Družabno, Splošno, Šport, Turizem

DANES PRVI USPEHI SLOVENSKIH VOZNIKOV, JUTRI SLEDI MARATON – NAJVEČJA IN NAJBOLJ ATRAKTIVNA PREIZKUŠNJA MEDNARODNEGA TEKMOVANJA V LIPICI

Z dresurno vožnjo se je danes v Kobilarni Lipica začelo privlačno dogajanje mednarodnega tekmovanja v vožnji vpreg FEI CAI3*. Slovenskim voznikom je prineslo spodbudne rezultate: Miha Tavčar je z lipicanci osvojil četrto mesto, Klemen Turk pa sedmo mesto. Jutri bo na vrsti maraton, v katerem znova pričakujemo odlične rezultate, saj je Miha Tavčar aktualni svetovni prvak v maratonski vožnji dvovpreg. Oba, Tavčar in Turk, bosta septembra ponesla slovensko zastavo tudi na svetovno prvenstvo v Nemčijo.

Dresurna vožnja je danes prinesla četrto mesto za slovenskega voznika z lipicanci Miho Tavčarja na mednarodnem tekmovanju v vožnji vpreg FEI CAI3* v Kobilarni Lipica. Drugi voznik Kobilarne Lipica Klemen Turk je osvojil sedmo mesto v najzahtevnejši kategoriji dvovpreg, tretji slovenski voznik Andrej Glažer, ki nastopa v srednje zahtevni kategoriji, pa je osvojil četrto mesto.

Zlata se je veselil italijanski tekmovalec Francesco Aletti Montano, sicer pa so na zmagovalne stopničke največkrat stopili vozniki iz Italije, Madžarske in Avstrije.

Jutri je pred 42 tekmovalci iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nizozemske in Slovenije ter več kot 90 vrhunskimi tekmovalnimi konji največja in najzahtevnejša preizkušnja, to je maratonska vožnja. Popeljala jih bo po lipiškem posestvu, nato pa še skozi sedem zahtevnih ovir iz naravnih materialov.

Vožnja skozi ovire bo največja preizkušnja hitrosti konj ter poguma, natančnosti in drznosti voznikov, zato se obeta enkratno športno vzdušje. Prvi tekmovalci bodo skozi ovire zapeljali kmalu po 12. uri, za slovenske voznike pa boste lahko glasno navijali po 14. uri. Prvi bo nastopil Andrej Glažer, pri prvi oviri ga pričakujemo kmalu po 14. uri. Za Klemna Turka bodo gledalci navijali po 14.30, za Miho Tavčarja pa po 14.45.

Lipicanci so poznani kot odlični konji za vožnjo vpreg, ki se izkažejo predvsem v maratonski in spretnostni vožnji, zato ne preseneča, da bodo z lipicanci nastopili tudi vozniki iz Italije, Hrvaške in Madžarske. V nedeljo, 14. julija, bo o zmagovalcih odločila spretnostna vožnja na hipodromu, tekmovanje se bo začelo ob 10. uri.

 

V zahtevnejši kategoriji je med vozniki enovpreg v dresurni vožnji zmagal italijanski voznik Cristiano Cividini, predstavil pa se je tudi Hans Heus, ki je s štirivprego pripotoval z Nizozemske. V srednje zahtevni kategoriji se je zmage med vozniki enovpreg veselila italijanska voznica Jasmine Lunardon, med vozniki dvovpreg pa Máté Margitai z Madžarske.

 

Mednarodno tekmovanje v vožnji vpreg vsako leto pritegne tudi voznike s poniji. Med njimi so tudi otroci, ki s poniji pridobijo prve tekmovalne izkušnje, nato pa nadaljujejo svojo športno pot s konji. Danes je med vozniki enovpreg s poniji slavil Erich Pürstinger iz Avstrije, med vozniki dvovpreg Karl Cvörnjek, prav tako iz Avstrije, med vozniki štirivpreg pa Vilmos Jambor z Madžarske. Med mladinci je bila najuspešnejša madžarska voznica Anna Majoros, med otroki pa njena rojakinja Blanka Jambor.

 

 

Jutri in v nedeljo bo tekmovanje v Lipici spremljal tudi pester spremljevalni program s predstavo Zgodba o Lipici, doživetjem Postanite šepetalec konjem, priložnostjo za stik z več kot 300 belimi lipicanci in sprostitvijo v objemu zelene narave.

 

 

Foto: Krisztina Horvath / Hoefnet in Kobilarna Lipica / Mediaspeed

Služba za odnose z javnostmi Kobilarne Lipica

Kobilarna Lipica | Lipica 5, 6210 Sežana | M: 041 750 728 | E: pr@lipica.org | W: www.lipica.org

15. 7. 2019

Avtor

Uredništvo