Izobraževanje, Splošno, Tehnologija

Delavnica Digitalna ekologija: da bodo mladi odgovorni uporabniki spleta

Zavod <vsak> je za najstnike izvedel brezplačno počitniško delavnico Digitalna ekologija, na kateri so dekleta in fantje, stari med 11 in 14 let, očistili svoje digitalno okolje ter programirali. Delavnica je nastala na pobudo Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje, pokroviteljstvo delavnice pa je prevzelo Digitalno inovacijsko stičišče Slovenija (DIH Slovenija).

Delavnica Digitalna ekologija da bodo mladi odgovorni uporabniki spleta (foto Zavod VSAK) 

Beleženje manjše količine uporabniških podatkov

Udeleženci delavnice, ki je včeraj, 9. julija, v sklopu Teen počitnic potekala v Večgeneracijskem centru (VGC) Skupna točka, so nastavitve svojih pametnih naprav uredili tako, da bodo njihovi brskalniki, iskalniki in druge aplikacije odslej beležili manj uporabniških podatkov oziroma jih bodo manj posredovali dalje. S tem najstnice in najstniki prispevajo k boljšemu digitalnemu okolju zase ter druge uporabnike. Poleg tega so spoznali osnovne programske koncepte, reševali programerske izzive in razmišljali o učinkih, ki jih imajo algoritmi na naša življenja.

Delavnica Digitalna ekologija da bodo mladi odgovorni uporabniki spleta (foto Zavod VSAK)

Enega največjih izzivov predstavlja odgovorno ravnanje z osebnimi podatki

Direktorica DIH Slovenija, dr. Emilija Stojmenova Duh, je z naslednjimi besedami opisala, zakaj so se odločili podpreti izvedbo digitalne delavnice: »Največjo prednost, ki jo prinaša digitalizacija, vidim v dostopu do znanja in informacij. Na tak način ima vsak možnost, da pride do znanja, opolnomočenja in osebne rasti. To je še posebej pomembno za mlade. Seveda pa digitalizacija poleg številnih prednosti – tako kot vsako orodje oziroma tehnologija – prinaša tudi izzive. Enega največjih izzivov vsekakor predstavljajo podatki oz. možnost kraje osebnih podatkov. Zato smo v Digitalnem inovacijskem stičišču Slovenija z veseljem podprli delavnico Digitalna ekologija, ki je potekala v sklopu brezplačnega projekta Teen počitnice za najstnike in na kateri so lahko mladi spoznali, kako ravnati s podatki ter kako poskrbeti za to, da bodo na spletu varni.«

Teen počitnice za najstnike!

Delavnica Digitalna ekologija je potekala v sklopu Teen počitnic, ki jih med 8. in 12. julijem organizira ZPM Ljubljana Moste-Polje v sodelovanju z mladinsko zvezo Brez izgovora. Brezplačne počitniške dejavnosti so namenjene najstnikom med 11. in 14. letom starosti. Dejavnosti pod vodstvom izkušenih mladinskih delavcev in voditeljev potekajo od ponedeljka do petka od 8. do 16. ure v prostorih VGC Skupna točka na Zaloški cesti v Ljubljani ter na nekaterih drugih lokacijah znotraj Mestne občine Ljubljana.

Kaj vse prinaša letošnji program?

Skejtanje, longbordanje z Urban Roof, digitalno ekologijo v organizaciji Zavoda <vsak> in iniciative Code Week, izlet v neznano kam, upravljanje z denarjem, kuhanje, večerni ogenj, sleep over in še kaj skupaj z No Excuse Slovenia :: Brez izgovora Slovenija! Vsak dan je poskrbljeno za tri obroke (zajtrk, kosilo in popoldanska malica), ker pa organizatorji pri najstnikih želijo razvijati tudi samostojnost, imajo ti tu in tam možnost, kakšen zdrav obrok pripraviti sami. Aktivne počitnice so za udeležence vsekakor zelo zabavna, prijetna in bogata izkušnja.

 

Več informacij o Teen počitnicah: skupna.tocka@zpmmoste.net.

 

 

MAG. TJAŠA TONI SKUBIC

svetovalka

GSM: +386 40 512 880

Email: tjasa.toni-skubic@ippr.si

IPPR

agencija za komuniciranje / PR agency

Mesarska c. 22, 1000 Ljubljana

pisarna / office: Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana

10. 7. 2019

Avtor

Uredništvo