Kultura

BELETRINA TUDI LETOS PONOSNA PREJEMNICA KRESNIKA

Pri Beletrini iskreno čestitamo Bronji Žakelj, prejemnici letošnje nagrade kresnik, ki je v roke založbe Beletrina prišla že tretje leto zapored. Nagrajeni roman Belo se pere na devetdeset, ki so ga drugod zavrnili, je bil tri mesece po izidu slovenska knjižna uspešnica leta.

 

Utemeljitev žirije:

»V kako boleče tesnem objemu sta lahko mehka nežnost in neizmerna surovost bivanja. Pisateljica Bronja Žakelj s pretresljivim avtobiografskim romanom Belo se pere na devetdeset zmore nekaj, kar obvladajo le redki: po najbolj žalobnih meandrih življenja vodi v jeziku, ki veselo žgečka, tudi hudomušno in z ironijo. Med spomine, ki so deloma lahko tudi naši, kolektivni, med prastrahove, kot so bolezen, izguba, smrt, zanikanje, laži in samost, popelje v iskrivi melodiji literarne duše, ki ni izgubila otroške igrivosti, radoživosti, torej prostosti.

Medtem ko prostodušno pripoveduje o vsem hudem, s čimer ji ne prizanaša življenje, nas opozori na pravo resnico človeštva: človek je tako boleče sam, odrasel človek velikokrat odpove prej kot otrok. Bronja Žakelj tudi literarno zadene v srce, ker ne moralizira in ni patetična; ker so življenje predvsem kratki stavki, veliko smeha in solz.«

Copyright © 2019 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane.

2. 7. 2019

Avtor

Uredništvo