Splošno

Dunaj z 2,3 milijona evrov v boj proti vročini

 

Mesto Dunaj se zaveda podnebnih sprememb in s sredstvi v višini 2,3 milijona evrov podpira hladilne ukrepe dunajskih okrožij. Ukrepi zajemajo ozelenitev fasad, zasaditev novih dreves, širitev novih zelenih površin, škropilce, vodne igre, ureditev javnih plaž in pitnike.

 

Samo v letu 2018 so na Dunaju zabeležili 41 tropskih noči, ko temperatura ni padla pod 20 stopinj Celzija. To je bil povod za paket protivročinskih ukrepov, ki bodo zagotavljali udobje v milijonski metropoli tudi v poletnih dneh.

Osrednji element pri ohladitvi mesta so zelene površine, ki že sedaj zajemajo kar 53 odstotkov celotne površine Dunaja, v prihodnjih letih pa načrtujejo še več kot 13 hektarjev novih. V mestnih predelih, kamor iz najrazličnejših razlogov ni mogoče vključiti zelenih površin, pa bo mesto v prihodnjih letih ozelenilo kar 150 fasad, ki prav tako znižajo temperaturo okolice za do 13 stopinj Celzija. Trenutno na Dunaju raste 480.000 mestnih dreves in vsako leto posadijo 3.000 novih, ki jih oskrbijo s posebnim substratom, dodatno pa jim pomagajo z na debla privezanimi vodnimi vrečkami, ki po kapljicah močijo predel korenin. Zadnja inovacija dunajskih vrtnarjev je t.i. »tehnologija spužve«, ko pod cesto pripravijo obsežen prostor za drevesne korenine. Tako ustvarijo več prostora za odtekanje deževnice in hkrati boljše življenjske pogoje za drevesa. Naslednji zeleni zniževalci temperatur so urbane cvetlične grede. Za njihov čim boljši izkoristek je Oddelek dunajskih mestnih parkov skupaj z univerzitetnimi raziskovalci pripravil kar najboljšo kombinacijo s trajnicami, ki so še posebej odporne na vročino in pomanjkanje vode, so enostavne za vzdrževanje in prijazne do žuželk.

Za ohladitev meščanov Dunaj zagotavlja 1.000 pitnikov, številne fontane, škropilce vode in vodne igre na javnih površinah. V poletnih mesecih pa se lahko meščani osvežijo na več kot 50 naravnih in umetnih kopališčih, od Donave do term.

Na pomen skrbi za podnebje je opozorila tudi nova dunajska podžupanja Birgit Hebein, ki si je za cilj zadala Dunaj preoblikovati v vodilno evropsko mesto v boju proti podnebnim spremembam.

Fotografije:

Ozelenitev fasad  © Wiener Wasser/Zinner

Vodne igre v Parku generacij (c) MA 42/Houdek

Ana Mravlje

Predstavnica za medije

Predstavništvo mesta Dunaj v Ljubljani

Dalmatinova 2, 1000 Ljubljana

T  +386 1 320 77 77

+386 41 275 210

E  mravlje@eurocommpr.si

www.eurocommpr.si

Spremljajte nas na Facebook in Twitter strani.

28. 6. 2019

Avtor

Administrator