Najboljši gostitelj letošnje 26. mednarodne kolesarske dirke Po Sloveniji je občina Idrija. Tako je s svojimi glasovi in na osnovi petih kriterijev odločila strokovna žirija tega posebnega tekmovanja, ki je izbirala med tremi letošnjimi finalistkami – občinami Idrija, Ajdovščina in Žalec. Finaliste pa so določili glasovi, ki so jih po zaključku dirke v posebni spletni anketi podali novinarji akreditiranih medijev ter zainteresirana splošna javnost, ki je spremljala letošnjo dirko ob njeni trasi ali preko televizijskih ekranov slovenske nacionalne televizije in Eurosporta.

Direktorica Slovenske turistične organizacije, mag. Maja Pak je ob tem poudarila: »Gostiti tako kompleksen projekt, kot je dirka Po Sloveniji, predstavlja veliko truda in prilagajanja v lokalnih skupnostih, prispevati izjemno navijaško vzdušje pa zahteva še dodatne napore. Na Slovenski turistični organizaciji smo veseli letošnjega izjemnega odziva destinacij, ki so pomembno pripomogle k izpostavitvi Slovenije kot zelene dežele za izvedbo tudi najzahtevnejših športnih prireditev. Dirko Po Sloveniji z oglaševanjem na Eurosportu smo prepoznali kot odlično možnost promocije Slovenije in njenih destinacij več kot 40 milijonom ljudi v več kot 120 državah po vsem svetu. Destinacije so s kreativnimi formacijami, pestrim športno-kulturnim programom, izpostavitvijo kulinarične ponudbe ter izjemnim navijaškim vzdušjem obogatile dirko, povečale odmevnost dogodka in opozorile na turistične znamenitosti destinacije. Zahvaljujemo se vsem, tako občinam kot različnim organizacijam, šolam, podjetjem in številnim posameznikom za čas in voljo v prizadevanjih, da bi svet začutil Slovenijo kot gostoljubno, srčno in atraktivno deželo mnogoterih doživetij ter zanimivih naravnih in kulturnih znamenitosti. Vaša podpora je velika motivacija za prihodnje projekte.«

»Ocenjevanje je bilo izjemno zahtevno, saj so se prav vse občine in kraji, skozi katere je potekala letošnja trasa dirke, izkazali kot odlični gostitelji, dobri organizatorji, domišljeni koreografi in izjemni navijači, zato tudi ob tej priložnosti izrekamo veliko priznanje in posebno zahvalo prav vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi same dirke ter vseh spremljevalnih dejavnosti. Zahvaljujoč prav Eurosportu pa je podoba izjemno zelene in turistično zelo privlačne Slovenije prišla v milijone in milijone domov kolesarskih navdušencev in popotnikov po celem svetu. A na koncu vedno zmaga najboljši, in to je bila letos občina Idrija, zato ji izrekamo tudi iskrene čestitke,« je ob primopredaji nagrade za letošnjega Naj gostitelja dejala predsednica Organizacijskega odbora dirke in predsednica Kolesarskega kluba Adria Mobil, Mojca Novak.

Primopredaja letošnje nagrade – gre za identičen pokal, ki ga prejme tudi zmagovalec dirke Po Sloveniji v generalni razvrstitvi, to je replika 5.200 let starega lesenega kolesa z Ljubljanskega barja, izdelana v najsodobnejši 3D tehniki – je potekala na sedežu občine v Idriji, nagrado pa je prevzel župan občine, Tomaž Vencelj.

Več informacij

Foto: Žiga Zupan / Sportida