napisi, ograje, drevesni horoskop. Energetske točke je izmeril Franc Šturm, radiestezist, ki se ukvarja z raziskavami biopolja. Potrdil je, da ima območje zemeljsko energetsko moč, ki je še posebej blagodejno vpliva na počutje ljudi in rastlin, ki se sprehajajo v tem območju. Energetsko polje se nahaja v trikotniku in povezuje tri točke: zemeljsko, vodno in ognjeno in tvori takoimenovani tročan. V parku najdete točke za meditacijo, klopce za sprostitev in počitek ter holcerski bivak, ki ponazarja zgodovinsko povezanost tega kraja in življenja z gozdom.

Za prenovo vrta so imeli omejena sredstva, zato so veliko del opravili sami z ekipo zaposlenih. Želja vodstva Golte je, da sodelujejo in se povezujejo z lokalnim okoljem. Imajo močno voljo po uspehu in povrnitvi nekdanjega sijaja Golte. Vabijo vas, da sodelujemo in da skupaj ustvarjamo svet boljši korak za korakom. Prvi korak je Alpski vrt. Obiščite ga večkrat, povejte prijateljem in uživajte bližje nebesom v čudovitem krajinskem parku Golte v naši čudoviti Sloveniji.

Srečno in dobrodošli na Golteh, v krajnskem parku bližje nebesom.

Lidija Rakuša

Vodja prodaje in Marketinga

tel: 03 839 1211, 031705917

lidija.rakusa@golte.si

17. 6. 2019

Avtor

Administrator