Tehnologija

Pariški muzej Louvre in HTC VIVE Arts predstavljata prvo skupno izkušnjo navidezne resničnosti

Na veliki razstavi del Leonarda da Vincija tudi virtualni ogled znamenite Mona Lize

Leonardo da Vinci, portret Lise Gherardini, soproge Francesca del Gioconda, La Jocoonde ali Mona Lisa, Pariz, muzej Louvre, foto: RMN-Grand Palais (Musée du Louvre) / Michel Urtado

V pariškem muzeju Louvre bodo 500. obletnico smrti italijanskega renesančnega genija Leonarda da Vincija obeležili z obsežno razstavo, ki bo obiskovalcem na ogled od 24. oktobra 2019. Ob tej priložnosti bo Louvre v sodelovanju s HTC VIVE Arts, s pomočjo naglavnega sistema navidezne resničnosti HTC VIVE, javnosti prvič ponudil tudi možnost virtualnega ogleda življenjske zgodbe Mone Lize, Da Vincijeve najznamenitejše mojstrovine.

Virtualna izkušnja imenovana Mona Lisa: Beyond the Glass bo obiskovalcem omogočila interakcijo z znamenito sliko v virtualnem prostoru. Gledalci bodo imeli priložnost, da se potopijo v najbolj ikonično likovno umetnino na svetu tako, da bodo stopili za steklo in ta fascinanten portret doživeli od blizu, na povsem nov način.

Tako bodo lahko obiskovalci na eni od najbolj priljubljenih umetniških stvaritev odkrili številne podrobnosti, ki so sicer s sprostim očesom nevidne. S pomočjo novih znanstvenih dognanj, ki pričajo o tehnikah, ki jih je umetnik uporabljal pri ustvarjanju mojstrovine ter novih spoznanj o identiteti samega modela, bodo udeleženci razstave dobili intimen vpogled v znameniti portret, ki še vedno buri domišljijo ljubiteljev umetnosti z vsega sveta.

Virtualna izkušnja Mona Lize, ki je bila ustvarjena v tesnem sodelovanju s kustosi muzeja Louvre, bo na voljo tudi za domačo uporabo na platformi HTC VIVEPORT, ki skupaj z ostalimi VR spletnimi platformami, omogočajo občinstvu po svetu dostop do Mona Lise: Beyond the Glass.

Mona Lisa: Beyond the Glass Leonarda da Vincija slavi kot renesančnega genija in vizionarja na številnih področjih, od znanosti, inženirstva, arhitekture in umetnosti. Izjemna virtualna izkušnja bo poklon enemu največjih slikarjev v zgodovini in njegovi inovativnosti na številnih področjih.

»Muzej Louvre ob razstavi del Leonarda da Vincija z veseljem predstavlja izkušnjo navidezne resničnosti, ki je plod sodelovanja s HTC VIVE Arts. Javnost bo na ta način deležna čudovite izkušnje te izjemne mojstrovine. Omenjeno sodelovanje bo obiskovalcem omogočilo, da o sami Mona Lizi, poleg mitov in legend, ki jo spremljajo že več kot 500 let, izvedo še kaj več je povedala Dominique de Font-Réaulx iz muzeja Louvre.

»Ponosni smo, da lahko sodelujemo z Louvrom in ob tej monumentalni razstavi predstavimo njihovo prvo virtualno izkušnjo z našim naglavnim predvajalnikom HTC VIVE. S pomočjo nove izkušnje bo lahko občinstvo po vsem svetu dostopalo do Mone Lize v virtualnem prostoru in si umetnino podrobno ogledalo po vsem svetu. Tisti, ki si razstave ne bodo mogli ogledati osebno, bodo lahko na ta način Da Vincijevo najbolj znano mojstrovino opazovali prek naše spletne platforme,« je dejala Victoria Chang, direktorica HTC VIVE Arts.

O muzeju Louvre

Louvre je eden največjih muzejev umetnosti na svetu in zgodovinska zgradba Pariza. Osrednja znamenitost francoske prestolnice se nahaja ne desnem bregu reke Siene, v 1. okrožju Pariza. V muzeju je na površini 72.735 kvadratnih metrov razstavljenih okrog 35.000 predmetov iz obdobja od 7000 let pr.n.št. do leta 1848. Leta 2018 je bil Louvre z 10,2 milijona obiskovalcev najbolj obiskan muzej umetnosti na svetu. Za več informacij obiščite www.louvre.fr

O HTC VIVE Arts

VIVE Arts uporablja najsodobnejšo tehnologijo, ki spreminja način doživljanja kulture in prinaša projekte, ki so dostopni kjerkoli na svetu. Spodbuja digitalne inovacije, sodeluje z vodilnimi umetniki, muzeji in kulturnimi ustanovami pri ustvarjanju umetniških del in eksponatov z uporabo najnovejše tehnologije. VIVE Arts je od začetka delovanja leta 2017 sklenil skoraj 40 partnerstev z vodilnimi kulturnimi ustanovami in organizacijami, vključno z londonsko galerijo Tate Modern, muzejema d’Orsay in de l’Orangerie v Parizu, ameriškim muzejem prirodoslovne zgodovine v New Yorku, Narodnim muzejem v Tajpeju, muzejem ArtScienece iz Singapurja in najnovejše sodelovanje z beneškim Biennale d’Arte 2019. Za več informacij obiščite: www.arts.vive.com

 

Podatki o razstavi:

LEONARDO DA VINCI
24 oktober 2019 – 24. februar 2020
Hall Napoléon

Kustosa razstave:

Vincent Delieuvin in Louis Frank, muzej Louvre.

Praktične informacije:

Razstava bo na ogled vsak dan razen torka, od 9:00 do 18:00 ter ob sredah in petkih do 21:45.

Vstopnina: 17€

Rezervacija vstopnic: www.ticketlouvre.fr

18. 6. 2019

Avtor

Administrator