Kultura

Vabilo. Odprtje razstave Sanja Jurca Avci: Uršula / Prostor v prostoru (v torek, 2. 7. ob 17. uri v TAM TAMovi Ulični galeriji (Vegova ulica, Ljubljana))

Slovenski gledališki inštitut in TAM-TAMova Ulična galerija Vas vljudno vabita na odprtje razstave Prostor v prostoru SANJA JURCA AVCI Uršula vtorek, 2. julija 2019, ob 17. uri v TAM-TAM Ulični galeriji na prostem na Vegovi ulici v Ljubljani.

URŠULA (Howard Barker) SNG Drama Ljubljana, 2000/01, režija: Janez Pipan scenografija: Sanja Jurca Avci

Uršulaje zgodba velikih dimenzij, ki jih je režiser Janez Pipan želel tudi na odru ljubljanske Drame. Že samo ustvariti prepričljivo ladjo sredi morja, močvirje in samostanske zidove je za scenografa lep izziv, menjava teh prizorišč pa še toliko večji. Oblikovala sem torej neko osnovo – klančine, ki so soustvarile prostor za vsa prizorišča. Tej osnovi dodani elementi – “ladja”, scenski element, ki je moral nositi trinajst žensk; projekcija viharnega neba (tiste dni tehnološki dosežek); samostanske stene v dveh različnih konfiguracijah za zunanjost in notranjost samostana – pa so oder definirali v posamezna prizorišča.

Sanja Jurca Avci

Uršula, Howard Barker (režija Janez Pipan, SNG Drama Ljubljana, 2000/01), zasebni arhiv Sanje Jurca Avci.

Sanja Jurca Avcije arhitektka, ki se ukvarja s pripovedovanjem zgodb v prostoru. Na področju scenografije in oblikovanja razstav deluje tudi mednarodno (V. Britanija, Irska, Turčija). Pri svojem delu uživa v izražanju vsebine s pomočjo vseh vizualnih izraznih sredstev in v iskanju tistetočke, v kateri oblikovani prostor kar najbolje izrazi določeno vsebino. Za njeno delo so značilni zadržanost, ljubezen do barv ter plastenje pogledov in pomenov. Izvirni kolaži za predstavoUršulaso kot del pregledne razstaveProstor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991na ogled v Narodni galeriji do 8. septembra 2019. Na razstavi je predstavljenih prek 220 del več kot 70 snovalcev odrskega prostora – gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in na zgodovino gledališča na naših tleh. Lepo vabljeni!

– + –

Prostor v prostoru SANJA JURCA AVCI Uršula 2. 7. – 5. 8. 2019 Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut Koprodukcija: Slovenski gledališki inštitut Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji podpira Tektonik kraft pivovarna. TAM-TAM Ulična galerijana Vegovi ulici v Ljubljani je umetniška galerija na prostem, ki raznovrstnim umetnikom ponuja prostor za izražanje, mimoidočim pa nenadejan umetniški utrinek.

– + –

RazstavoProstor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991je pripravilSlovenski gledališki inštitutv sodelovanju zNarodno galerijo, kjer je razstava tudi na ogled. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanjuSNG Opera in balet Ljubljana.

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

T:(01) 241 58 00,E:slogi@slogi.si,www.slogi.si

24. 6. 2019

Avtor

Administrator