Kultura

Vabilo na otvoritev in ogled razstave Meje v keramiki, 9. julij 2019

V prenovljenih prostorih Male galerije Banke Slovenije že od aprila lahko spremljate razstave mladih umetnikov, ki jih pripravljamo v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani ob njeni 100-letnici. Moči smo združili za skupni projekt, kjer lahko ustvarjalci z različnih fakultet in akademij Univerze v Ljubljani predstavijo svoja dela.

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave z naslovom Meje v keramiki v Mali galeriji Banke Slovenije (Slovenska cesta 35 v Ljubljani), ki bo v torek, 9. julija 2019, ob 19. uri.

Tokrat se nam bodo predstavile ustvarjalke Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Pri osmih delih štirih umetnic gre za preplet med ustvarjalnostjo, tehnologijo, eksperimentom in voljo ter za razpetost med uporabno in lepo umetnostjo. Keramika je namreč zelo dovzetna za vplive “od zunaj”, tako umetnice raziskujejo odnos med površjem in notranjščino na različne načine in z različnimi tehnikami.

Ob odprtju razstave vas bodo nagovorili viceguverner Banke Slovenije mag. Jožef Bradeško, izr. prof. dr. Jurij Selan s Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani in Vladimir Vidmar, kustos Male galerije Banke Slovenije.

Razstava bo odprta do 22. avgusta 2019, ogledate si jo lahko od torka do sobote med 11. in 19. uro.

Vse podrobnosti najdete v prilogi, za dodatne informacije pa smo na voljo (info@mgbs.si ali 030 451 925).

Vabljeni!

O razstavi Meje v keramiki

Področje keramike je bilo v svoji dolgi zgodovini vselej razpeto med uporabne in lepe umetnosti. Zavedanje premestitev iz ene v drugo vrsto umetnosti je osrednjega pomena za pričujočo razstavo. Zahvaljujoč konstitutivni napetosti, ki se je bogato poslužuje sodobna umetnost, doživlja keramika v zadnjih desetletjih svojevrsten preporod. »Poroznost« keramike za vnose »od zunaj« je v kombinaciji z izrazito formalno natančnostjo njenih govoric izhodišče štirim mladim umetnicam v njihovih raziskovanjih. Na eni strani te preizprašujejo odnose površja in notranjščine, bodisi skozi sugestivne organske koncepte obstojnosti in razkrajanja s pripadajočimi eksistencialnimi implikacijami (Tamara Bregar) bodisi skozi formalno bolj izčiščene zareze v ovojnico, ki varuje integriteto umetniškega dela (Mariša Ribič). Po drugi strani je lahko zunanjščina prisotna bolj neposredno, kot fragment pogorele narave, ki deluje hkrati kot ekološki komentar in meta-premislek ustvarjalnega procesa (Ana Kavčnik). Nenazadnje je »zunaj« obiskovalec, tisti, katerega intervencija, radovednost in dotik, je potrebna za dovršitev dela (Satya Pene).

Vladimir Vidmar, kurator Male galerije Banke Slovenije

Osnovni cilj študija keramike na Pedagoški fakulteti UL je pridobitev potrebnih kompetenc bodočih likovnih pedagogov za samostojno vodenje dela otrok z glino. Študentje imajo možnosti in vse pogoje to znanje tekom študija izpopolniti – nadgraditi za lastno kreativno raziskovanje. Razstavljena dela dokazujejo, da najzanimivejši rezultati nastajajo v prepletu ustvarjalnosti, tehnologije, eksperimenta in volje ter se razvijajo skozi ves delovni proces. Keramika na Pedagoški fakulteti zasleduje in išče komunikacijo med materijo, obliko in površino skozi študij tehnoloških in izraznih možnosti ter eksperiment, torej tisto najzahtevnejše v keramiki. Zavedamo se namreč, da sodobna umetnost nasploh ni vec »lepa umetnost«, ampak predvsem komentar.

Mirko Bratuša prof., mentor

 

Avtorji razstave: Tamara Bregar, Ana Kavčnik, Satya Pene, Mariša Ribič
Mentor: prof. Mirko Bratuša
Kurator MGBS: Vladimir Vidmar
Produkcija: Pedagoška fakulteta UL, Akademija za glasbo UL

4. 7. 2019

Avtor

Uredništvo