Kultura

Festival Poletje v stari Ljubljani in Cikel Mladi talenti

VABILO

Vljudno vabljeni na jutrišnji koncert
ob 20:30, 
Cerkev Sv. Jakoba, Ljubljana

ORKESTER CREA
(Nizozemska)
Dirigent: Bas Pollard
Helena Koonings, sopran

Spored:

Johan Wagenaar (1862–1941), Savel in David, simfonična pesnitev, op. 24
Richard Strauss (1864–1949), Štiri zadnje pesmi za sopran in orkester, op. post.
Ludwig van Beethoven (1770–1827), Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92

Orkester CREA deluje v sklopu istoimenske kulturne organizacije na Univerzi v Amsterdamu in poustvarjalsko združuje študente glasbe, ljubiteljske instrumentaliste (študente drugih smeri) in profesionalne glasbenike (nekdanje študente glasbe). Njegov cilj je povezovanje visoke umetniške ravni z odprtostjo in dostopnostjo. Radost muziciranja in energija mladih se osmišljata v intenzivnih študijskih pripravah interpretacij.

Začetki orkestra so povezani z množično študentsko udeležbo na univerzitetnih tečajih komorne glasbe, ki jih je Ustanova CREA organizirala leta 1988 – na njih nastala manjša orkestrska zasedba se je kmalu razrasla v petinsedemdesetčlanski simfonični korpus, ki se ponaša z zvočno odličnostjo. Izvaja zahteven in raznolik repertoar, od romantike do sodobnosti, od velikih simfonij (Brucknerjeva Osma, Dvořákova Deveta, Šostakovičeva Peta) do krajših ali manj znanih skladb. V letu 2017 je orkester intenzivno sodeloval s Študentskim zborom Univerze v Amsterdamu. V znameniti amsterdamski dvorani Concertgebouw sta izvedla  Mahlerjevo Tožečo pesem; na sporedu skupne turneje (Eindhoven, Freising, Bologna) pa sta bila še kantata Zemlinskega Pomladni pokop in Verdijev Te Deum.

Orkester pogosto nastopa v tujini. Turneje so ga popeljale po vsej Evropi, med drugim v Pariz, Firence, Prago in na Dunaj. Letos obhaja Orkester CREA trideseto obletnico delovanja, ki jo je zaznamoval med drugim z januarsko izvedbo Mahlerjeve Šeste simfonije v Concertgebouwu. Poletni del jubilejnega sklopa pa je gostovanje v Ljubljani (ter v Budimpešti), s tehtnim in privlačnim sporedom.

Vstop prost. Zaželeni prostovoljni prispevki za izvedbo programa.

 

VEČ O DOGODKU
8. 7. 2019

Avtor

Uredništvo