Splošno

Izola srcu prijazno mesto s skupaj 13 defibrilatorji

Foto: Občina Izola

Izola, 26. junij 2019 –  Občina Izola že vrsto let sodeluje v projektu Izola, srcu prijazno mesto. V okviru projekta je bilo na različnih lokacijah občine postavljenih enajst defibrilatorjev, dodatna dva javno dostopna defibrilatorja pa sta bila postavljena junija letos. Prvi na Šaredu, drugi pa danes na promenadi proti kopališču Svetilnik.

Srčno-žilne bolezni so v razvitem delu sveta in tudi v Sloveniji že desetletja najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti odraslih. Največ smrti in dolgotrajne prizadetosti povzroča prav srčni infarkt. Ob srčnem zastoju je edina rešitev defibrilacija v prvih nekaj minutah. Zato je izjemnega pomena, da so defibrilatorji v bližini in lahko dostopni, ko je to potrebno.

Občina Izola v projektu Izola, srcu prijazno mesto sodeluje že od leta 2013. Pobudnik projekta je Koronarno društvo slovenske Istre v sodelovanju z Zdravstvenim domom Izola. Do sedaj je bilo na različnih lokacijah postavljenih že trinajst javno dostopnih fiksnih defibrilatorjev.

Prvi je bil nameščen na pročelje zdravstvenega doma, nato je sledila postavitev v Kortah in na Maliji, na Manziolijevem trgu, v Jagodju pred trgovino Mercator in na pročelju stavbe krajevne skupnosti Jagodje – Dobrava, v Livadah pred trgovino Hofer in na stavbi upravne enote, na izolski tržnici poleg Mlinčka in v Cetorah ter na pročelju medgeneracijskega centra v Livadah. Junija letos sta bila postavljena dodatna dva defibrilatorja, in sicer eden na Šaredu na pročelju picerije Fuoriseria, drugi pa ob lokalu Vitaminček na promenadi proti kopališču Svetilnik.

Ob današnji postavitvi defibrilatorja na promenadi proti kopališču Svetilnik, je sodelavec Koronarnega društva slovenske Istre mag. Denis Kekič iz podjetja Star 2000 pripravil kratko predstavitev delovanja in uporabe aparata.

Lep dan vam želim,

Martina Miklavčič Šumanski

Podsekretar za razvoj kadrov in komuniciranje

Sottosegretario per il settore risorse umane e relazioni con il pubblico

T: +386 5 66 00 138

M: +386 41 288 703

E: martina.miklavcic-sumanski@izola.si

W: www.izola.si

27. 6. 2019

Avtor

Administrator