Družabno

DANES JE NA DUNAJ SREČNO PRISPELA DRUŽINA MATERN S SVOJO KOČIJO IN PETIMI LIPICANCI

  

Nemška družina Matern je danes srečno zaključila svojo 585 kilometrov dolgo pot od Lipice do Dunaja. Po 14 dneh popotovanja, s katerim so se zapisali v zgodovino, so Andreas, Ute, Anna, Jakob in Lukas Matern danes le nekaj minut po 15. uri prispeli do Španske jahalne šole na Dunaju. Tako so uspešno zaključili izjemen podvig, ki je povezal Lipico, prvo kobilarno lipicanske pasme konj, in Dunaj, kjer so se stoletja šolali in nastopali lipicanci iz Lipice.

Družina Matern je vso pot prevozila s štirimi belimi lipicanci slovenske reje, črnim lipicancem s Hrvaške in več kot stoletno kočijo, s podporo prijateljev iz Slovenije in Avstrije. »Konji so dobro, mi tudi. Vse je bilo super, to je bila neverjetna izkušnja,« je povedal Andreas Matern, ki je – skupaj s svojo družino – z lipicansko peterovprego vsak dan prevozil od 30 do 50 kilometrov.

»Res so se dobro izkazali. To so res izjemni konji, zelo vzdržljivi in dobrega značaja, ki zmorejo neverjetne podvige in ti dajo svoje srce,« je lipicance pohvalil Andreas Matern, njegova soproga Ute Matern pa je pojasnila, da fizična pripravljenost ni bila največji izziv na poti, saj so konje na popotovanje dolgo pripravljali in redno trenirali: »Za konje je bilo zahtevno to, da so bili vsak dan več ur skoncentrirani na vožnjo, največji izziv pa je bil zagotovo današnji mestni promet na Dunaju.«

Popotovanje v vročih poletnih dneh z občasnim dežjem je družino še bolj povezalo, Andreasu in Ute Matern pa se je tako izpolnila velika želja, o kateri sta po tihem razmišljala vse od leta 2013, ko sta se s štirimi slovenskimi lipicanci in kočijo prvič podala na dolgo pot in prevozila 734 kilometrov od Bavarske do Slovenije.

O naslednjem podvigu še ne govorita naglas, saj ju – skupaj z njunimi lipicanci – jutri čaka vožnja s tovornjakom od Dunaja do doma. Tudi v naslednjih dneh za celotno družino še ne bo počitka, saj bodo konje vsak dan zapregli in postopoma zmanjševali njihovo obremenitev, preden jim bodo privoščili zasluženi počitek.

Vseeno pa omenita, da se bodo morda čez leto ali dve podali z Dunaja na Bavarsko. Prepričana sta, da bo njunih pet lipicancev zmoglo tudi to pot in da imata veliko prijateljev, ki jima bodo pomagali in poskrbeli, da bodo njuni konji vsak dan dobili vse, kar potrebujejo – vodo, hrano in počitek – tako kot tokrat.

585 kilometrov od Lipice do Dunaja je prevozilo pet lipicancev družine Matern:

  • 415 Siglavy Slavina (imenovan tudi Pepe), ki je prišel na svet leta 2004 pri g. Pestotniku
  • 304 Siglavy Capriola (imenovan tudi Jože), ki je prišel na svet leta 2002 pri g. Bajdi
  • 577 Bonadea XLV (imenovana tudi Bona), ki je prišla na svet leta 2007 pri g. Peternelu
  • 327 Betalka VII, ki je prišla na svet leta 2002 pri g. Maroltu
  • Neapolitano Slavonia, črni lipicanec iz hrvaške kobilarne Đakovo, ki se je zadnji pridružil njihovi ekipi.

Družina Matern se je s svojimi petimi lipicanci podala na pot v Lipici 9. junija. Ob začetku vožnje jih je pozdravil Miha Tavčar, podpredsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije in aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji, saj je prav on je pred leti poskrbel za šolanje dveh lipicancev družine Matern, medtem ko je druga dva šolal Boštjan Brinjovc.

 

Ob začetku in koncu poti je bil z družino Matern tudi Janez Peternel iz Vzrejne hiše lipicancev Barbana, ki jim je pomagal izbrati in kupiti vseh pet lipicancev ter zarisati traso poti, ki jih je varno popeljala od Lipice do Gornje Košane, Nove vasi pri Blokah, Šentvida pri Stični, Trbovelj, Celja, Pragerskega, Trnove Vasi in Rogašovcev vse do Dunaja.

Foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed, arhiv družine Matern

Služba za odnose z javnostmi Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica | Lipica 5, 6210 Sežana | t: 05/7391-706| e: pr@lipica.org | w: www.lipica.org

24. 6. 2019

Avtor

Administrator