Splošno

Na Dunaju obvezni tečaji za bodočelastnike psov

 

Bodoči lastniki psov na Dunaju bodo morali od 1. julija dalje opraviti štiriurni tečaj, potrdilo pa bo treba predložiti ob registraciji psa. Tečaj zajema osnove o nakupu štirinožca, njegovi vzgoji, negi in zakonodaji.

Novi dunajski zakon določa, da morajo vsi bodoči lastniki psov – ne glede na pasmo in še preden se odločijo za nakup – opraviti vsaj štiriurni tečaj.Tovelja le za Dunajčanke in Dunajčane, ki v preteklih dveh letih niso imeli psa. “Vsak novopečeni lastnik štirinožca bi moral še pred nakupom pridobiti osnovna znanja o psih in vedeti, kaj ga čaka,” je ob predstavitvi zakona, ki bo stopil v veljavo v začetku prihodnjega meseca, povedala dunajska mestna ministrica za zaščito živali Ulli Sima.

Dunajska varuhinja pravic živali Eva Persy v tem ukrepu vidi dober način za zmanjšanje trpljenja živali in števila zapuščenih psov v zavetiščih: “Žal se mnogo ljudi, ki si želijo psa, ne zaveda, koliko časa, denarja, znanja in tudi obveznosti prinaša ustrezna vzgoja. Obvezen tečaj za bodočelastnike psov je z vidika zaščite živali pomemben korak, ki ljudi še pred nakupom štirinožca postavi pred vprašanje, ali so sposobni prevzetitovlogo, in če so, katera pasma bi bila zanje primerna.”

Tečaje za bodočelastnike psov bodo vodili priznani kinologi, pristojbina v višini 40 evrov pa bo v celoti namenjena predavateljem. V skupinah po največ 25 udeležencev bodo spoznavali osnove ravnanja s psi, njihove nege, pasti pri nakupu in zakonodaje s tega področja. Februarja letos so namreč v avstrijski prestolnici sprejeli nov zakon, po katerem morajo psi s seznama nevarnih pasem na javnih mestih nositi nagobčnik in biti na povodcu, delež alkohola v krvi njihovih lastnikov pa ne sme presegati 0,5 promila. Poleg tega je na Dunaju že od leta 2010 obvezen izpit za lastnike nevarnih pasem psov.

Foto: ©TOW/Christian Houdek

Lepo vas pozdravljam,

Mirjana M. Pintar

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T+386 1 320 77 77

M+386 31 266 668

Epintar-marceta@eurocommpr.si

Wwww.eurocommpr.si

Spremljajte nas naFacebookinTwitterstrani.

21. 6. 2019

Avtor

Administrator