Splošno

24. Svetovni skavtski jamboree

Med 22. julijem in 2. avgustom 2019 bo v Ameriki potekalo največje taborjenje letos – 24. Svetovni skavtski jamboree.

Taborniki ne obstajamo samo v Sloveniji, ampak je to svetovno gibanje, ki združuje že preko 50 milijonov članov iz 169 držav ter pokriva vse celine. Tako je, najdete nas tudi na Antarktiki. Vendar nas tam in drugod v mednarodnem okolju poznajo kot “scouts”, torej skavte.

Zveza tabornikov Slovenije (ZTS) je članica Svetovne organizacije skavtskega gibanja (World Organization of the Scout Movement – WOSM). Leta 1920 jo je ustanovil lord Robert Baden-Powell, začetnik skavtstva. V prvih desetletjih delovanja so bili v organizacijo vključeni le dečki, moški. V 70. letih so se priključile prve organizacije, ki so imele v svojih vrstah tudi članice. Članstvo je z leti vztrajno rastlo – leta 1994 se je kot 135. polnopravna članica v WOSM pridružila tudi Zveza tabornikov Slovenije.

Skavtske organizacije, ki danes spadamo v WOSM, se tako lahko razlikujemo glede na regijo in religijo, a nam je vsem skupno življenje v skladu s temeljnimi načeli in vizijo, ki jih vodi geslo »Taborniki ustvarjamo boljši svet!« V tem duhu se vsaka štiri leta zberemo na taborjenju vseh tabornikov oz. skavtov sveta.

Letos se bo na 24. Svetovnem skavtskem jamboreeju v Zahodni Virginiji, in sicer v rezervatu Summit Bechtel na območju, velikem 3884 ha, družilo, spoznavalo, se zabavalo in ob tem učilo več kot 46 000 skavtov iz 139 držav ali nacionalnih skavtskih organizacij. Pri čemer se jim bo pridružilo še 20 000 obiskovalcev in 2000 povabljenih gostov. Države gostiteljice – Kanada, Združene države Amerike in Mehika – pripravljajo program z geslom »Unlock a New World« oz. odklenimo svet, ki bo razširjal obzorja, odpiral glave in krepil taborniške vrednote med udeleženci. Program sestavlja kar 23 elementov, ki obsegajo vse od zračnih aktivnosti in umetnosti do soočanja z globalnimi problematikami in iskanja trajnostnih rešitev zanje, pri vsem tem pa naravo kot bistvo taborništva združuje z modernim svetom 21. stoletja z namenom ustvarjanja boljšega sveta tudi v prihodnosti.
V duhu povezovanja se bo 162 tabornikom v slovenski odpravi pridružilo še 14 katoliških skavtov. Na pot se je slovenska odprava podala že 11. 7. in tako v dnevih pred samim jamboreejem (otvoritvena slovesnost bo 23. 7. ob 19.30 po lokalnem času) odkriva in razkriva mite Novega sveta ter se pripravlja na doživetje življenja.

Čeprav gre za ogromen dogodek, smo taborniki v prvi vrsti še vedno prostovoljci, zato naj na tem mestu omenimo dejstvo, da udeleženci, ki so stari med 14 in 17 let, ne bi mogli na takšen način izkusiti širine sveta, kot jim ga pripravlja 10 000-glava množica prostovoljcev z najrazličnejšimi kompetencami in znanji.

Vodja komunikacij in PR slovenske odprave
Eva Bolha
jamboree@taborniki.si
Facebook

Zveza tabornikov Slovenije
Zala Šmid, načelnica za odnose z javnostmi
040 662 122
zala.smid@taborniki.si

19. 7. 2019

Avtor

Uredništvo