Izobraževanje, Splošno

Neetičen poskus prepovedi sodelovanja društvom upokojencev na 19. Festivalu za tretje življenjsko obdobje s strani predsednika Zveze društev upokojencev Slovenije Janeza Sušnika

Ljubljana, 8. julij 2019 – Organizacija že 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje je, kot so organizatorji napovedovali v sporočilu za javnost 3. julija, v polnem teku. V letošnjem letu največja tovrstna prireditev v Evropi za predstavnike vseh generacij, s poudarkom na zdravem in aktivnem staranju, med 1. in 3. oktobrom odpira vrata znanju in razpravam v okviru 6 okroglih miz strokovnega programa, 60 predavanj izobraževalnega programa, možnost kulturnega udejstvovanja posameznikov, društev upokojencev in drugim kulturnim ustanovam na kar dveh odrih ter kar 17.500 obiskovalcem iz Slovenije in tujine. Podporo festivalu sta izrazila tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije mag. Dejan Židan, ki je sprejel častno pokroviteljstvo dogodka, ter nov soorganizator Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU. Pomen medgeneracijskega sodelovanja in pozitivne učinke aktivnega staranja pa so organizatorji v letošnjem letu nadgradili še z dobrodelno noto, v okviru katere bodo socialno šibkim starejšim podarili 150 računalniških kompletov.

A žal brez blatenja in neetičnega ravnanja predsednika največje nevladne organizacije pri nas ne gre oziroma mu ni videti konca. Organizatorji uglednega in mednarodno podprtega Festivala za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) vnovič ugotavljajo, da aktualni predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik neetično, nezakonito in v nasprotju z interesi svojega poglavitnega operativnega telesa – društev upokojencev – tlači po organizaciji ter namenoma zavira proces nastajanja prej omenjenega uglednega festivala.

26. junija 2019 so namreč vsa slovenska društva upokojencev in pokrajinske zveze društev upokojencev prejele okrožnico, ali bolje rečeno grozilno pismo. V dopisu predsednik Janez Sušnik poziva društva, naj ne sodelujejo na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, in vsem, ki ne bodo ugodili predstavljeni zahtevi grozi s finančnimi sankcijami. »Društva upokojencev, ki bodo sodelovala na F3ŽO, ne bodo deležna podpore ZDUS pri organizaciji programov in dejavnosti, to je srečanj članstva, sofinanciranju programov športa, pevskih zborov, literarnih srečanj, likovne kolonije, letovanj, mednarodnega sodelovanja, rokodelskih delavnic in programa ZDUS STAREJŠI za STAREJŠE«, v omenjenem dopisu piše Sušnik.

Kot je za organizatorje povedal predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana g. Marjan Sedmak, če pustimo ob strani način komuniciranja predsednika Sušnika z upokojenci, ki so v veliki večini razumni ljudje, ter gospodovalen ton, s katerim se obrača na društva, »gre v tej najnovejši grozljivki za tri, zelo vljudno rečeno, spodrsljaje, dva zelo huda. Prvič, Sušnik si spet jemlje pravico, da s svojim izsiljevanjem naslavlja društva, ki niso člani ZDUS. Člani ZDUS so samo pokrajinske zveze, tako piše v statutu ZDUS. Drugič, in to je hujše, jemlje si pravico ukazovati samostojnim organizacijam (za kar jih celo priznava), kaj smejo in česa ne… Tretjič, in to je najhujše, Sušnik hoče javna sredstva, namenjena za reševanje stisk vseh starejših, zlorabiti kot sredstvo za finančno izsiljevanje društev, ko jim grozi z odvzemom finančnih sredstev, če bi si drznila sodelovati na F3ŽO. Državne organe, ki ta sredstva zagotavljajo, tako nič hudega sluteče potiska v vlogo svojih sostorilcev. Spričo takšnega stanja bi se moral dotok javnih sredstev v ZDUS nemudoma ustaviti, toda – retorično vprašanje – ali naj zaradi enega samopašneža trpi vsa upokojenska populacija?«

Na Sušnikov dopis in na njegovo neetično delovanje so se ostro odzvali tudi številni predsedniki društev upokojencev po terenu, katerih odprta pisma so organizatorji festivala objavili na svoji spletni straniwww.f3zo.si.

Organizatorji Festivala za tretje življenjsko obdobje obžalujejo takšno ravnanje predsednika Sušnika, predvsem z vidika oviranja nastopa društvom upokojencev v kulturnem programu Festivala, ki jim nastop v hramu slovenske kulture, Cankarjevem domu, pomeni vrhunec letnega delovanja in ustvarjanja.

Več informacij je na voljo na www.f3zo.si/ljubljana/razno/za-medije/

8. 7. 2019

Avtor

Uredništvo