Kultura

Obvestilo/vabilo: Koncertni teden 8. do 14. julij

Koncertni teden 8. – 14. julij 2019

Ponedeljek, 8. 7.  Orkester CREA (Nizozemska), Cerkev Sv. Jakoba Ljubljana, ob 20:30

Torek, 9. 7.  Duo Del Gesu (Francija, Poljska), Mestni muzej, Ljubljana, ob 20:30

Petek, 12. 7.  Boštjan Simon Kvintet: The Ark (Slovenija, Italija), Jazz oder, Stari trg, Ljubljana, ob 20:30

Vstop na vse dogodke je za obiskovalce brezplačen.

 

 

Festival Poletje v stari Ljubljani in Cikel Mladi talenti

Ponedeljek, 8. julij ob 20:30
Cerkev Sv. Jakoba, Ljubljana

ORKESTER CREA
(Nizozemska)

 

 

 

 

 

 

Dirigent: Bas Pollard
Helena Koonings, sopran

Spored:

Johan Wagenaar (1862–1941), Savel in David, simfonična pesnitev, op. 24
Richard Strauss (1864–1949), Štiri zadnje pesmi za sopran in orkester, op. post.
Ludwig van Beethoven (1770–1827), Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92

Orkester CREA deluje v sklopu istoimenske kulturne organizacije na Univerzi v Amsterdamu in poustvarjalsko združuje študente glasbe, ljubiteljske instrumentaliste (študente drugih smeri) in profesionalne glasbenike (nekdanje študente glasbe). Njegov cilj je povezovanje visoke umetniške ravni z odprtostjo in dostopnostjo. Radost muziciranja in energija mladih se osmišljata v intenzivnih študijskih pripravah interpretacij.

Začetki orkestra so povezani z množično študentsko udeležbo na univerzitetnih tečajih komorne glasbe, ki jih je Ustanova CREA organizirala leta 1988 – na njih nastala manjša orkestrska zasedba se je kmalu razrasla v petinsedemdesetčlanski simfonični korpus, ki se ponaša z zvočno odličnostjo. Izvaja zahteven in raznolik repertoar, od romantike do sodobnosti, od velikih simfonij (Brucknerjeva Osma, Dvořákova Deveta, Šostakovičeva Peta) do krajših ali manj znanih skladb. V letu 2017 je orkester intenzivno sodeloval s Študentskim zborom Univerze v Amsterdamu. V znameniti amsterdamski dvorani Concertgebouw sta izvedla  Mahlerjevo Tožečo pesem; na sporedu skupne turneje (Eindhoven, Freising, Bologna) pa sta bila še kantata Zemlinskega Pomladni pokop in Verdijev Te Deum.

Orkester pogosto nastopa v tujini. Turneje so ga popeljale po vsej Evropi, med drugim v Pariz, Firence, Prago in na Dunaj. Letos obhaja Orkester CREA trideseto obletnico delovanja, ki jo je zaznamoval med drugim z januarsko izvedbo Mahlerjeve Šeste simfonije v Concertgebouwu. Poletni del jubilejnega sklopa pa je gostovanje v Ljubljani (ter v Budimpešti), s tehtnim in privlačnim sporedom.

Vstop prost. Zaželeni prostovoljni prispevki za izvedbo programa.

VEČ O DOGODKU

 

Festival Poletje v stari Ljubljani in Jazz oder

Petek, 12. julij ob 20:30
Jazz oder, Stari trg, Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

 

BOŠTJAN SIMON KVINTET: THE ARK(Slovenija, Italija)

Boštjan Simon, saksofon
Mirko Cisilinotrobenta
Luigi Vitalevibrafon
Goran Krmactuba
Bojan Krhlankobobni

Boštjan Simon s kvintetom tokrat predstavlja svojo avtorsko glasbo. Saksofonist se je po dveh desetletjih nastopanja v različnih zasedbah odločil, da posname ploščo z lastnimi kompozicijami. Naslovil jo je There Be Monsters – angleška besedna zveza označuje neraziskana ozemlja, ki jih stari zemljevidi prikazujejo kot domeno pošasti in drugih bajeslovnih bitij. Človekov odnos do neznanega se kaže kot zamejevalno markiranje njegove domene in svarjenje pred neraziskanim. Glasba Simonovega kvinteta se osredotoča prav na ločnico med znanim in neznanim, med komponiranimi in popolnoma odprtimi zvočnimi krajinami. Akustična zasedba dopušča zvočne aluzije na etno tradicije, torej na področje znanega, obenem pa s prijemi sodobne klasične glasbe, kot so aleatorične improvizacije in uporaba Messiaenovih modusov, sega v polje, ki je tradicijam tuje. Pomembna prvina Simonovih skladb je ritem oziroma uporaba poliritmičnih struktur.

Vstop prost. Zaželeni prostovoljni prispevki za izvedbo programa.

VEČ O DOGODKU

 

Festival IMAGO SLOVENIAE in
Poletje v stari Ljubljani

Torek, 9. julij ob 20:30
Mestni muzej, Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DUO DEL GESÙ
(Francija, Poljska)
Arnaud Kaminskiviolina
Krzysztof Tymendorfviola

Spored:
Joseph Haydn (1732–1809): Sonata za violino in violo v D-duru, Hob. VI: 4

Robert Fuchs (1847–1927): Dueti za violino in violo, op. 60 (izbor)
Franz Schubert (1797–1828): Vilinski kralj, D. 328 (transkripcija C. G. Wolff)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Duo za violino in violo št. 2 v B-duru, K. 424
Johannes Brahms (1833–1897): Madžarski plesi (izbor)

Duo del Gesù, ki sta ga leta 2010 ustanovila francoski violinist Arnaud Kaminski in poljski violist Krzysztof Tymendorf, je zmagal na petindvajsetem tekmovanju mladih glasbenikov Città di Barletta. Po uspehu v Italiji se je glasbenikoma odprla mednarodna kariera z nastopi po vsem svetu, povabili na mednarodne festivale in seminarje, poučevanjem na glasbenih delavnicah in sodelovanjem v žirijah pomembnih tekmovanj.

Oba umetnika sta prejemnika uglednih štipendij in nagrad na mednarodnih tekmovanjih. Izpopolnjevala sta se v Parizu, na Dunaju, v Gdansku in Göteborgu, med drugim pri takšnih avtoritetah komorne igre, kot so Eberhard Feltz ter člani godalnih kvartetov Apollon Musagète in Quatuor Ebène. Radovednost in nenehna odprtost za nove zamisli ju je umetniško povezala z osebnostmi, kot so Christoph Hartmann (Berlinski filharmoniki), Giuseppe Nova, Janusz Wawrowski, Joanna Woś, Tytus Wojnowicz, Antoine de Grolée in ikona poljske elektronske glasbe Władysław Komendarek.

Duo posveča posebno pozornost repertoarno še neodkritim delom, še posebno skladbam iz klasicističnega obdobja, napisanim za violino in violo – zapuščini skladateljev, kot so Franz Anton Hoffmeister, Ignaz Pleyel, Carl Philipp Stamitz in »Paganini viole« Alessandro Rolla. Glasbenika pogosto igrata tudi sodobno glasbo in najnovejša dela, vključno s krstnimi izvedbami; svoje skladbe so jima posvetili poljski in tuji skladatelji (omenimo Thomasa Emmanuela Corneliusa, Tadeusza Dixo in Piotra Jędrzejczyka).

Od leta 2012 glasbenika umetniško vodita festival Euro Chamber Music v Gdansku, ki ga je v sezoni 2017/2018 odlikovalo združenje EFFE (Evropa za festivale, festivali za Evropo). Duo del Gesù je zasnoval tudi Baltsko tekmovanje godalnih duov, edinstven dogodek, namenjen promociji mladih talentov in repertoarja za godalne due.

Vstop prost. Zaželeni prostovoljni prispevki za izvedbo programa.

V sodelovanju s Festivalom Spectrum.

 

VEČ O DOGODKU

 

Imago Sloveniae

5. 7. 2019

Avtor

Uredništvo